Marturisire de credinta in jurul sfintelor icoane

În Duminica Ortodoxiei, după orele prânzului, la sfârşitul Sfintei Liturghii, romaşcanii au început să se adune în faţa statuii lui Roman Muşat din centrul oraşului. Încet, pe străzile lăturalnice şi-au făcut apariţia microbuze şi maşini din Bacău. Cu toţii, tineri şi bătrâni, sfidând vântul arţăgos şi insistent, ţineau cu mâinile aproape încleştate din cauza frigului icoanele aduse pentru procesiunea din Duminica Ortodoxiei. „Este pentru prima oară când particip la un astfel de eveniment. Nu ştiu să mai fi fost asemenea manifestare la noi. Am venit să mă rog pentru sănătate, mântuire, pentru familie şi pentru cei dragi“, aveau să mărturisească aproape la unison credincioşii prezenţi în municipiul de pe malul Moldovei. În decorul de iarnă târzie, copiii alergau făcându-şi cruce şi sărutând icoanele ţinute pe braţe de părinţii sau bunicii lor, rememorând parcă bucuria prilejuită de biruinţa definitivă a sfintelor icoane în veacul al IX-lea. Căldura credinţei micuţilor se răsfrângea în ochii părinţilor care păreau a se umple şi ei de darurile Duhului Sfânt revărsate cu atâta generozitate în sufletele micuţilor prezenţi la procesiune. În acordurile cântărilor psaltice tinerilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe“, la un moment dat, purtate solemn de preoţi, au fost aduse şi 15 icoane din cele menţionate de episcopul Melchisedec Ştefănescu în „Tratat despre cinstirea şi închinarea icoanelor în Biserica Ortodoxă şi despre icoanele făcătoare de minuni din România“.

Pelerinaj din „piaţa icoanelor“ spre catedrală

Icoanele în copii de mărime naturală, sub coordonarea protos. Andrei Ioniţă, eclesiarhul Catedralei arhiepiscopale din Roman, au fost dispuse în semicerc, lângă statuia lui Roman Muşat. Privind acest decor aveai impresia că oraşul de pe malul Moldovei a însumat pentru câteva ore cele mai elocvente reprezentări ale Maicii Domnului din mănăstirile moldave şi muntene. Alături de ele, la loc de cinste, pe o măsuţă, a fost aşezată şi racla cu moaştele mai multor sfinţi adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu privirea plecată şi rugăciunea murmurând pe buze, credincioşii păşeau discret prin faţa lor, lăsând frunţile să atingă odoarele sacre pentru câteva clipe. Prin evlavie şi smerenie, închinându-se, oamenii au transformat inima urbei într-un suflet al dreptei credinţe. În mijlocul mulţimii au fost aduse icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni şi de la Mănăstirea Trifeşti. PS Ioachim Băcăuanul a ajuns la statuia lui Petru Muşat din centrul oraşului la ora 16:00, desăvârşind trupul Bisericii văzute: episcop, cler şi credincioşi. Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a mulţumit credincioşilor pentru ajutorul acordat Fondului Central Misionar, apoi a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor. La acest moment, cei prezenţi au fost îndemnaţi să ridice icoanele în mâini. Chemarea ierarhului a transfigurat piaţa Roman Muşat în piaţa icoanelor. Apoi, o mână întinsă a ierarhului a dezlegat mulţimea pelerinilor să-şi îndrepte paşii spre Catedrala arhiepiscopală.

Binecuvântare arhierească pentru credinţa şi dragostea oamenilor

În imne şi rugăciuni, soborul celor peste 100 de preoţi şi miile de credincioşi au pornit uşor în procesiune. „Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă“, „Cu noi este Dumnezeu“ şi multe alte răsunau pe strada principală a oraşului. Cântările păreau că străbat toate străzile, sute de chipuri iţindu-se de după perdelele apartamentelor din zonă, curioase să audă melosul bizantin. La scurte intervale de timp, se făceau popasuri cu citiri din Sfintele Evanghelii şi rugăciuni de dezlegare. Mulţimea-şi exprima credinţa aşa cum poate n-a făcut-o vreodată: public, sincer şi entuziast. După aproape două ceasuri, romaşcanii, băcăuanii, oneştenii, buhuşenii, moineştenii şi sascutenii au ajuns în curtea Arhiepiscopiei. Din agheazmatarul situat lângă catedrală, înconjurat de sfintele icoane, PS Ioachim Băcăuanul a citit ultima rugăciune din Taina Sfântului Maslu, care a fost oficiat pe parcursul procesiunii. „Bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toţi, pentru credinţa şi dragostea pe care le-aţi manifestat în această Duminică a Ortodoxiei“, avea să încheie Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Ioachim, coordonatorul organizării acestei prime procesiuni din municipiul Roman. Puţin după ora 18:00, evenimentul s-a încheiat. Miruiţi cu untdelemn sfinţit, oamenii au plecat spre casele lor, făcându-şi cruce şi mulţumind Bunului Dumnezeu. Ieşind pe sub turnul clopotniţă, îi puteai vedea cum, înfofolindu-se mai straşnic, mergeau spre maşini sau microbuze. Se lăsase ger şi unii au început să-l simtă. Peste toate însă, în oraşul lui Roman Muşat a rămas frumuseţea şi bucuria primei procesiuni cu sfintele icoane din Duminica Ortodoxiei.

(Foto: Liviu Maftei)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 414

Id: 20378

Data: Mar 6, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar