Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a vizitat duminică Muzeul „Pr. Zosim Oancea” din Sibiel. Instituţia muzeală găzduieşte cea mai mare expoziţie de icoane pe sticlă din Transilvania, „o splendoare de creativitate artistică de inspiraţie religioasă născută din bogăţia tradiţiei creştine ortodoxe şi din fantezia pictorilor ţărani români”.
În colecţia muzeului se află peste 600 de exponate, din următoarele zone geografice: Nicula, Valea Mureşului, Făgăraş, Braşov, Mărginimea Sibiului.
Ierarhul a vizitat muzeul în contextul slujirii în biserica aflată în proximitatea instituţiei de cultură.
În omilia de la liturghie, Mitropolitul Laurenţiu a vorbit despre importanţa faptelor bune pentru mântuire.
„Nu este suficient numai să postim cu postul de bucate, punând propriul trup la osteneală, ci trebuie mai ales să împărtăşim și să înmulțim dragostea dumnezeiască pe care am primit-o de sus, ca dar, şi care este în sufletul nostru și fără de care nu putem trăi. Trebuie s-o înmulţim prin lucrările pe care noi le săvârşim în viață, ajutând pe cel în suferință, prin aducerea lui la Hristos, Doctorul și Tămăduitorul deplin”.
Muzeul „Pr. Zosim Oancea”
A fost înfiinţat de Părintele Zosim Oancea, mărturisitor în temniţele comuniste.
Ajuns preot la Sibiel, în ianuarie 1964, Părintele Oancea a avut iniţiativa organizării unui muzeu de icoane pe sticlă după ce, în 1965, a restaurat vechea biserică a satului (1765), valoroasă prin frescele realizate între 1774 şi 1775 de pictorii Stan şi Iacob din Răşinari.
Părintele Oancea i-a îndemnat locuitorii Sibielului să doneze icoanele pe sticlă regăsite în casele lor pentru a le expune într-un muzeu de interes public.
Într-o primă fază, colecţia a cuprins între 150-200 de icoane şi au fost depuse în primul sediu al muzeului, o veche magazie situată în spatele bisericii şi reconstruită complet între 1970 şi 1971.
Mărirea progresivă a colecţiei şi creşterea numărului de vizitatori chiar şi din străinătate au determinat, datorită unor donaţii internaţionale (în primul rând din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva), realizarea celei de-a doua clădiri, începută în 1976 şi încheiată în 1983, actualul sediu al Muzeului.
Foto credit: Mitropolia Ardealului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 316
Id: 73149
Data: Mar 29, 2021
Imagine:
Sărbătoarea Bunei Vestiri a adus bucurie ortodocșilor în această perioadă în care natura revine la viață. Vă prezentăm selecția noastră de imagini din perioada 22-28 martie 2021.
Data: Mar 29, 2021
Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei a sfinţit duminică o cruce monument în curtea Catedralei Reîntregirii. Slujba a fost prilejuită de împlinirea unui secol de la aşezarea pietrei de temelie pentru edificiul bisericesc.
Catedrala, cu hramul Sfânta Treime, a fost .....
Data: Mar 29, 2021
„Suntem aduși înaintea Domnului, venim la întâlnirea cu Dumnezeu nu singuri, ci aduși de un necaz, de o boală. Ce minunat ar fi să nu fie așa! Ce minunat ar fi să nu fie nevoie de o boală, de o epidemie, de un necaz, de un eșec pentru a mă întâlni cu Dumnezeu”, a spus PS Damaschin .....
Data: Mar 29, 2021
Episcopul Roman Ciorogariu a fost evocat sâmbătă la Oradea cu prilejul împlinirii a unui secol de la moartea sa. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Sofornie în Biserica cu Lună din municipiu, unde este înmormântat ierarhul.
Episcopul Roman .....
Data: Mar 29, 2021
Oana Ursache, noul secretar de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni, s-a întâlnit luni la Palatul Patriarhiei cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.
Întâlnirea, care a vizat implementarea unor proiecte viitoare în .....
Data: Mar 29, 2021
A unsprezecea ediţie a „Marşului pentru viaţă” a fost organizată sâmbătă, în mediul online. Evenimentul a avut ca temă motto-ul „Uniți pentru viață”.
În cadrul transmisiunii, urmăritorii au putut asculta mesajele organizatorilor şi ale invitaţilor şi au auzit .....
Data: Mar 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).