Opera completă a teologului rus George Florovsky este în curs de traducere la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iulia. Proiectul este coordonat de părintele Oliviu Botoi, Consilier cultural al eparhiei.
Până în prezent au fost publicate volumele „Biblie, Biserică, Tradiţie – o viziune ortodoxă” şi Creştinism şi Cultură”.
Volumul 3 este aproape finalizat, iar următoarele două sunt în lucru, a declarat pr. Oliviu pentru Agenţia de ştiri Basilica.
Alături de Serghei Bulgakov, Vladimir Lossky și Dumitru Stăniloae, George Florovsky a fost unul dintre cei mai influenți teologi ortodocși din secolul al XX-lea.
Stilul său literar este recunoscut pentru claritatea și profunzimea sa.
Traducătorul, teologul Radu Teodorescu, notează în prefaţa primului volum că „mesajul teologic al părintelui profesor George Florovsky adresat contemporanilor săi este unul plin de actualitate, dar şi un semnal de alarmă pentru teologul veacului al XXI-lea”.
Opera completă
Opera teologului rus cuprinde 14 volume, după cum urmează:
- Bible, Church, Tradition (1972),
- Christianity and Culture (1974),
- Creation and Redemption (1976),
- Aspects of Church History (1975),
- Ways of Russian Theology, Part I (1979),
- Ways of Russian Theology, Part II (1987),
- Eastern Fathers of the Fourth Century (1987),
- Byzantine Fathers of the Fifth Century (1987),
- Byzantine Fathers of the Sixth to Eight Centuries (1987),
- Byzantine Ascetic and Spiritual Fathers (1987),
- Theology and Literature (1989),
- Philosophy (1989),
- Ecumenism I: A Doctrinal Approach (1989),
- Ecumenism II: An Historical Approach (1989).
Conferinţă la Istanbul
Patriarhia Ecumenică l-a omagiat la începutul lunii septembrie pe George Florovsky printr-o conferinţă organizată la împlinirea a 40 de ani de la moartea sa.
Evenimentul academic s-a desfăşurat la Istanbul, în prezenţa Sanctităţii Sale.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a afirmat că opera acestuia este și va rămâne pentru generațiile următoare „o sursă de inspirație și orientare a lucrării teologice”.

Părintele George Florovsky
Părintele Florovsky s-a născut la Odesa în 1893.
Inspirat fiind de mediul erudit în care s-a dezvoltat, el a învăţat limbile engleză, germană, franceză, latină, greacă și ebraică încă din copilărie.
La vârsta de optsprezece ani a început să studieze filozofia și istoria.
În 1925, Florovsky a fost numit profesor de patristică la Institutul Teologic Sf. Serghie din Paris.
În 1932 a fost hirotonit preot. 17 ani mai târziu, părintele Florovsky s-a mutat la New York, unde acceptase postul de Decan al Seminarului Sf. Vladimir.
În perioada 1956-1964 a predat la Harvard Divinity School, apoi la Princeton între anii 1964-1972. Ultimul semestru de predare fiind cel din 1978-1979.
George Florovsky a murit în anul 1979.
Foto credit: Orthodox Christian Network
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 361
Id: 67943
Data: Sep 13, 2019
Imagine:
Capitala Franţei găzduieşte în perioada 10-12 septembrie o conferinţă despre pace.
Evenimentul este organizat de Conferinţa Bisericilor Europene (CEC) în contextul aniversării celor 60 de ani de la înfiinţare.
Cei peste 60 de participanţi din toată Europa .....
Data: Sep 13, 2019
Jurnalistul Radu Buzăianu a scris pe contul său de Facebook în termeni laudativi despre postul Trinitas TV al Patriarhiei Române.
El a mărturisit că urmăreşte festivalul
Data: Sep 13, 2019
„Biserica, Școala și Familia sunt trei instituții vitale ce trebuie păstrate și apărate de toți cei care doresc sa interfereze cu gând necuviincios pentru că ele constituie fundamentul unei societăți sănătoase și drepte în fața lui Dumnezeu și a oamenilor”, subliniază Episcopul .....
Data: Sep 13, 2019
Sfântul Ioan de Kronstadt are începând cu luna septembrie o statuie în capitala Statelor Unite ale Americii. Este prima sculptură închinat sfântului pe continent american.
Monumentul a fost sfinţit de la începutul lunii Înaltpreasfinţitul Părinte Ilarion, .....
Data: Sep 13, 2019
Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat în deschiderea Consfătuirii profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Bucureştilor, Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, miercuri, 11 septembrie .....
Data: Sep 13, 2019
BNR lansează săptămâna viitoare în circuitul numismatic o monedă de argint cu chipul mitropolitului primat Calinic Miclescu.
Ierarhul omagiat de BNR a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat al Ungro-Vlahiei din 1875 până în .....
Data: Sep 13, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
PS Macarie Dragoi - Cuvant de invatatura la praznicul Schimbarii la Fata
PS Macarie Dragoi - Predica la Nasterea Maicii Domnului
IPS Mitropolit Bartolomeu Anania despre PS Episcop Macarie Dragoi
PS Macarie Dragoi - Spovedania Cale spre mantuire (dec 2014)
PS Macarie Dragoi - Cuvant la sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou
PS Macarie Dragoi - Lumina lina - De vorba cu PS Macarie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).