Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 7 decembrie 2021.
Bucuria comuniunii între generaţii
Participarea Bisericii Ortodoxe Române la evenimente din agenda UNESCO-65 este motivată de necesitatea cultivării identității spirituale și culturale a poporului român, în dialog cu valorile și tradițiile altor popoare, precum și de recunoștința și fidelitatea față de memoria înaintașilor noștri, creatori de valori artistice și culturale netrecătoare.
Cunoașterea, păstrarea și promovarea acestor valori, precum și a contextului spiritual și cultural în care au fost realizate, sunt necesare nu doar pentru prezent, ci mai ales pentru generațiile viitoare.
În acest an aniversar privind prezența României la UNESCO, Patriarhia Română a organizat programe cultural-educaționale care au avut ca temă intensificarea legăturilor spirituale cu conaționalii noștri din diaspora și cu etnicii români ortodocși din țările vecine.
În contextul multicultural și multi-lingvistic al lumii de azi, o adevărată cultură a dialogului are nevoie, mai ales pentru tânăra generație, de cunoașterea rădăcinilor identitare și de asumarea propriilor valori și tradiții. Totodată, ne-am îndreptat atenția către generațiile care au trăit înaintea noastră, însă prin munca și talentul lor ne-au lăsat drept moștenire monumente materiale și spirituale valoroase.
Este de datoria noastră să redescoperim și să cultivăm în plan educațional aceste raze de lumină care leagă tainic trecutul de prezent și viitor.
În această perioadă finală a anului, când ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos și trecerea către un An Nou, colindătorii ne reamintesc prin glasurile lor comuniunea spirituală între generații:
Azi cu strămoșii cânt în cor
Colindul sfânt și bun,
Tot Moș era și-n vremea lor
Bătrânul Moș Crăciun.
Cu prilejul acestui eveniment festiv, organizat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și a Senatului României pentru relația cu UNESCO, adresăm felicitări tuturor instituțiilor și persoanelor care au contribuit la realizarea agendei aniversare UNESCO-65, precum și instituțiilor media care au promovat evenimentele.
În lumina sărbătorilor care se apropie, vă dorim să împletiți mereu bucuria cu bunătatea, speranța și pacea, patriotismul și dialogul interetnic, în contextul deschiderii și cooperării internaționale oferit de UNESCO.
La mulți ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Ziarul Lumina
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 319
Id: 75562
Data: Dec 7, 2021
Imagine:
În contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României”, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române organizează în perioada 8-11 decembrie, Simpozionul Internațional de Teologie „Pastorația românilor din afara României: responsabilitate eclesială și .....
Data: Dec 7, 2021
Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Deva și-a sărbătorit hramul luni prin Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Ardealului împreună cu Episcopul .....
Data: Dec 7, 2021
În semn de susținere și cordialitate, pentru al treilea an consecutiv, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat duminică, 5 decembrie 2021, la .....
Data: Dec 7, 2021
Catedrala „Sf. Spiridon Nou” – Paraclis Patriarhal din Capitală va susține pictarea în mozaic a Sfântului Spiridon la Catedrala Națională.
Reprezentarea sfântului va acoperi o suprafață de .....
Data: Dec 7, 2021
La Palatul Parlamentului a fost organizată marţi Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, dedicată împlinirii a 65 de ani de prezenţă a României în Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Evenimentul a avut loc în Sala „C. .....
Data: Dec 7, 2021
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a slujit marţi în ziua de cinstire a Sf. Filofteia la biserica Oborul Vechi din Capitală.
Ierarhul a subliniat în cuvântul rostit că sfânta este ocrotitoarea celor necăjiţi, dar şi a copiilor.
„Sfânta Filofteia trebuie .....
Data: Dec 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).