Muzeul National al Satului implineste 86 de ani. Tronos canta in deschiderea evenimentelor aniversare

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 86 de ani în data de 10 mai 2022.

Cu ocazia aniversării, Muzeul Satului desfăşoară o serie de evenimente în perioada 10 – 17 mai.

La ceremonia oficială de deschidere, vor fi acordate  titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului” unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești.

În continuare, Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale va interpreta câteva piese specifice perioadei pascale.

„Publicul este invitat să afle povestea noastră și a comunităților rurale prin intermediul expozițiilor Tinerețe fără bătrânețe și Universul săsesc în colecțiile Muzeului Satului, ce valorifică colecțiile de patrimoniu ale muzeului”.

„Nu vor lipsi automobilele de colecție din anii 1950-1990 reunite într-o expoziție intitulată Mașinile Bucureștilor la Muzeul Satului realizată în colaborare cu Retromobil Club România. Realitățile cotidiene sunt surprinse și prezentate în expoziția Fotogramă din poveste de artistul Bogdan Ilie – Micu”.

„Vor fi lansate și prezentate o serie de volume din portofoliul Muzeului Național al Satului Dimitrie Gusti, Institutului de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu al Academiei Române, Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea și Societății de Cultură Macedo-Română”, transmit organizatorii.

Patriarhul Daniel sublinia anul trecut că Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti „oferă o imagine a vieții tradiționale românești, fiind unic prin întreg ansamblul de monumente arhitecturale”.

„Satul românesc prezentat în tematica muzeului este caracterizat printr-o arhitectură artistică a lemnului, a pietrei și a elementelor naturale în general, arătând astfel că românul este în permanentă legătură armonioasă cu mediul înconjurător, fiind conștient de frumusețea și utilitatea creației lui Dumnezeu, pe care o cultivă cu hărnicie și dărnicie sau recunoștință”, explica Preafericirea Sa.

Programul integral al evenimentelor aniversare este disponibil aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 38

Id: 76870

Data: May 10, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).