Muzeul Satului il are ca ocrotitor pe Sf. Dimitrie, Izvoratorul de Mir: Programul sarbatorii

Muzeul Satului din Bucureşti organizează, în perioada 23 – 25 octombrie, mai multe manifestări religioase şi culturale dedicate patronului spiritual, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Duminică, 25 octombrie, la biserica Turea din incinta muzeului, va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului pentru întemeietorul instituţiei muzeale, Dimitrie Gusti, dar şi pentru Gheorghe Focşa, fost director al muzeului.

Biserica Dragomireşti din Maramureș. Muzeul păstrează elemente ale spiritualității ortodoxe: patru biserici din Maramureș, Gorj, Neamț și Cluj și două troițe din Vâlcea și Sibiu. Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene. 

Pe parcurusul celor trei zile vor putea fi vizitate cele două expoziții de artă religioasă: la sala H. H. Stahl –  „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, rezultat al concursului național cu același nume, aflat la ediția a IX-a și organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și la sala Gheorghe Focșa –  „Sărbătoarea Breslei – 2020” organizată de Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România.

Toamna, ‘satul din inima orașului’ capătă un farmac aparte datorită vegetației bogate și colorate. Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Manifestările religioase fac parte din tradiţionalul Târg de Sfântul Dumitru, „eveniment de tradiție care reface atmosfera târgurilor  din satul de altădată care aveau loc în zilele marcate de sărbătorile Sfinților, cinstiți de biserica și de sat, la date fixe”.

Anul acesta, târgul are mai multe semnificaţii.

Evenimentul din acest an va fi unul cu totul deosebit: pe de o parte va marca cei 140 de ani de la nașterea lui Dimitrie Gusti, fondatorul Muzeului Satului, anul 2020 fiind decretat Anul omagial „Dimitrie Gusti și Școala Sociologică de la București“ de către Asociația Română de Sociologie împreună cu Institutul de Sociologie al Academiei Române și Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române.

Pe de altă parte, acest mare târg al toamnei marchează și programul Patriarhiei Ortodoxe Române pentru acest an dedicat pastorației părinților și copiilor fiind și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

Program integral. Sursă: Muzeul Satului.

Accesul la târg se face prin achiziționarea biletului de intrare și cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 187

Id: 71659

Data: Oct 22, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).