Manifestari in cinstea inaintasilor

De praznicul Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, patru clase de copii de la Şcoala Generală "Carol I" din Iaşi, coordonaţi de înv. Geta Bâzdâgă, înv. Roxana Iarovoi, înv. Marieta Sună şi prof. de Religie Ioan Puiu, au participat la Slujba Parastasului, săvârşită la monumentul eroilor, aflat în incinta Bisericii Toma Cozma din Iaşi. După cum ne-a relatat Vasilica Onofrei, consilier în Relaţii publice al parohiei Toma Cozma, copiii au primit la final dulciuri şi bucate specifice praznicului Înălţării Domnului.

Ziua Eroilor a fost marcată şi în parohia Rediu-Tătar din Protopopiatul Iaşi 1. Joi, 2 iunie, după slujba Sfintei Liturghii prilejuite de sărbătoarea Înălţării Domnului, au fost comemoraţi eroii patriei căzuţi în Războiul pentru Independenţă din 1877, Primul Război Mondial şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Slujba de parastas din cimitirul satului a fost oficiată de pr. paroh Ştefan Tulan. La final, copiii de la Şcoala Generală din Rediu au susţinut un program artistic. A urmat depunerea de coroane de flori la crucile eroilor. Părintele paroh Ştefan Tulan a mulţumit primarului comunei Rediu, Vasile Haidău, pentru sprijinul acordat bisericii parohiale din Rediu în acest an (racordarea sfântului lăcaş, aflat în reconsolidare, la reţeaua de apă) şi cadrelor didactice de la şcoala din localitate, pentru pregătirea momentului artistic.

Sfinţirea monumentului eroilor din parohia Chintinici

Eroii neamului au fost comemoraţi printr-un ceremonial religios şi militar şi la Monumentul Eroilor din Cimitirul Pacea din Botoşani. În semn de recunoştinţă faţă de înaintaşi, clopotele tuturor bisericilor din Botoşani au bătut la ora 12:00, timp de trei minute. Slujba Parastasului a fost săvârşită de pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, alături de un sobor de preoţi, în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor, a asociaţiilor de veterani şi a sute de botoşăneni. Ceremonia a continuat cu depunerea de coroane şi s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

În parohia Chintinici, Protopopiatul Roznov, a fost săvârşită joi, 2 iunie, după Sfânta Liturghie, slujba de pomenire a eroilor, dar şi binecuvântarea unei troiţe ridicate în cinstea înaintaşilor căzuţi pe front. Monumentul a fost ridicat la iniţiativa credincioşilor parohiei şi a fost finalizat prin grija Primăriei Roznov, fiind rezultatul parteneriatului ce se desfăşoară, la nivel local, între instituţiile statului. La festivitate au participat credincioşi ai comunităţii şi reprezentanţi ai instituţiilor locale. "În fiecare an, la Înălţarea Domnului, a intrat în tradiţie ca să aducem un prinos de recunoştinţă eroilor neamului, care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoşesc. Biserica-mamă Ortodoxă se roagă în această zi pentru odihna eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi ai neamului românesc, le binecuvântează amintirea, le cântă veşnica pomenire şi înalţă rugăciuni către Dumnezeu, ca sufletele lor să aibă parte de fericire veşnică", a declarat, pentru Radio TRINITAS, pr. Iulian Vasile, parohul de la Chintinici.

Flacăra nestinsă de la Cordun

În parohiile din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, pe raza cărora se află troiţe sau monumente închinate eroilor, au fost oficiate, în urmă cu două zile, slujbe de pomenire. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, este o tradiţie ca, în Eparhia Romanului şi Bacăului, preoţii să înalţe rugăciuni pentru înaintaşii care au luptat pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. În urmă cu două zile, ostaşii care s-au jertfit pe câmpul de luptă au fost comemoraţi în Cimitirul Eroilor din Roman. La evenimentul care a debutat cu o slujbă de parastas au participat autorităţi locale şi cadre militare. La Oneşti, festivităţile şi ceremonialul prilejuit de Ziua Eroilor au avut loc pe platoul Monumentului Eroilor "Regina Maria" din municipiu. Eroii neamului au fost omagiaţi şi în Cimitirul Central din municipiul Bacău. După slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi, a urmat depunerea coroanelor şi a jerbelor de flori la monumentul eroilor. Ample manifestări au avut loc ieri în Târgu-Ocna şi în parohia Cordun, Protopopiatul Roman, unde a fost aprinsă o flacără care va arde mereu la monumentul eroilor.

În municipiul Vaslui, Ziua Eroilor a fost marcată printr-o slujbă de parastas la Monumentul Eroilor din Cimitirul "Eternitatea". Slujba de pomenire a fost oficiată de pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, care a adresat un cuvânt celor prezenţi, în care a remarcat că eroii au existat şi au biruit cu adevărat. "Biruinţa eroilor să se transforme, prin solidaritate creştină, în biruinţele neamului", a adăugat pr. protopop Vasile Pârcălabu.

Rugăciuni pentru eroi în toată Bucovina

Locuitorii din Fălticeni au participat la manifestările dedicate Zilei Eroilor, la Monumentul Eroilor din Piaţa "Nada Florilor". După slujba religioasă, au depus coroane reprezentanţi ai Administraţiei publice locale, Consiliului Local, Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni, Poliţiei Municipale, Detaşamentului pentru Situaţii de Urgenţă Fălticeni, Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere şi reprezentanţi ai partidelor politice. Rădăuţenii şi-au comenorat înaintaşii la Monumentul Eroilor de pe bulevardul Bogdan-Vodă din municipiu. O gardă militară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a prezentat onorul, după care un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire. La final au fost rostite mai multe alocuţiuni, cu referire la importanţa Zilei Eroilor. Ostaşii care au căzut pe fronturile de luptă în cele două războaie mondiale au fost comemoraţi în Cimitirul Eroilor de pe Dealul Buzău din comuna Vama, judeţul Suceava, printr-o slujbă de parastas. Cu acest prilej, s-au aniversat opt ani de existenţă a capelei din acest cimitir, construită din lemn, în stil bucovinean.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 352

Id: 14181

Data: Jun 4, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar