Mitropolitul Teofan: Tanarul și, totodata, batranul nostru Arhiepiscop a avut aceleași sfinte valori ca Sfinții Imparați

„Valorile care i-au definit pe Sfinții Împărați au fost credința creștină, familia, copii, bătrânii și bisericile sfinte. Dacă privim la parcursul vieții Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen aflăm ca și coordonate principale ale slujirii sale aceleași sfinte valori”, a semnalat Mitropolitul Teofan miercuri, 21 mai 2020, la Suceava.

„Nu a iubit mai mult pe nimeni și pe nimic Părintele Arhiepiscop decât credința creștină, decât Biserica lui Hristos, decât propovăduirea Evangheliei”.

„Ce i-a fost mai drag, după Dumnezeu, Părintelui Pimen? Familia. Familia pe care prin decrete imperiale Sfinții Împărați au așezat-o pentru prima dată în istoria Imperiului Roman pe făgașul cel adevărat”, a spus IPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a spus că Sf. Constantin a creat o legislație favorabilă femeii, copiilor și vârstnicilor care „în vremea Imperiului Roman de atunci erau considerați, în general, ca elemente neproductive și neeficiente pentru lucrarea economică sau militară”.

„Dacă privim în viața Părintelui Arhiepiscop Pimen, copilul și bătrânul au fost cei doi față de care s-a simțit cel mai intim și adânc legat. Poate și pentru faptul că a iubit sinceritatea și onestitatea, valori care la noi, oamenii serioși, mari, adulți se găsesc mai rar, dar la copil și la bătrânul încărcat de ani acestea se regăsesc cu bogăție. Și simțea acest lucru tânărul și totodată bătrânul nostru Arhiepiscop”.

Părintele Mitropolit și-a încheiat predica de joi cu rugăciuni către Dumnezeu să ne dăruiască putere să înțelegem „calea cea mare pe care au bătătorit-o Sfinții Împărați Constantin și Elena – drum pe care s-a înscris cu multă determinare și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen”.

„Și iată, a ajuns la finalul drumului său pământean înscriindu-se de acum încolo în drumul cel fără de sfârșit al cunoașterii lui Dumnezeu, al slavei Preasfintei Treimi, al vieții celei de veci, pe care facă Dumnezeu ca el să o dobândească și împreună cu el să o dobândim și noi atunci când va dori Dumnezeu să plecăm din această lume”.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 64

Id: 70241

Data: May 22, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar