Mănăstirea Pătrăuţi a fost redeschisă după mai bine de două secole. În Duminica Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat-o pe noua stareţă a aşezământului monahal şi a oficiat Sfânta Liturghie.
Ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 1487, Mănăstirea Pătrăuți a fost desființată de Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea. Hotărârea reînfiinţării aşezământului monahal a fost adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la finalul lunii trecute.
În Duminica Sfintei Cruci, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a hirotesit-o stavroforă pe monahia Alexandra Bădrăgan, noua stareță a așezământului de la Pătrăuți, şi a prezidat liturghia duminicală.
Semnificaţia Duminicii Sfintei Cruci
În omilia sa, ierarhul a evidenţiat semnificația Duminicii a treia din Postul Mare.
„Este o interiorizare a Crucii, o pecetluire cu semnul Sfintei Cruci a tuturor gândurilor, a tuturor cuvintelor, a tuturor faptelor, a întregii noastre ființe. Așa cum punem pistornicul, pecetea, pe pâinea pe care noi o aducem la biserică și este prescură și nu mai este pâine obișnuită, ci este pâine destinată a fi sfințită, tot așa trebuie să punem pecetea Sfintei Cruci pe toate ale noastre.”
În continuare, Preasfinția Sa a vorbit despre iubirea de sine și despre legătura cu Sfânta Cruce.
„Cine naște iubirea de sine? Patimile noastre, poftele noastre, plăcerile noastre. Și de aceea iubirea de sine și lupta cu patimile au legătură cu Sfânta Cruce. (…) Făcând semnul Sfintei Cruci, noi vrem să punem stop patimii, plăcerii. Când dăm o milostenie cuiva, tot este o formă de a pune cruce patimii iubirii de bani și iubirii de avere”.
Aşezământul monahal de la Pătrăuţi
Biserica mănăstirii din Pătrăuți a fost ctitorită în anul 1487 de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Hramul este „Înălțarea Sfintei Cruci”, așa cum se arată în pisanie:
„Io Ștefan voievod, domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a început să zidească acest hram în numele Cinstitei Cruci, în anul 6995 (1487), luna iunie 13”.
În 1774–1775, nord‑estul Moldovei este ocupat de austrieci. Conform documentelor vremii, în anul 1776 obştea mănăstirii era formată din 35 de maici.
În 19 iunie 1783, împăratul Iosif al II‑lea a emis Ordonanța Imperială prin care a dispus desființarea majorității locașurilor monahale din Bucovina; aceasta a fost pusă în aplicare în 1785.
Dar Mănăstirea Pătrăuți nu a fost desființată complet în 1785. Ea și‑a continuat activitatea având un statut special: nu era o „statornică” ci „vremelnică”, adică urma să funcționeze doar pe durata vieții călugărițelor aflate în mănăstire la data decretului de desființare a mănăstirilor și schiturilor din Bucovina.
Viața monahală a decăzut rapid în noile condiții ale regimului austriac: dacă în anul 1785 Mănăstirea Pătrăuți avea o obște formată din 25 de viețuitoare, în doar șase ani, în anul 1791, obștea era doar de opt monahii, iar în 1798 de șase.
Ultima mențiune despre o călugăriță din Mănăstirea Pătrăuți datează din anul 1814.
În cele din urmă, autoritățile habsburgice au desființat mănăstirea, prefăcând‑o în biserică parohială.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 373
Id: 73206
Data: Apr 5, 2021
Imagine:
Prima săptămână din aprilie s-a aflat sub semnul cinstirii Sfintei Cruci şi memoriei celor trecuți la Domnul. Vă prezentăm selecția noastră de imagini din perioada 29 martie – 4 aprilie 2021.
Actuali cât şi foşti elevi ai Şcolii Generale Românești din Micherechi au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în proximitatea instituţiei de învăţământ din localitatea lor natală, ca simbol al trăiniciei românilor pe acele meleaguri.
Activitatea a cuprins şi .....
Data: Apr 5, 2021
La Editura TRINITAS a Patriarhiei Române a apărut lucrarea „Lumina Educației – Bucuria cooperării dintre Familie, Biserică și Școală”, în cadrul Colecției Media Christiana, Seria Lumina.
Volumul cuprinde „mărturii vii și edificatoare despre relevanța și .....
Data: Apr 5, 2021
Sala „Th. Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române va găzdui expoziţia „Mănăstirea Voroneț, 533 de ani de la înființare, 30 de ani de la redeschidere“. Vernisajul va avea loc marţi, 6 aprilie 2021, începând cu ora 11:00.
Potrivit organizatorilor, „expoziția (…) .....
Data: Apr 5, 2021
În doi ani de zile, prin implicarea preotului Dacian Oprea, 25 de copii din Râpa de Jos şi împrejurimi au primit câte o bicicletă în dar. El consideră că nu face nimic deosebit. „Asta e menirea unui preot şi a unui om, să ajutăm”.
Exemplul dăruirii l-a văzut în .....
Data: Apr 5, 2021
Părintele Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti este invitatul primei conferinţe organizate de Asociaţia Studenţilor Ortodocşi Români (ASCOR) în Postul Mare 2021.
Clericul va vorbi luni, 12 aprilie 2021, despre „Dimensiunea filocalică a .....
Data: Apr 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).