Urmând îndemnul hristic, vă tot spunem în acest post să #nuvătemeți (Ioan 6:20). Sfatul nu se referă la vreun curaj lipsit de rațiune, ci la înfruntarea cu seninătate a greutăților vieții pentru că după răstignire vine Învierea.
În apropierea duminicii dedicate sfintelor icoane, propunem exemplul unui sfânt român iconar, Pafnutie-Pârvu. Contextul care a dăruit Bisericii pe acest mare om a fost unul tragic.
Tragedia familiei Pârvescu
Pafnutie-Pârvu s-a născut în familia preotului Ioan Pârvescu. Mama sfântului a trecut la Domnul dând naștere celui de-al șaselea copil. Boala a secerat apoi pe toți cei cinci frați, Pârvu fiind singurul copil rămas în viață, ne spune sinaxarul.
În această situație, preotul Ioan și-a luat fiul în vârstă de 11 ani și s-a călugărit la Mănăstirea „Negru-Vodă” din Câmpulung Muscel. La școala acelei mănăstiri, Pârvu s-a deprins cu cititul și scrisul, dar și cu cele dintâi taine ale zugrăviei, adică ale picturii bisericești, alături de monahul Evghenie, care l-a luat lângă sine, pe schele, punându-i în mâini scoica pentru amestecat culorile şi găsindu-l înzestrat pentru iconografie.
La împlinirea vârstei de 18 ani, tânărul și-a îndreptat paşii spre Moldova, trimis să înveţe zugrăvia în Bucovina, cu un vestit meșter rus. După 5 ani s-a întors din Moldova, devenind pentru scurt timp pictor de curte al boierilor Vlădeşti, urmașii nașului său. Fiind recomandat familiei domnești a Cantacuzinilor, a zugrăvit mai multe ctitorii ale acestora, dar și unele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Stabilit în cele din urmă în București, a ajuns dascăl la propria sa școală de zugrăvie, în care a format mai mulți ucenici.
Căsătorit cu credincioasa Tudora, a avut doi copii, Pârvu și Gheorghe, dar la scurt timp a avut de purtat și el, precum odinioară tatăl său, crucea încercărilor vieții. Soţia sa, Tudora, a trecut la cele veşnice, iar el a pornit într-un pelerinaj la Ierusalim, în timpul căruia a postit și s-a rugat stăruitor.
Postul și tăcerea. Pârvu „Mutul”
Sfântul Pafnutie-Pârvu este un model desăvârșit de postire în tăcere. El era cunoscut cu supranumele de Prâvu „Mutul” nu deoarece ar fi fost mut, ci pentru că picta fără să vorbească și fără să mănânce, adică în post şi rugăciune.
Dacă spunea vreun cuvânt sau gusta hrană, întrerupea lucrul în ziua respectivă. Astfel, făcea mai lucrător darul primit de la Dumnezeu, dobândind har pentru nevoința sa și iscusință în lucrarea iconografiei.
După pierderea soției și pelerinajul la Ierusalim, Pârvu a mers, asemenea tatălui său, în mănăstire. Intră în monahism la Mănăstirea Mărgineni, împreună cu fiul său cel mai mic. Pârvu primește numele de Pafnutie, iar fiul său, Gheorghe, pe cel de Gherasim.
După 13 ani, rabdă o nouă încercare: fiul său, monahul Gherasim, trece la cele veșnice.
Înțelegând pe deplin deșertăciunea lumii și fugind de laudele oamenilor, Cuviosul Pafnutie a căutat și mai multă însingurare. Luând binecuvântare, s-a îndreptat spre schitul mai depărtat de lume, din inima codrilor, Robaia (com. Mușătești, jud. Argeș). Acolo a primit marea schimă călugărească și a trăit încă patru ani în rugăciune, tăcere, răbdare și smerenie, trecând la Domnul în anul 1735.
#PostimCuSfinții
Cuviosul Pafnutie – Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei româneşti.
Să reflectăm la suferințele și greutățile prin care a trecut Sfântul Pafnutie și la virtuțile care l-au făcut vrednic de canonizare. Ne poate fi încurajare în vremurile mai mult sau mai puțin dificile prin care trecem și model în viața duhovnicească.
Vezi și: Biserici pictate de Sfântul Pafnutie-Pârvu Zugravul
Troparul Sf. Pafnutie-Pârvu Zugravul, glas 1:
Iconar iscusit al Arătării lui Dumnezeu, zugrav al firii omenești luminate de har și al frumuseților Raiului, Cuvioase Părinte Pafnutie, slujind lui Hristos în toată viața ta, prin lucrare stăruitoare în tăcere, rugăciune și răbdare, vas ales al Duhului Sfânt te-ai făcut. Pentru aceasta, roagă-te Preasfintei Treimi să mântuiască sufletele noastre.
Foto: Tablou votiv cu pictorul Pârvu Mutu şi soţia sa Tudora – în biserica Schitului Berca. ©Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 303
Id: 73053
Data: Mar 19, 2021
Imagine:
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naţionale au donat miercuri echipamente medicale Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu” din București în valoare de 23.500 de euro.
Este vorba despre 3 pompe injectomate, un sistem pentru chirurgie .....
Data: Mar 19, 2021
Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) a descoperit în mai multe peșteri din deșert 80 de noi fragmente de pergament cu texte ale profeților Zaharia și .....
Data: Mar 19, 2021
Grupurile catehetice parohiale ale Patriarhiei Române sunt provocate în acest an la un concurs de proiecte realizate prin .....
Data: Mar 19, 2021
Alexandra Nadane, Președinta organizației România pentru viață, a lansat în Luna pentru viață cartea „Mărturii despre criza de sarcină. Femei care au .....
Data: Mar 19, 2021
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat la vandalizarea Bisericii de lemn din parcul bucureștean IOR. El a calificat gestul petrecut joi noapte drept o nouă lovitură a toleranței clamate isteric de diverse nuclee ideologice:
.....Data: Mar 19, 2021
Episcopul Antonie de Bălţi a vorbit joi despre semeni şi potenţialul lor în creşterea noastră duhovnicească.
Ierarhul a rostit un cuvânt la slujba celei de a patra .....
Data: Mar 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).