Oamenii l-au iubit foarte mult – PS Timotei Prahoveanul despre Patriarhul inmormantat la Radu-Voda

La slujba de pomenire oficiată joi la Mănăstirea Radu-Vodă, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat faptul că Patriarhul Justinian Marina a fost foarte iubit de oameni mai ales pentru suferințele și umilințele prin care a trecut în perioada dificilă de păstorire.

„A avut mai multe luni domiciliul forțat la Schitul Dragoslavele, nu i s-a răspuns la scrisorile pe care le-a adresat adeseori conducătorilor de atunci ai României. S-a încercat îndepărtarea lui, dar ierarhii, preoții din preajmă, consilierii îl prețuiau. Cei aflați la conducerea țării au constatat că zidul din preajma Patriarhului Justinian era unul puternic”.

Joi, 26 martie, s-au împlinit 43 de ani de la plecarea la cele veșnice a Patriarhului Justinian. A fost comemorat la mormântul său din Biserica Mănăstirii Radu-Vodă în privat, în condițiile impuse de pandemie.

PS Timotei Prahoveanul s-a rugat pentru sufletul celui de-al treilea patriarh al României împreună cu Arhim. Nectarie Şofelea, starețul așezământului. ©Mănăstirea Radu-Vodă

”Oamenii l-au iubit foarte mult

Atunci când a trecut la cele veșnice, a amintit ierarhul, în ciuda opreliștilor regimului totalitar, mulțime de oameni au venit ca să primească ultima binecuvântare de la păstorul lor.

„Străzile pe unde a trecut alaiul de îngropăciune erau arhipline”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Când alaiul a ajuns în curtea Mănăstirii Radu-Vodă, oamenii de ordine făceau loc familiei patriarhului și cunoscuților lui, iar cineva din popor a spus: «Și noi facem parte din familia Patriarhului Justinian!»”, a evocat PS Timotei Prahoveanul.

„Acest lucru arată că el a fost înainte de toate un păstor, un părinte, un bun chivernisitor al casei lui Dumnezeu, un ierarh care s-a străduit mult în ciuda opreliștilor și încercărilor vremii de atunci”.

Patriarhul Justinian și Mănăstirea Radu-Vodă

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat că Patriarhul Justinian a acordat o atenție deosebită monahismului, dar mai ales obștilor monahale.

„Foarte multe dintre mănăstirile Eparhiei sale au fost restaurate, iar călugării și călugărițele erau sfetnicii permanenți ai patriarhului și «armata de geniu» așa cum o numea adeseori”.

De o atenție deosebită s-a bucurat locul în care și-a ales sălașul de veșnică odihnă.

„Dacă Patriarhul Justinian nu și-ar fi ales aici locul de înmormântare, poate că mănăstirea nu ar fi fost astăzi o mărturie a istoriei strălucite de câteva sute de ani pe această colină a cetății Bucureștilor”.

Începând cu 1967, biserica mare a mănăstirii, închinată Sfintei Treimi, avea să cunoască lucrări de reparație în interior și exterior, refacerea turlelor și începerea picturii care a fost apoi continuată de Patriarhul Iustin Moisescu, a amintit părintele episcop vicar.

PS Timotei a semnalat că la Mănăstirea Radu-Vodă există o grijă permanentă pentru pomenirea Patriarhului Justinian.

„Candela de deasupra mormântului este nestinsă, iar florile proaspete evocarea, cunoașterea cuvintelor și a testamentului său constituie o pildă a iubirii și cinstirii sale”.

PS Timotei Prahoveanul la mormântul Patriarhului Justinian Marina. ©Mănăstirea Radu-Vodă

„Înălțăm și noi smerită rugăciune pentru odihna sufletului său. Îl rugăm pe Dumnezeu să sălășluiască sufletul Patriarhului Justinian acolo unde drepții ca luminătorii strălucesc. Veșnica lui pomenire și Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Vezi aici mai multe detalii din biografia Patriarhului Justinian.

Foto credit: Mănăstirea Radu-Vodă

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 270

Id: 69633

Data: Mar 26, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).