Marea sarbatoare a Bisericii "Precista"

Programul sărbătorii a început încă de vineri, când în biserică au fost aduse spre închinare credincioşilor icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Floreşti şi icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana de la Mănăstirea Mălineşti. Marea sărbătoare de duminică a găsit neîncăpătoare curtea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" pentru numeroşii credincioşi care au dorit să fie aproape de această veche parohie la ceas de sărbătoare, mai ales că slujba resfinţirii şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi. Frumuseţea slujbelor a fost subliniată şi prin răspunsurile liturgice date de Corul "Gavriil Musicescu" al preoţilor din Protopopiatul Vaslui, care a reuşit să creeze, prin cânt, o extraordinară atmosferă de comuniune.

"Duminica aceasta este închinată sfintelor mame de atunci şi de astăzi"

După săvârşirea ritualului târnosirii bisericii, ce a început cu privegherea din noaptea de dinaintea slujbei, cuprinzând apoi spălarea, ungerea cu mir şi îmbrăcarea sfintei mese, sfinţirea altarului, a icoanelor şi ungerea cu mir a bisericii, Preasfinţitul Părinte Corneliu a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium amenajat în vecinătatea lăcaşului de cult. Alături de Episcopul Huşilor, din soborul de slujitori au făcut parte părinţi de la Centrul Eparhial, stareţi de la mănăstiri de pe cuprinsul eparhiei şi preoţi din Protopopiatul Vaslui.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor la finalul slujbei din Duminica a 3-a după Paşte, numită şi "a Mironosiţelor", PS Corneliu a subliniat darul extraordinar lăsat de Dumnezeu femeilor, jertfelnicia lor şi datoria sfântă pe care fiecare om o are faţă de mama sa.

"Sfânta Evanghelie din această duminică ne vorbeşte despre moarte şi despre viaţă, despre suferinţă şi bucurie, despre despărţire şi despre întâlnirea cu Cel care a fost mort şi a Înviat, arătându-se prima dată sfintelor femei purtătoare de mir, cele care au răspândit vestea cea mare a biruinţei asupra morţii.

Tragedia morţii Domnului Iisus Hristos a făcut ca apostolii Săi să se înfricoşeze şi să se tulbure. Spre deosebire de ei, sfintele femei purtătoare de mir, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacob, Salomeea sau Ioana, soţia unui dregător al regelui Irod, L-au urmat, L-au slujit din avutul lor, L-au iubit, au stat lângă crucea pe care era răstignit, plângând şi suferind, au asistat la înmormântare şi au privit îndurerate uşa mormântului, care se închidea. Pentru toate acestea, ele sunt cele care au avut primele bucuria reîntâlnirii Mântuitorului cel Înviat şi tot ele au primit misiunea apostolică, căci "apostol" înseamnă trimis, a vestirii Învierii, a vestirii biruinţei vieţii asupra morţii. Duminica de astăzi este închinată, deci, tuturor sfintelor femei care, asemeni celor purtătoare de mir, sunt dădătoare de viaţă. (...) Ce este mai nobil şi mai sfânt pentru o fiinţă umană decât să dea viaţă şi să o păzească? În pântecele unei mame am fost purtaţi cu toţii, braţele ei ne-au protejat şi la vederea privirii ei calde am surâs. Chiar Mântuitorul Hristos, cunoscând puterea iubirii şi a credinţei de mamă, pe toate cele care au venit să-i ceară iertare, să fie vindecate de bolile lor sau ale copiilor lor le-a primit cu multă dragoste şi le-a ajutat. Duminica aceasta este închinată, spuneam, sfintelor femei, sfintelor mame de atunci şi de astăzi, iar noi suntem chemaţi să fim recunoscători şi iubitori faţă de ele", a spus Preasfinţitul Corneliu, care a rugat apoi preoţii Corului "Gavriil Musicescu" să ureze, prin cânt, viaţă lungă, sănătate şi bucurie sufletească tuturor femeilor, mai ales mamelor, bunicilor şi străbunicilor prezente la slujbă.

Marea familie a Bisericii Precista

În continuoare, Episcopul Huşilor a felicitat cei doi preoţi slujitori ai Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Vaslui, părintele protopop Vasile Pârcălabu şi părintele Cătălin Mirciu, şi pe enoriaşii parohiei, pentru exemplul de viaţă duhovnicească, pentru solidaritatea în credinţă, pentru implicarea în viaţa comunităţii şi a bisericii lor. La rândul său, părintele Vasile Pârcălabu a mulţumit Preasfinţitului Corneliu pentru sprijinul acordat în refacerea şi înfrumuseţarea bisericii şi pentru slujba arhierească săvârşită în ziua de sărbătoare a parohiei pe care o păstoreşte; a mulţumit, de asemenea, preoţilor care i-au fost alături în rugăciune şi enoriaşilor cu ajutorul cărora a reuşit, după ani şi ani de eforturi, ceea ce a numit "apogeul activităţii sale preoţeşti". "Ceea ce vedeţi, astăzi, în parohia noastră, este rezultatul unei munci începute acum 30 de ani, o muncă pe care nimeni nu ar fi putut-o duce la bun sfârşit face fără ajutor. În cazul nostru, ajutorul a venit de la marea familie a Bisericii Precista, aşa cum mai este cunoscută biserica noastră, de la oameni extraordinari, precum profesorul Victor Cristea, familia Tighici, familia Păcuraru şi mulţi-mulţi alţi enoriaşi ai noştri, pe care îmi cer iertare dacă nu am să pot să-i enumăr acum, de la reprezentanţi ai autorităţilor locale şi, bineînţeles, de la Centrul eparhial al Episcopiei Huşilor. Vă mulţumesc, în numele acestei parohii, pentru tot sprijinul şi pentru toată dragostea pe care ne-aţi arătat-o şi vreau să vă spun că ceea ce aţi văzut astăzi, la noi, se poate repeta în orice biserică. Cu eforturi, cu multă muncă, cu ani, nu cu zile, şi cu o mare condiţie: să fim uniţi în credinţă", a subliniat pr. protopop Vasile Pârcălabu.     

Ctitorie a marelui boier filantrop Neculai Hagi Chiriac

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută şi sub denumirea de “Precista” sau, în trecut, “Uspenia”, ctitorită de marele boier filantrop Neculai Hagi Chiriac, în anul 1860, a trecut, în ultimii ani, printr-un amplu proces de reparaţii şi îmbunătătiri. Monument istoric, aşezat pe o locatie în care, încă din anul 1586, a existat un lăcaş de închinare cu caracter monahal, biserica din centrul municipiului Vaslui a fost finalizată, în actuala formă, de Dimitrie Castroian, nepotul boierului Hagi Chiriac. Ultima resfinţire a sfântului lăcaş a avut loc în anul 1981, fiind săvârşită de PS Eftimie, episcopul de atunci al Romanului şi Huşilor. Actuala reabilitare a bisericii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” a cuprins ample lucrări la biserica parohială (restaurarea picturii, a catapetesmei, înlocuirea Sfintei Mese cu una din marmură etc.), la turnul clopotniţă şi la curtea bisericii, precum şi amenajarea unui ansamblu ecleziastic format din biblioteca parohială, capelă funerară şi sală praznicală.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 468

Id: 31010

Data: May 20, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar