Lucrari finalizate la noul sediu al Protopopiatului Iasi 2

În urmă cu un an, a început ridicarea unui nou sediu pentru Protopopiatul Iaşi 2, aflat pe strada Ion Neculce, numărul 35 din cartierul Cantemir. Construcţia s-a realizat cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu acordul preoţilor din Protopopiatului Iaşi 2 şi la iniţiativa părintelui Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2. "Şantierul a fost demarat în partea a doua a lunii iulie 2012. În prezent se lucrează la amenajările interioare. Noua clădire are spaţii suficiente pentru buna desfăşurare a activităţilor administrative şi sociale", a explicat părintele protopop Vilie Doroşincă. La parterul clădirii se află sala de şedinţe unde se vor desfăşura şedinţele lunare cu preoţii, dar şi alte întruniri sau conferinţe ale asociaţiilor de tineret care activează în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Tot la parter se află casieria, amenajată după ultimele cerinţe, şi biroul de asistenţă socială. "La etaj, avem contabilitatea, secretariatul, un oficiu, o sală pentru întrunirea preşedinţilor de cerc pastoral şi biroul protopopului. Tot aici se află arhiva protoieriei care este necesară zilnic pentru secretariat şi contabilitate. În mansarda clădirii va fi mutată arhiva generală a protopopiatului", a adăugat protopopul Protoieriei Iaşi 2.

Obiectiv înălţat din fondurile proprii

Pe parcursul lucrărilor, activitatea protopopiatului nu a fost întreruptă, şedinţele lunare fiind derulate în Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iaşi şi în Biserica "Sfânta Mahramă" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni" de pe strada Decebal. "Construcţia a fost realizată de SC Prestarea SA din Iaşi, care şi-a respectat angajamentul conform proiectului întocmit. Fondurile au provenit din economiile Protopopiatului Iaşi 2, nefiind necesar să apelăm la parohiile protopopiatului nostru sau la instituţiile ierarhic superioare. Acest obiectiv s-a ridicat doar din economiile făcute de când s-a înfiinţat Protopopiatul Iaşi 2", a relatat pr. protopop Vilie Doroşincă. Activitatea în noul sediu al Protopopiatului Iaşi 2 va începe după ce va fi sfinţit de Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

Clădirea nouă, pe structură metalică

Protopopiatul Iaşi 2 a fost înfiinţat în anul 1991. De atunci şi până în anul 2001 sediul protoieriei a fost situat în mai multe părţi ale oraşului Iaşi: Mănăstirea Frumoasa (pe vremea când era biserică parohială), Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, Căminul "Sfântul Nicolae" din Iaşi, casa parohială a parohiei "Înălţarea Sfintei Cruci" din Iaşi. În anul 2001 s-a cumpărat spaţiul actualului sediu al protoieriei, aflat pe strada Ion Neculce din cartierul Cantemir din Iaşi. Sala de şedinţe amenajată în anul 2001 a devenit neîncăpătoare în anii ce au urmat, nefiind condiţii optime pentru participarea la conferiţele lunare. Noua clădire este ridicată pe structură metalică, având o fundaţie rezistentă pe bază de casete, care au trei metri adâncime.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 298

Id: 33967

Data: Sep 20, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar