Mănăstirea Chiajna-Giulești are începând cu data de 1 martie un stareţ nou în persoana Părintelui Protosinghel Antim Bâru.
Fost slujitor la Mănăstirea Antim, Părintele Antim a fost instalat stareţ la Chiajna–Giulești în data de 11 aprilie şi hirotesit protosinghel în 14 aprilie.
La început de drum, Protos. Antim Bâru a transmis pentru Basilica.ro câteva gânduri cu privire la noua misiune încredinţată lui de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Tot binele pe care îl avem și toată fapta bună pe care o săvârșim sunt ale lui Dumnezeu și de la Dumnezeu. Pornind de la aceste cuvinte, scrise de Sf. Teofan Zăvorâtul, văd în alegerea mea ca stareț al Mănăstirii Chiajna-Giulești, aceeași lucrare a Lui Dumnezeu care l-a ghidat și pe Sfântul Antim Ivireanul al cărui nume îl port. Ierarhul ivirean a primit înștiințare de ziua Sfintei Agata despre locul unde să construiască Mănăstirea Tuturor Sfinților”.
„Pentru mine, 300 de ani mai târziu, aceeași noapte a reprezentat momentul în care Mănăstirea Chiajna-Giulești a devenit noul loc de viețuire monahală. De asemenea, chemarea în rangul de protosinghel constituie, așa cum a punctat și Patriarhul Daniel, o preferință a lui Dumnezeu deci tot o lucrare divină. De aceea, avem datoria de a-I mulțumi pentru toate”.
Părintele stareţ i-a mulțumit şi şi-a arătat recunoştinţa faţă de Patriarhul Daniel pentru purtarea de grijă şi încrederea acordată. De asemenea, i-a adresat mulţumiri Pr. Exarh Nectarie Șofelea pentru susținere și încurajare, părintelui stareț de la Mănăstirea Antim Vicențiu Oboroceanul care l-a primit cu multă dragoste în viața mănăstirească, părintelui duhovnic Arhim. Chiril Lovin care i-a călăuzit pașii pe drumul călugăriei, precum și tuturor celor care i-au fost alături.
Protos. Antim Bâru a prezentat şi obiectivul principal al noii sale slujiri.
„Imaginea Mănăstirii Chiajna-Giulești care mi s-a înfățișat atunci când am pășit pe poartă mi-a adus aminte de tabloul eminescian care descria melancolic: Biserica-n ruină (ce) / Stă cuvioasă, tristă, pustie şi bătrână”.
„Mai mult, aflând despre așa-zisele legende urbane împrăștiate pe social-media fără niciun discernământ, mi-am pus în gând, ca obiectiv principal, transformarea Mănăstirii Chiajna-Giulești din loc de bântuit în loc de mântuit”.
„Așa cum Hristos a ridicat statutul Crucii din simbol al morții în semn al vieții, cred că și acum Dumnezeu va ajuta ca obștea mănăstirii noastre să devină un stâlp pentru credincioșii Bisericii Ortodoxe Române”, a afirmat noul stareţ.
Părintele Antim Bâru a intrat în monahism în anul 2015 la Mănăstirea Antim. În anii următori a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah pentru acelaşi aşezământ monastic.
În prezent, este doctorand al Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi pregăteşte o teză de doctorat în domeniul „Istoria Religiilor”, cu tema „Neognosticismul sau pseudo-împlinirea spirituală prin întoarcere la Gnoză”.
În scrisoarea pastorală de Sfintele Paști, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre permanentul sentiment de teamă și nesiguranță adus de schimbările majore în viața întregii lumi, din ultimii doi ani. În astfel de condiții, spune Părintele Episcop, „atât de specifice omului și .....
Data: Apr 19, 2022
Pr. Emanoil Băbuș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, va vorbi marți, 19 aprilie, despre modul în care istoria reușește să înregistreze emoțiile, afectele și sentimentele în cadrul unei conferințe din seria „Historia Ecclesiastica”.
Evenimentul va .....
Data: Apr 19, 2022
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis luni, 18 aprilie, un comunicat despre aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în România.
Comunicatul integral:
Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh .....
Data: Apr 19, 2022
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat sâmbătă o nouă acțiune a campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”.
Acţiunea a avut loc în parteneriat cu reprezentanții Comandamentului Componentei Aeriene.
Scopul acesteia a fost .....
Data: Apr 19, 2022
În semn de solidaritate, Episcopia Caransebeșului a organizat o campanie de ajutorare a ucrainenilor aflați în zonele conflict.
Cele 16 .....
Data: Apr 19, 2022
Cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare, Banca Națională a României (BNR) deschide spre vizitare, în perioada 18-19 aprilie, Palatul Vechi din București, sediul istoric al instituției, precum și sucursalele și agențiile .....
Data: Apr 19, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).