Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat in cartea „Brancuși, sculptor creștin ortodox” semnificațiile mai multor opere ale marelui artist.
Operele amplasate in parcul central din Targu Jiu ridicate in anii 1937-1938 „sunt un memorial inchinat eroilor, in care jertfa ca dăruire de sine este transfigurată in iubire a vieţii eterne”, notează Patriarhul Daniel.
Ansamblul format din Masa Tăcerii și Poarta Sărutului din parcul central a fost integrat armonios cu Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” ceea ce il face monument pentru cultul morților.
Masa Tăcerii
„In viziunea lui Brancuși, Masa Tăcerii este atat un memorial al eroilor romani care au inroșit cu sangele lor apele Jiului luptand pentru libertatea și unitatea poporului roman, cat și o chemare la o meditaţie asupra misterului vieţii și al morţii ca dăruire jertfelnică de sine pentru alţii”.
„Cine se reculege la Masa Tăcerii poate privi in ax peste pragul de sus al Porţii Sărutului, prin crucea Bisericii ‹Sfinţii Apostoli Petru și Pavel›, spre Coloana fără de sfarșit sau ‹Coloana nemuririi›. Prin urmare, in această vedere axială și axiologică, tăcerea și odihna se prefac in Trecere-Mutaţie spre Inviere și Viaţă veșnică”.
Poarta Sărutului
Despre Poarta Sărutului, Patriarhul Romaniei scrie că este „simbol al iubirii eterne, ca biruinţă asupra morţii. In acest sens, Poarta Sărutului este un monument pascal, adică el reprezintă o trecere prin moarte și dincolo de moarte, in nemurirea simbolizată de Coloana fără sfarșit sau „‹Coloana nemuririi›”.
Preafericitul Părinte Daniel oferă mai multe detalii despre Poarta Sărutului: „sărutul semnifică atat ultima sărutare a celor plecaţi pe front, cat și ultima sărutare dată mortului in timpul slujbei ortodoxe de inmormantare, ca semn de comuniune, prin rugăciunea de iertare și mantuire mai tare decat moartea, a celor vii pentru cei trecuţi la cele veșnice”.
Coloana infinitului
Monumentul care intregește trioul din ansamblul de la Targu Jiu este Coloana fără sfarșit, fiind „un simbol al biruinţei iubirii eterne asupra morţii, precum și simbol al inălţării omului in lumină veșnică”.
„Coloana fără sfarșit, care incepe cu jumătate de octoedru ieșind din pămant, ca arbore al vieţii umane, și se finalizează cu o altă jumătate de octoedru intrand in cer, ca ofrandă pascală sau dăruire de sine a omului, a fost in mod voit amplasat de Brancuși nu in faţa bisericii ‹Sfinţii Apostoli Petru și Pavel›, ci dincolo de ea, tocmai pentru că numai prin Biserică omul credincios dobandește mantuirea și viaţa veșnică in Hristos”.
Săruturile lui Brancuși
„Săruturile sculptate de Brancuși in anii 1907, 1910, 1919 și 1940 (1945?), ca simboluri ale iubirii nupțiale, roditoare de viață umană, se integrează și se transfigurează in stalpii Porții Sărutului, in acei ochi mari și cordiali ai unei iubiri eterne, mai tari decat moartea, iubire concentrată in nemuritorul suflet-ochi, văzător al luminii netrecătoare din cetatea Ierusalimului ceresc”, scrie Preafericitul Părinte Patriarh.
Părintele Patriarh citează in cartea sa, explicațiile lui Constantin Brancuși scrise de Constantin Zărnescu in „Aforismele și textele lui Brancuși”, despre evoluția de la Sărut la Poarta Sărutului: „In Sărutul nu a fost vorba despre o copie idelă a două modele – bărbat și femeie, care se drăgostesc, ci despre o viziune a iubirii fără de moarte, pe care eu �am văzut-o� cu ochiul minţii, (…) insuși misterul acestei iubiri care va supravieţui, chiar și dincolo de mormant.”
Despre coloanele Porții Sărutului Brancuși spune că „sunt rodul unor indelungi ani de căutări. La inceput, am tăiat direct in piatră grupul celor două fiinţe inlănţuite. Iar apoi, după mai multă vreme (peste 30 de ani), m-a purtat, constant, gandul spre eternizarea uneiinalte Porţi …, a unei Porţi prin care se poate trece dincolo”.
Mai multe explicații despre operele lui Brancuși puteți găsi in cartea Patriarhului Daniel, „Brancuși, sculptor creștin ortodox”, disponibilă gratuit online.
Opera de artă „Sărutul” a lui Constantin Brancuși este expusă pană pe 30 august la galeria de artă Art Safari din București.
Sursă foto: Ziarul Lumina
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 258
Id: 78938
Data: Aug 24, 2023
Imagine:
..... Data: Aug 24, 2023 |
..... Data: Aug 24, 2023 |
Patriarhul Daniel in mesajul de condoleanțe transmis la inmormantarea Academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici: „A fost personalitate marcantă a elitei ..... Data: Aug 24, 2023 |
..... Data: Aug 24, 2023 |
Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor organizează Festivalul Familiei in ziua cinstirii Sfinților Părinți Ioachim ..... Data: Aug 24, 2023 |
Agenția de Turism „Basilica Travel” a Patriarhiei Romane organizează pelerinaje la obiective turistice din țară și străinătate. In luna ..... Data: Aug 24, 2023 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).