Emisiunea „Realitatea spirituală” prezintă modul în care sunt ajutate la Paraclisul Catedralei Naționale persoanele bolnave de cancer. Invitații juranlistului George Grigoriu au fost Părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru și Cătălina Lițu, coordonatorul proiectului „Bucuria vindecării”.
Părintele Ciprian Grădinaru spune că întâlnește până la zece cazuri de cancer pe zi în scaunul de spovedanie la Paraclisul Catedralei Naționale și „omului nu este suficient să-i dai sfaturi, trebuie să-l și ajuți”.
În cei zece ani de când există paraclisul, sute de mii de oameni i-au trecut pragul. „Paraclisul este o biserică ce a stat mai mult cu ușile deschise decât închise”, a subliniat părintele Ciprian la „Realitatea spirituală”, duminică, 18 aprilie.
„Ca duhovnic, ascultându-i, am întâmpinat tot ce înseamnă bucurii sau traume din universul uman. Acesta a fost începutul tuturor acțiunilor social-filantropice pe care le desfășurăm”.
De aici a pornit și Campania „Bucuria vindecării” care, în doar un an de zile, a venit în sprijinul a 200 de persoane. Cătălina Nițu i-a propus acest proiectul duhovnicului ei, părintele Ciprian, după ce ea însăși a trecut prin cancer. Sunt implicați medici oncologi, psihoterapeuți, specialiști în nutriție și duhovnici.
Părintele arhimandrit consideră „Bucuria vindecării” o încununare a tuturor tuturor celorlalte proiecte.
„Nu este un proiect de mare anvergură, dar este un proiect nobil și sensibil. Este un proiect care se implică cel mai profund în suferința și în sufletul omului și are o destinație cu totul aparte”.
„Ca nicio altă boală, cancerul aduce în suflet o traumă, frica, psihoza bolii, obsesia bolii. Chiar dacă te-ai vindecat de cancer, frica de boală rămâne în subconștient. Acest proiect, ‹Bucuria vindecării›, nu face altceva decât o continuare a ceea ce a făcut spitalul. Prin ‹Bucuria vindecării› s-a continuat și vindecarea sufletească. Pentru că chiar dacă clinic sau patologic pacientul s-a vindecat, prin acest proiect îl ajutăm să-și recapete bucuria sufletească, bucuria reintegrării sociale și familiale, bucuria revenirii la normalitate”.
Din calitatea de duhovnic, Arhim. Ciprian creează puntea dintre suferința omului și actul medical, a sesizat jurnalistul George Grigoriu.
„Căutăm după inspirație și după cum ne luminează Maica Domnului să-i ajutăm și să ne implicăm. Apelăm la medici, care fac și ei parte din Biserica lui Hristos”, a spus duhovnicul, subliniind că marea majoritate a doctorilor sunt oameni credincioși care încep actul medical cu o rugăciune în gând.
Boala ca binecuvântare
Cătălina Nițu a subliniat că unul dintre cele mai dificile momente pentru pacienți este cel al primirii diagnosticului și că este important ca oamenii să primească boala ca pe o binecuvântare. Părintele Ciprian a lămurit acest lucru:
„Normal că boala aduce suferință, traumă, dezechilibru, pe mulți îi scoate din uzul vieții, la mulți le împuținează credința, la foarte mulți le întărește credința”, a explicat Arhim. Ciprian.
„Dumnezeu îngăduie în atotștiința și pedagogia Lui la fiecare ce îi este de folos spre mântuire. De multe ori suferința îl apropie pe om de Dumnezeu mult mai profund. Ascultându-i pe cei care sunt bolnavi, oncologic, dar nu numai, am văzut că devin mult mai sensibili, mai umani, mult mai profunzi, mult mai apropiați de Dumnezeu și mult mai apropiați de ei înșiși. De multe ori vâltoarea vieții ne face să ne pierdem pe noi, să ne împrăștiem în lucruri lumești, să ne detașăm de ce este esențial”.
„Dumnezeu are forme de mântuire pentru fiecare. Boala nu trebuie primită ca o pedeapsă de la Dumnezeu, ci, din contră, ca o binecuvântare. Tot ce ni se întâmplă este cu voia și știrea Lui”, a încurajat părintele arhimandrit.
Foto credit: Realitatea Spirituală
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 517
Id: 73401
Data: Apr 28, 2021
Imagine:
Protoieria Sector 1 Capitală a oferit daruri marţi, în apropierea Sărbătorii Învierii Domnului, pentru 20 de familii cu posibilităţi materiale limitate.
Beneficiarii, aflaţi în evidenţele biroului de asistenţă socială al instituţiei, au primit produse .....
Data: Apr 28, 2021
Un comitet alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor de tineret și ai mediului cultural și spiritual românesc organizează în 15 august, la Mănăstirea Putna, reeditarea Marii Serbări inițiate în 1871 de Mihai Eminescu. Cu acest prilej au fost lansate Concursurile „Serbării de la .....
Data: Apr 28, 2021
125 de lalele „Doamna Maria Brâncoveanu” pot fi admirate, în acest an, în pavilionul Willem-Alexander, din cadrul parcului Keukenhof, Olanda.
Situată în oraşul Lisse, grădina este deschisă doar câteva săptămâni pe an şi constituie un veritabil spectacol floral al .....
Data: Apr 28, 2021
Părintele Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din Bucureşti a spus la denia de miercuri seară că evenimentele descrise în evanghelia zilei ne arată că „nu suntem aruncați în lume, pur și .....
Data: Apr 28, 2021
În mesajul transmis de Sfintele Paști 2021, Părintele Patriarh Daniel vorbește despre destinația ultimă a omului, care este Împărăția Cerurilor, și adresează urări de bine românilor de pretutindeni, împreună cu îndemnul de a păstra credința ortodoxă și valorile spiritualității .....
Data: Apr 29, 2021
Un raport realizat de Biserica Ortodoxă Rusă constată că la ora actuală creștinii din Africa sunt cei mai expuși persecuțiilor. Practic, epicentrul persecuțiilor anti-creștine s-a .....
Data: Apr 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).