Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a reamintit că Biserica nu este formată doar din cler. De aceea, toți credincioșii sunt responsabili pentru unitatea Bisericii.
Mitropolitul Nicolae a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă Română Sf. Ioan Casian din San Antonio, statul american Texas. Șase membri ai corului Tronos al Patriarhiei Române, dirijați de Arhidiaconul Mihail Bucă, au oferit răspunsurile la strană și au susținut un concert de muzică psaltică la finalul slujbei.
La predică, părintele mitropolit a subliniat importanța iertării și a chemării de a ține buna rânduială a postului și a rugăciunii. El a evocat viața celor doi sfinți ai zilei, Sfântul Ioan Casian Romanul și Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea.
Originari din Dobrogea, cei doi au fost frați de nevoință și au călătorit, în secolele IV-V, din Țara Sfântă și Egipt până la Roma și chiar în Galia. În 415, la Marsilia, Sf. Ioan Casian a înființat două mănăstiri organizate după modelul celor din Răsărit.
Mijlocitori pentru unitatea credinței
În timp ce moaștele Sf. Ioan Casian pot fi cinstite la Mănăstirea Sf. Victor din Marsilia, moaștele Sfântului Gherman nu au fost descoperite.
„Dar știm că unul din ucenicii lui a ajuns în Alaska în 1794. Un frate al nostru născut în Dobrogea a dus monahismul ortodox în Occidentul Europei, iar unul din ucenicii celuilalt a adus ortodoxia pe tărâm american, chemându-ne pe toți să urmăm această ortodoxie și să o mărturisim”, a spus părintele mitropolit.
„Cu toții suntem ucenici ai Sf. Ioan Casian, ai Sf. Cuv. Gherman și Sf. Gherman din Alaska. Suntem ortodocși, iar ucenicii lor sunt chemați să fie mărturisitori ai credinței creștine în lume”.
„Suntem chemați să dăm mărturie despre credința noastră ortodoxă. A fi creștin azi nu e ușor, dar avem tradiția părinților din Egipt, din Palestina, din Dobrogea, din Rusia, din toate locurile sfinte ale creștinătății. Aceștia se roagă pentru noi să ne mărturisim cu toții credința creștină în unitate”, a adăugat Înaltpreasfințitul.

Mitropolitul celor două Americi a făcut referire la unitatea Bisericii în prezent: „Știți că unitatea Bisericii noastre Ortodoxe este încercată puternic chiar și azi. Trebuie să ne rugăm pentru refacerea unității Bisericii noastre Ortodoxe, ca să ne putem ruga împreună, așa cum am făcut și astăzi aici”.
Ce înseamnă Biserica
„Sfântul Ignatie spunea în al doilea secol creștin că Biserica este acolo unde se găsesc toate cele trei ranguri ale ierarhiei, episcopii, preoții și diaconii, împreună cu toți credincioșii din regiunea respectivă”, a mai explicat Mitropolitul Nicolae.
„Biserica Ortodoxă înseamnă unitate, înseamnă ocazia de a ne ruga împreună ca frați și surori, chiar dacă în limbi diferite, dar aflându-ne la un loc și aducând aceeași jertfă și împărtășindu-ne din același potir. Aceasta este unitatea Biserici Ortodoxe, care azi este fracturată”.
La final, părintele mitropolit le-a atras atenția credincioșilor că toți sunt responsabili pentru unitatea Bisericii. „Știu că toți cei care stați aici vă gândiți că nu voi sunteți responsabili pentru această tragedie, ci noi, slujitorii altarului. Din nou vă spun că nu aceasta este Biserica”.
Toți sunt responsabili pentru unitatea Bisericii
„Poate că noi avem mai multe responsabilități decât voi, dar Biserica nu este formată numai din episcopi, preoți și diaconi. Biserica suntem toți. Cu toții suntem responsabili pentru păstrarea unității Bisericii Ortodoxe. Toți suntem responsabili”.
Mitropolitul a îndemnat la rugăciune pentru unitatea în duh, în adevăr și în slujire:
„Avem nevoie să ne rugăm fierbinte lui Dumnezeu și să-i cerem să ne ajute să depășim împreună aceste diviziuni, să ne ajute să revenim la unitatea Bisericii noastre, pentru a avea din nou ocazia de a sluji împreună în fața fraților și surorilor noastre”.
El i-a sfătuit la final pe credincioși să se roage atât pentru familiile lor, cât și „pentru frații și surorile noastre din Biserica Ortodoxă din întreaga lume, pentru cei responsabili și cei mai puțin responsabili de această tragedie, să-l rugăm fierbinte pe Dumnezeu să ne îndrume spre calea cea dreaptă”.
Foto credit: Biserica Ortodoxă Română Sf. Ioan Casian
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 355
Id: 69331
Data: Mar 2, 2020
Imagine:
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei cheamă eparhiile prin intermediul unei enciclice să se implice în lupta împotriva coronavirusului.
În cadrul unei
Data: Mar 2, 2020
Fotografii cu momente din viața spirituală ortodoxă, realitate socială și monumente istorice surprinse prin lentilele fotografilor profesioniști sau amatori în perioada 24 februarie – 1 martie 2020.
Data: Mar 2, 2020
Treizeci de femei au participat sâmbătă la prima acţiune din acest an a Campaniei de „Prevenţie şi depistare a cancerului de col uterin”, desfăşurată în localitatea ilfoveană Corbeanca de voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului.
Ele au beneficiat gratuit de testul .....
Data: Mar 2, 2020
La finalul slujbei de duminică seara, 01 martie 2020, slujbă numită și „Vecernia Iertării”, Episcopul Ignatie al Hușilor a atras atenția că trăim într-o lume a tehnologiei și postul trebuie să se extindă și în această zonă pentru a ne oferi liniștea sufletească necesară în această .....
Data: Mar 2, 2020
Biserica sprijină autoritățile în efortul de prevenire a răspândirii infecțiilor cu noul virus COVID-19.
După Sfânta Liturghie de duminică, Mitropolitul Ioan al Banatului l-a invitat pe medicul specialist Virgil Musta de la Spitalul de Boli infecțioase din .....
Data: Mar 2, 2020
Postul Mare, cea mai importantă perioadă de pregătire pentru Sărbătoarea Sfintelor Paşti, a început luni, 2 martie.
Postul Păresimilor, aşa cum mai este cunoscut, este cel mai aspru şi mai lung dintre cele patru posturi mari din Biserica Ortodoxă.
La Catedrala .....
Data: Mar 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).