Mitropolitul Bartolomeu Anania ne-a lăsat moștenire o nouă traducere a Sfintei Scripturi, dar a lucrat și pentru a naște cuvintele ei în inimi, a spus miercuri Arhiepiscopul Râmnicului. Ierarhul a inaugurat colocviul organizat de Seminarul Teologic din Râmnicu-Vâlcea la 100 de ani de la nașterea mitropolitului.
Mitropolitul Bartolomeu Anania „privea Sfânta Scriptură ca pe o «prescură care poate să rămână pâine dospită, poate deveni anafură sau se poate transfigura în Trup euharistic»”, a amintit Părintele Arhiepiscop Varsanufie.
Dar, a adăugat el, „nu a lăsat textul acesteia doar acolo, așezat în paginile ei, ci l-a plămădit spre a Se naște în inimile noastre. L-a plămădit în predicile sale, fiind recunoscut drept un predicator harismatic care, cu multă dezinvoltură și acuratețe, vibrând cu toată ființa sa pentru apărarea adevărului de credință, indiferent de auditoriu, nu a pregetat să apere valorile morale și identitare.”
Ierarhul a mai spus că mitropolitul „nu-și pregătea cuvântările pentru a-și etala erudiția, ci s-a așezat într-un dialog tainic cu ascultătorii săi, un dialog izvorât întotdeauna din dragostea sa părintească”.
Înaltpreasfinția Sa a amintit convingerea mitropolitului că „poporul român nu se poate redresa decât prin două puteri: religia și cultura. Dar nu separate, ci îngemănate, logodite și încununate una cu cealaltă, prin care religia să se deschidă spre universalitate, iar pe de altă parte, prin religie, cultura să-și recapete dimensiunile autentice”.
Încredințat că „unitatea morală e unitate de credință, și de limbă, și de conștiință patriotică”, Mitropolitul Bartolomeu rămâne în cinstirea Bisericii arhiereul diortositor al Sfintei Scripturi care s-a remarcat, printre multe alte calități, ca un predicator și un orator de excepție, iar în cultura română dramaturgul, eseistul și publicistul ce a îngemănat, prin forța sa creatoare, religia și cultura”, a adăugat părintele arhiepiscop.
Colocviul omagial organizat miercuri de Seminarul Teologic „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea s-a intitulat „Valențe misionare ale operei Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Participarea a fost în sistem mixt, fizic și online.
Tot miercuri, Biblioteca Județeană „Sf. Antim Ivireanul” a a vernisat expoziția de carte „Mitropolitul Bartolomeu Anania – apostol al culturii române”. Sunt expuse ediția jubiliară a Bibliei Bartolomeu Anania din 2001, cărți publicate de mitropolit și lucrări biografice dedicate acestuia.
Sursa foto: Facebook / Bartolomeu Anania
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 374
Id: 73038
Data: Mar 18, 2021
Imagine:
Prin implicarea Arhiepiscopiei Sucevei și a Parohiei „Sf. Nicolae” din Bruxelles, o familie de bucovineni din diaspora
Data: Mar 18, 2021
În martie, declarată Luna pentru viață, concursul lunar de creație pentru copii „Spune-mi o poveste pentru suflet!” este dedicat mamelor și maternității. Tema este: „Mama și darul vieții”.
„Așa marcăm noi, la
Data: Mar 18, 2021
Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a oficiat joi seară slujba Pavecerniței Mari cu cea de-a patra parte a Canonului Mare. La predică, eclesiarhul a adus argumente pentru cei care astăzi desconsideră postul și beneficiile .....
Data: Mar 18, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfinţit miercuri la Biserica Sf. Alexie din Bucureşti două racle pentru moaştele Sf. Cuv. Alexie, Omul lui Dumnezeu, şi Sf. Ier. Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, care se află în lăcaşul de cult.
Alături de .....
Data: Mar 18, 2021
Paraclisul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial de la Roma organizează seria de întâlniri duhovnicești „Catehezele Postului Mare 2021”.
Catehezele vor avea loc în fiecare sâmbătă seară, de la ora locală 18:45 (în România, 19:45), după slujba .....
Data: Mar 18, 2021
În mesajul pastoral transmis cu ocazia Duminicii I din Postul Mare, numită şi Duminica Ortodoxiei, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au spus că sărbătoarea este o chemare la biruinţă.
„Prin Duminica Ortodoxiei sau a .....
Data: Mar 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).