Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat miercuri slujba înmormântării pentru Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț. Monahia, care a avut o contribuție esențială în devenirea mănăstirii, a plecat la Domnul în dimineața primei zile a Postului Mare.
Au participat credincioși, monahi și monahii, starețe ale mănăstirilor bucovinene, apropiați ai maicii starețe și membri ai administrației eparhiale.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat mai întâi Sfânta Liturghie în paraclisul „Sf. Cuv. Daniil Sihastrul”, apoi slujba de înmormântare a fost oficiată afară, sub streașina bisericii ștefaniene și în dreptul cunoscutei fresce a Judecății de Apoi.
Ierarhului i s-au alăturat în slujire Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, și Părintele Filaret Ruscan, consilier la Sectorul Misiune și Actualitate Creștină al eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.
Preasfințitul Părinte Damaschin a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a evidențiat contribuția Stavroforei Irina Pântescu la revigorarea vieții monahale de la Mănăstirea Voroneț.
Proinstareța a fost distinsă post-mortem cu Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție din Patriarhia Română, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății. Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a citit Gramata patriarhală.
Distincția va fi expusă în Muzeul Mănăstirii Voroneț, inaugurat în toamna anului trecut, la 503 ani de la ridicarea așezământului monahal și la 30 de ani de la redeschiderea lui.

„În timpul stăreției maicii Irina, Mănăstirea Voroneţ a cunoscut o adevărată perioadă de înflorire prin lucrări edilitare, prin sporirea vieţii duhovniceşti, prin programe educaţionale, culturale şi artistice, menite să pună în valoare străvechea ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare”, a transmis Patriarhul României.
„Între multele amintiri frumoase din perioada păstoririi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei evocăm cu bucurie persoana maicii starețe Irina Pântescu: chip luminos şi fire energică, ospitalieră şi harnică, exemplu de viață duhovnicească, de demnitate și patriotism.”
Mesajul Părintelui Patriarh a evocat și momentul în care, la sugestia proinstareței, maicile din obște au contribuit la realizarea mozaicului Sf. Cuv. Daniil Sihastrul de la Catedrala Mântuirii Neamului, precum și cuvintele stavroforei despre această ctitorie, pe care a numit-o „un act de demnitate al poporului român”.
Slujba a continuat cu înconjurarea bisericii, cortegiul funerar oprindu-se în cimitirul Mănăstirii Voroneț. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a pecetluit mormântul proinstareței și l-a binecuvântat cu untdelemn și vin.
Stavrofora Irina Pântescu, născută la data de 28 septembrie 1932, în satul Goruni, comuna Tomești, județul Iași, a primit la Sfântul Botez numele de Margareta.
În data de 1 aprilie 1991, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost numită stareță a Mănăstirii Voroneț, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În ultimii 30 de ani, stavrofora Irina Pântescu a contribuit la formarea și îndrumarea obștii Mănăstirii Voroneț. Prin demersurile sale, s-a reușit restaurarea și consolidarea bisericii așezământului monahal, dar și includerea acestuia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
În Duminica Ortodoxiei, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte vor merge într-o procesiune cu icoane de la Centrul Eparhial la Catedrala Episcopală din Caransebeș.
Dedicată Ortodoxiei, „procesiunea tinereții” reprezintă un îndemn de afirmare a .....
Data: Mar 11, 2022
Catedra de Teologie Ortodoxă a Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează, în perioada 16 martie – 13 aprilie, o sesiune de comunicări prepascale sub genericul „Rugăciune-Biserică-Viață”.
Evenimentele vor avea .....
Data: Mar 11, 2022
Fondul Central Misionar este destinat lucrării misionare și sociale a Bisericii și sprijinirii parohiilor sărace. Contribuind la această colectă, efortul tău va ajunge exact acolo unde Biserica are mai mare nevoie.
Fondul este colectat, încă de la înființarea lui, în .....
Data: Mar 11, 2022
Imediat după începerea conflictului din țara vecină, preoții împreună cu comunitățile parohiale din Protopopiatul Botoșani s-au mobilizat pentru ajutorarea refugiaților .....
Data: Mar 11, 2022
Episcopul Antonie de Bălți, a oficiat joi ultima parte a Canonului Mare în biserica satului Lopatnic din raionul Edineț, Republica Moldova. În cuvântul adresat la final, PS Antonie a explicat că „postul este o luptă cu lăcomia și egoismul nostru” și a îndemnat la milostenie pentru .....
Data: Mar 11, 2022
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) din Republica Moldova .....
Data: Mar 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).