Manastirea Cerneti si-a sarbatorit hramul cel mic

Este cel de-al doilea hram al sfântului aşezământ monahal, după  Sfânta  Treime. La slujba oficiată de un sobor de preoţi, au venit să se închine şi să se roage sfintei ocrotitoare credincioşi din localitate şi din Drobeta Turnu Severin.

 Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana”,  pomenită în fiecare an la 29 octombrie.

 Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Biserica fortificată are un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior.

 Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneţi, iar din anul 1970 mănăstirea a fost trecută în patrimoniul muzeului „Porţile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea şi astăzi. Alături de Gura Motrului, Topolniţa, Valea cu Apă, mănăstirea Cerneţi se numără printre metoacele închinate mănăstirilor Tismana şi Bistriţa.

(Sursa: basilica.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 483

Id: 35107

Data: Oct 31, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar