Oranta va fi icoana Anului omagial 2022. Varianta de la Moldovița este cea mai frumoasa icoana, considera Patriarhul

Icoana Maicii Domnului „Oranta” va fi icoana Anului 2022, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” în Patriarhia Română. Mențiunea a fost făcută de Patriarhul României într-o discuție purtată la Putna despre frumusețea acestei icoane.

În reprezentarea „Oranta” sau „Rugătoarea”, Maica Domnului se roagă cu mâinile întinse către cer și Pruncul o binecuvintează.

„Ea se roagă și Iisus răspunde rugăciunii prin binecuvântare. Este imaginea Bisericii în starea de rugăciune”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României este impresionat de versiunea „Oranta” de la Mănăstirea Moldovița.

„Este cea mai frumoasă icoană pe care am văzut-o eu pictată”, a spus Părintele Patriarh, exprimând totodată părerea de rău că reprezentarea de la Moldovița se află într-o cupoletă insuficient luminată.

Maica Domnului „Oranta” de la Mănăstirea Moldovița. ©Pr. Silviu Cluci / Doxologia

„Seamănă cu cea de la Neamț, dar aceasta de la Moldovița are chipul Maicii Domnului pe o parte îndurerat și pe cealaltă parte a obrazului exprimă o anumită bucurie. Este și durere și bucurie. Exact cum a fost taina Maicii Domnului”, a spus Patriarhul Daniel.

Această variantă de a „Orantei” a fost replicată la Mănăstirea Durău în timpul păstoririi actualului Patriarh ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Reprezentarea are o dimensiune mult mai mare și este situată pe un perete exterior, pentru a fi mult mai vizibilă.

Maica Domnului „Oranta” de la Mănăstirea Durău. ©Maria Burlă / Doxologia

„Oranta” este tipul iconografic care subliniază calitatea Maicii Domnului de rugătoare și mijlocitoare pentru toți credincioșii în fața tronului ceresc al Fiului ei. „Oranta” cunoaște o diversitate foarte mare de variante.

Când Preacurata apare înfățișată frontal, cu mâinile întinse în rugăciune, fără Prunc, tipul se numește Vlahernitissa, nume provenit de la celebra biserică constantinopolitană, înălțată de împăratul Leon I (457-474). Dacă ea apare cu Pruncul pe piept, înconjurat sau nu de un clipeus, în aceeași atitudine de rugătoare, se numește Maica Domnului a Semnului. De asemenea, Fecioara poate fi redată cu palmele în dreptul pieptului, întinse în față sau cu mâinile în atitudine de mijlocitoare, fiind surprinsă din semiprofil, în varianta numită Haghiosoritissa.

Foto credit: Pr. Silviu Cluci / Doxologia

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 2281

Id: 74612

Data: Aug 30, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).