Mănăstirea Putna, primul aşezământ monastic ctitorit de Sfântul Domnitor Ştefan cel Mare, a sărbătorit duminică 550 de ani de la sfinţire. Târnosirea a avut loc în 3 septembrie 1469.
Manifestările aniversare au început de sâmbătă prin aducerea şi depunerea pe mormântul domnitorului a fragmentului păstrat până azi din paltinul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, a candelei de ceramică ce s-a aflat la temelia mănăstirii și a Coroanei reconstituită a lui Ştefan cel Mare.
În a doua parte a zilei, de la ora 19:00, a fost oficiată Slujba Privegherii.
Duminică, Sfânta Liturghie la care au participat foarte mulţi credincioşi şi pelerini a fost prezidată de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al mănăstirii și de Corul bisericii „Sfântul Ilie” din Târgul Neamț, informează Mănăstirea Putna.
După slujbă, Mitropolitul Serafim a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis la acest mare eveniment.
În mesajul intitulat Mănăstirea Putna – 550 de ani înălţaţi la cer şi dăruiţi Preasfintei Treimi, Patriarhul României a prezentat un mini istoric al aşezământului monahal şi rolul mănăstirii în dăinuirea neamului românesc.
„Bogatele activităţi liturgice, culturale şi patriotice, organizate sistematic în ultimul timp de această sfântă mănăstire, ne arată că Mănăstirea Putna, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a fost, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, o candelă vie a unităţii de credinţă şi neam a poporului român”, a spus Preafericirea Sa.
După citirea mesajului, Mitropolitul Serafim a făcut referire la două situaţii dificile cu care se confruntă poporul român.
„Aș putea spune că aici, la Putna, Sfântul Ștefan se întoarce în mormânt și ar vrea să revină pe pământ și cred că prima lege pe care ar da-o ar fi să nu mai plece românii din țară. Iar a doua: să oprească înstrăinarea bogățiilor țării”.
A fost susţinut apoi un recital de muzică și poezie „La 550 de ani de la sfințirea Maicii îndurătoare – Putna” de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus.
Tot cu această ocazie, a fost lansat prima parte a filmului documentar marca Trinitas TV „Mănăstirea Putna. Epoca ștefaniană” şi volumul „De veghe în casa Măriei Sale. File de Pateric de la Mănăstirea Putna”, ediția a doua.
Teologul și filosoful Christos Yannaras a primit sâmbătă titlul de Arhonte în oficiul de Mare Orator al Patriarhiei Ecumenice în cadrul unei ceremonii oficiate de Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Balukli din Constantinopol.
.....Data: Sep 2, 2019
„Iubirea milostivă a lui Dumnezeu precede dreptatea Lui”, spune Patriarhul Daniel în predicile sale rostite în Duminica a 11-a după Rusalii.
„Evanghelia ne arată că Dumnezeu este bun, dar și drept. El este milostiv și iertător atunci când este rugat, când I se cere .....
Data: Sep 2, 2019
La începutul Noului An Bisericesc în Catedrala Patriarhală a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru un an binecuvântat și început bun în lucrarea mântuirii.
Anul Nou Bisericesc începe în data de 1 septembrie deoarece, după tradiția moștenită din Legea Veche, în .....
Data: Sep 2, 2019
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat duminică la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de ce nu trebuie să răspundem la ură tot cu ură.
„Puterea de a nu răspunde la ură cu ură este iubire dumnezeiască”, a spus Preafericirea Sa.
.....Data: Sep 2, 2019
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul aniversării a 550 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Putna (3 septembrie 1469), duminică, 1 septembrie 2019:
În ziua a treia din luna septembrie a anului 1469, a fost .....
Data: Sep 2, 2019
- Întreaga creaţie este făcută pentru sfinţire, pentru binecuvântare. De aceea, noi, cei care suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând şi sfinţind locul în care trăim şi având o grijă deosebită pentru creaţia lui Dumnezeu.
.....
Data: Sep 2, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).