Liturghii arhieresti in judetul Botosani

Biserica „Sfânta Treime“ din oraşul Botoşani a fost duminică, 3 februarie 2013, neîncăpătoare pentru numeroşii credincioşi veniţi să participe la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Persoanele care nu au reuşit să intre în lăcaşul de cult au audiat slujba din curtea bisericii, primind la sfârşit binecuvântare de la IPS Teofan. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Gheorghiţă Bădărău, au făcut parte şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional  al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. ic. stvr. Marian Timofte, consilier în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. ic. stvr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoşani.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Evangheliei, IPS Mitropolit Teofan a evidenţiat ce anume l-a determinat pe vameşul Zaheu să se apropie de Dumnezeu şi să-şi schimbe viaţa: „Cum nimic nu este întâmplător în Sfânta Scriptură, expresia «mic de statură», referitoare la vameşul Zaheu din Evanghelia rostită, ne arată că bogăţia cea nedreaptă pe care o dobândise acesta îl transformase într-un om mic la suflet, doborât de lăcomia de avere, de putere şi de plăcere, aplecat îndeosebi spre cele pământeşti. Cu toate acestea, el avea o nelinişte sufletească, simţind înlăuntrul său, dincolo de vraja bogăţiei, că ceva îi lipseşte şi că, deşi avea totul din punct de vedere omenesc, golul pe care îl simţea nu putea fi umplut nici de avere, nici de putere, nici de plăcere. De aceea, cu toată greutatea lăcomiei care-l ducea spre cele pământeşti, Zaheu îndrăzneşte să se înalţe ca să-L vadă pe Domnul Hristos, moment în care toate nedreptăţile lui anterioare şi toată urgia lui îndreptată spre cei nevinovaţi dispar. Mântuitorul intră în casa nedreptăţii a vameşului Zaheu şi, fără să-l certe, fără să-l pedepsească, fără să-l alunge, stă la masă şi primeşte din bucatele dobândite pe nedrept, făcându-l  pe vameşul nedrept, prin dragostea arătată, să-şi îndrepte viaţa“. În concluzie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat ce învăţături duhovniceşti reies din Evanghelia zilei: „Din întâlnirea lui Zaheu cu Mântuitorul Hristos vedem şi drumul nostru către Dumnezeu, căci există în vieţile noastre atâta împietrire, atâta indiferenţă şi atâta nedreptate, încât nu se poate ca în chipul vameşului despre care ne-a spus Evanghelia astăzi să nu ne regăsim şi noi. Tot din episodul biblic relatat aflăm că omul, ca să-L simtă pe Dumnezeu, trebuie să se înalţe duhovniceşte şi să aibă o atitudine de asceză, de efort, de silire a firii, căci cu privirea la pământ şi la poftele lui, el nu are cum să vadă faţa lui Dumnezeu. În acelaşi timp, mai aflăm că Dumnezeu aşteaptă un prilej şi caută în orice clipă un pretext ca să vină în casa sufletelor noastre“.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi copii şi credincioşi cu Sfintele Taine, pr. prototop Lucian Leonte a ţinut un scurt cuvânt în care a vorbit despre sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul parohiei botoşănene: „Este o mare binecuvântare pentru noi să avem în calendar sărbătoarea Preasfintei Treimi, să avem în parohie biserică cu hramul Preasfintei Treimi, să avem în casele noastre icoana Treimii şi, mai ales, să avem în suflete rugăciunea către Preasfânta Treime. Înfăţişarea la tronul Sfintei Treimi prin rugăciune reprezintă punctul central al vieţii duhovniceşti, acel fior sfânt care te cuprinde atunci când te adresezi Realităţii dumnezeieşti personale. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan că a venit în mijlocul nostru şi că ne-a întărit în comuniunea noastră cu Sfânta Treime“. În continuare, pr. paroh Gheorghiţă Bădărău a făcut un scurt istoric al bisericii pe care o păstoreşte şi a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru împreuna-slujire şi împreuna-rugăciune.

Construcţia Bisericii „Sfânta Treime“ a început în anul 1998, în timpul părintelui Marian Timofte, actualmente consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar din anul 2005 lucrările sunt continuate de pr. Gheorghiţă Bădărău.

Liturghie arhierească la Mănăstirea Zosin

Tot duminica trecută, obştea monahală a Mănăstirii Zosin, păstorită de protos. Teodosie Pleşca, l-a avut în mijlocul ei pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. În cuvântul de învăţătură rostit, PS Nicodim a explicat pericopa evanghelică a zilei, subliinind faptul că schimbarea vameşului Zaheu s-a datorat unei minuni: „Toţi cei care l-au văzut pe Mântuitorul Hristos intrând în casa lui Zaheu murmurau, ştiind păcatele grave ale acestuia, dar ei nu ştiau şi nu au înţeles minunea ce avusese loc, anume că Iisus îl strigase pe nume pe Zaheu, deşi nu-l cunoştea. Pentru Zaheu, însă, acest lucru a fost de ajuns ca să-şi dea seama că Mântuitorul Hristos este Fiul al lui Dumnezeu, Cel care are putere să ierte păcatele“. În cadrul cuvântului rostit, Preasfinţia Sa a amintit şi de frumuseţea mănăstirii botoşănene: „Doresc să-l felicit pe părintele stareţ Teodosie şi pe fraţii şi părinţii care îi sunt alături pentru frumoasa lucrare de zidire a acestei mănăstiri şi-L rog pe Dumnezeu să înmulţească obştea şi să o întărească“.

În seara zilei de duminică, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, au vizitat casa memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, ridicată în localitatea Tocileni din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani. La sosirea în satul natal al Patriarhului Teoctist, în ciuda vremii neprielnice, cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi de numeroşi credincioşi. Vizita s-a încheiat cu un cuvânt de evocare a vieţii Patriarhului Teoctist, rostit de IPS Teofan, şi cu depunerea de flori la bustul construit în faţa casei memoriale.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 453

Id: 28152

Data: Feb 4, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar