Biserica a fixat la jumătatea Postului Mare o sărbătoare a Sfintei Cruci pentru ca, privind spre semnul de biruință a Domnului nostru Iisus Hristos asupra morții, creștinii să aibă curaj în fața oricărei provocări. #NuVăTemeți este și mesajul pe care insistă Basilica.ro în acest Post.
Privind către sfinții români, vedem că cel mai evident promotor al Crucii ca semn de biruință este Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare.
„Sfânta Cruce a fost totdeauna arma nebiruită a voievodului Ştefan”, afirmă istoricul Gh. Ghibănescu.
Și cum putea să nu fie iubitor al Crucii domnitorul numit „Purtător de biruinţă pentru credinţă” și chiar „Atletul lui Hristos”?
Potrivit istoricului Ștefan S. Gorovei, mai presus de tot ceea ce se exprimă prin cuvinte, există o mărturie heraldică în care Ştefan însuşi și-a spus crezul, cu toată concizia: stema pe care şi-a fixat-o spre 1490 şi care, cu mici modificări o va purta până la moarte.
Pe aceasta este reprezentată o cruce dublă și o dublă floare de crin, care închipuie, la rându-i, acelaşi însemn.

Sfântul Ștefan a pus, așadar, toate acţiunile sale, toate luptele şi toate strădaniile sub semnul Cinstitei Cruci.
#PostimCuSfinții
Din spatele acestui scut al Sfintei Cruci a ieșit de atâtea ori biruitor; iar victoriile, dar şi cele câteva înfrângeri erau socotite de Ştefan ca rânduite de Dumnezeu şi de aceea, după cum spun cronicarii, el postea şi se ruga ori de câte ori se confrunta cu vrăjmaşii.
După răsunătoarea luptă de la Vaslui, de exemplu, pe care „de la singur Dumnezeu, au numărat că este… , patru zile nici o mâncare n-au mâncat, fără numai pâine cu apă” se precizează în „Cronicile României sau Letopiseţele Moldaviei şi Valahiei”.
„Am luat sabia în mână şi cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers împotriva duşmanilor creştinătăţii, i-am biruit şi i-am călcat în picioare… pentru care lucru lăudat să fie Domnul Dumnezeul nostru”, spunea sfântul domnitor.
Iar după ce a pierdut bătălia de la Războieni, tradiția spune că s-a dus la un sihastru din împrejurimile Voroneţului, Sfântul Daniil, s-a spovedit la el și a cerut sfat, pe care l-a ascultat întocmai.
„Cu voia lui Dumnezeu fură biruiţi creştinii de către păgâni (…) Eu şi Curtea mea am făcut ce mi-a stat în putinţă, şi s-a întâmplat ceea ce ştiţi. Pe care lucru îl socot că a fost voinţa lui Dumnezeu ca să mă pedepsească pentru păcatele mele, şi lăudat să fie numele Lui”.
Iată încă un exemplu de curaj neobosit pus pe baza puterii lui Dumnezeu. Să luăm și noi, ca Sfântul Ștefan, armele dulci cu care creștinii autentici duc „lupta cea bună”: Sfânta Cruce, smerenia, postul, ascultarea de duhovnic și credința în Dumnezeu.
*Notă: Informațiile despre Sfântul Ștefan au fost preluate din lucrarea „Ștefan cel Mare și Sfânt. Biserica. O lecție de istorie”, apărută la Editura Mănăstirii Putna în 2004.
Citește și:
Foto credit: Mănăstirea Putna
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 337
Id: 73197
Data: Apr 3, 2021
Imagine:
Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a pus piatra de temelie pentru noua biserică pe care vor să o construiască locuitorii satului Pășcani din comuna Moara Vlăsiei, Ilfov.
Biserica va purta aceleași hramuri ca și Catedrala Națională: Înălțarea Domnului și Sfântul .....
Data: Apr 4, 2021
Duminică, după ce s-au rugat în Catedrala Patriarhală împreună cu PS Ieronim Sinaitul, reprezentanții tuturor filalelor ASCOR au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel la Reședința Patriarhală.
Informat despre agenda fixată de ASCOR-iști la întrunirea de .....
Data: Apr 4, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că Crucea este pusă în mijlocul Postului, în Duminica a treia, ca semn de întărire, de încurajare, de îmbărbătare pentru credincioși.
Părintele Patriarh a explicat că Mântuitorul ajunge prin suferința Crucii la bucuria .....
Data: Apr 4, 2021
„Omul cu adevărat liber este omul Crucii”, a subliniat Mitropolitul Teofan duminică la Mănăstirea Știubieni din Botoșani.
„Acei oameni, acei creștini, care se leapădă de ei înșiși, adică de voința lor, de mândriile lor, toți aceștia sunt cei care .....
Data: Apr 4, 2021
În cadrul liturghiei oficiate de Arhiepiscopul Ioachim duminică la Catedrala din Roman, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a rostit o predică despre asumarea .....
Data: Apr 5, 2021
Parohia românească „Sfântul Emilian” din Orbassano-Torino își construiește biserică nouă. Sâmbătă s-a ajuns la momentul montării turlei și a crucii de pe biserică.
„În mijlocul Postului Mare, la înaintea-prăznuirii scoaterii Sfintei Cruci, celei .....
Data: Apr 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).