Liturghie arhiereasca la Manastirea Sangeap Basaraba

Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit ieri Sfânta Liturghie în Paraclisul cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Mina“ al Mănăstirii Sângeap Basaraba din judeţul Iaşi. Din soborul de preoţi şi diaconi au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, şi pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău. La slujbă au participat peste 200 de credincioşi din împrejurimi, dar şi din Iaşi. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei şi Apostolului din Duminica a 26-a după Rusalii. „Dumnezeu revarsă iubirea Sa asupra lumii. El aşteaptă la poarta inimii omului ca iubirea acestuia să fie răspunsul pământului la iubirea cerului. Omul nu poate să înţeleagă voia Domnului în relaţia lui cu cei din jur dacă nu îndepărtează din viaţa proprie faptele fără de roadă ale întunericului şi nu se îmbracă cu haina luminii. Omul se raportează la viaţa lumii prin prisma bunurilor materiale. Pentru cei care sunt cu frică de Dumnezeu averea pe care o dobândesc este binecuvântare, este folosită ca posibilitate de milostenie. Averea din mâna celui fără frică de Dumnezeu devine idol şi sclavie“, a explicat IPS Teofan.

Încurajare şi bucurie pentru obştea de la Sângeap Basaraba

Spre finalul slujbei, numeroşi credincioşi de toate vârstele s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a citit pentru preoţii şi pelerinii prezenţi o rugăciune de dezlegare. Protosinghelul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Sângeap Basaraba, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru bucuria şi încurajarea pe care a oferit-o obştii prin oficierea Sfintei Liturghii. „Este o zi de mare bucurie pentru că este prima dată când Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei slujeşte în mijlocul obştii de aici. Ziua în care Dumnezeu a rânduit acest mare dar al slujirii Înalt Preasfinţitului Teofan este în perioada Postului Crăciunului. În această perioadă, Biserica, prin Sfinţii Părinţi insuflaţi de Dumnezeu, a rânduit slujbele care să ne ridice mintea tot mai mult la milostivirea Lui“, a spus protos. Gavriil Alexa, care a amintit că pe 20 noiembrie 1997 „se binecuvânta ca vechea Mănăstire Sângeap să prindă viaţă din nou pe culmea Dealului Basaraba“. Părintele stareţ Gavriil Alexa şi-a îndreptat gândul de recunoştinţă către arhim. Nichifor Horia şi pr. protopop Nicolae Crăciun, care sunt alături de obştea Mănăstirii Sângeap Basaraba.

Aşezare monahală rezidită pe un alt loc

Mănăstirea Sângeap Basaraba din judeţul Iaşi se află în comuna Scobinţi, la cinci kilometri de drumul european 58, ce leagă oraşul Târgu Frumos de municipiul Hârlău, fiind reînfiinţată pe 20 noiembrie 1997. Iniţiativa reînfiinţării mănăstirii a avut-o pr. Dumitru Tincu de la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Hârlău, care a copilărit în apropierea vechii aşezări monahale Sângeap. Începutul străvechiului lăcaş de cult de la Sângeap se pierde în negura timpului. Potrivit documentelor cercetate până în prezent, aşezarea monahală datează din timpul domnitorului Iuga, din 1399. „Părintele Dumitru Tincu, pe vremea când era spiritual la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, a avut în repetate rânduri un vis. În acel vis, părinţii care au fost la Mănăstirea Sângeap i-au cerut să facă un altar în care să se roage pentru sufletele lor. Mergând la părintele Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria, pr. Dumitru Tincu a fost îndrumat către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. PF Daniel l-a sfătuit pe pr. Dumitru Tincu să ridice o troiţă pe vechiul amplasament al mănăstirii. Această ascultare a fost dusă la îndeplinire, dar arătările părinţilor din vis continuau. Atunci s-a luat decizia rezidirii aşezării monahale, însă vechiul amplasament al mănăstirii era în proprietatea mai multor familii din satul Sticlăria. De aceea, nu a mai fost posibil ca mănăstirea să fie rezidită pe locul iniţial. S-a ales un nou amplasament pe culmea împădurită a Dealului Basaraba. Familia părintelui Dumitru Tincu a donat un hectar de teren necesar pentru rezidirea mănăstirii. Timp de şapte ani (1997-2004), pr. Dumitru Tincu s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă partea de proiect, redobândirea proprietăţilor şi începerea efectivă a lucrărilor, pentru ca acest deziderat să prindă viaţă“, a amintit protos. Gavriil Alexa. În anul 2003, cu sprijinul financiar al domnului Constantin Deleanu, directorul SC Cotnari SA, s-a ridicat un paraclis cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Mare Mucenic Mina“. În anul 2004 a fost numit stareţ protos. Gavriil Alexa. În prezent se lucrează, prin implicarea protos. Gavriil Alexa, a ierom. Irineu Bălan şi a obştii acestei aşezări monahale, la ridicarea Bisericii cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Schimbarea la Faţă“. Sfântul lăcaş din zid, în stil ştefanian, are o lungime de 33 de metri. Obştea mănăstirii are 11 vieţuitori, iar programul liturgic din fiecare zi cuprinde, pe lângă rânduiala obişnuită, săvârşirea Sfintei Liturghii.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar