Masterclassul de Cânt Bizantin, organizat la Iaşi pe perioada săptămânii trecute, a ajuns la final. Sâmbătă, 14 iulie, cursanţii Masterclassului, dirijaţi de prof. Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, au susţinut un concert de muzică bizantină, în care au aplicat ceea ce au învăţat la orele de curs. „Cântările au urmărit o diversitate de glasuri bisericeşti. Aici mă refer la «Slava» dedicată Sfântului Ierarh Spiridon, care merge pe parcursul celor opt glasuri bisericeşti. În continuare, repertoriul a urmărit abordarea genului cromatic, fiind atinsă tematica Masterclassului de Cânt Bizantin. Este foarte greu ca în cinci zile să obţii de la cursanţi anumite deprinderi la nivel vocal. S-a dorit ridicarea unor semne de întrebare de către cursanţi cu privire la interpretarea muzicii bizantine. Nădăjduim că în cele cinci zile am deschis apetitul pentru studierea muzicii bizantine. Muzica psaltică este de o complexitate atât de mare, elaborată de Sfinţii Părinţi ai Bizanţului, încât trebuie studiată la un nivel mult mai înalt“, a spus prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, dirijorul corului şi cadru didactic la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
Concertul Corului Bizantin Grec
A doua parte a evenimentului de sâmbătă seara a constat în concertul susţinut de Corul Bizantin Grec cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate. Prof. Lykourgos Angelopoulos, dirijorul Corului Bizantin Grec, a ţinut să mulţumească Corului „Byzantion“ pentru că a susţinut prin intermediul isonarilor acest concert. „Ce-a de-a doua parte a concertului din această seară (n.r. sâmbătă seara) a fost dedicată Sfântului Ioan Cucuzel Maistorul, cea de-a doua personalitate după Sfântul Ioan Damaschin. Sistemul după care ne ghidăm în muzica pe care o interpretăm este din timpul Sfântului Ioan Cucuzel. Acest sistem a suferit mai multe reforme, ultima dintre ele având loc la începutul sec. al XIV-lea. Majoritatea operelor Sfântului Ioan Cucuzel rămân necunoscute şi netipărite. Ele sunt explicate analitic şi detaliat de către cei trei dascăli ai începutului sec. al XIX-lea, fiind dificil de cântat în contextul liturgic. Toate aceste piese reprezintă un repertoriu pentru care este necesară o anumită experienţă din partea interpreţilor. În esenţă, aceasta este muzica ce reprezintă Biserica Ortodoxă Răsăriteană. Muzica bizantină păstrează aceleaşi fraze muzicale care nu au cunoscut la nivel stilistic o avangardă. Această muzică păstrează în primul rând caracterul ei bisericesc. În această seară (n.r. sâmbătă seara) am făcut cunoştinţă în cadrul repertoriului susţinut cu piese din colecţia Stihirarului, care se identifică prin construcţia lor cu particularităţi ale modului compoziţional cucuzelian. Pentru toate aceste piese trebuie un studiu îndelungat al partiturii pentru că piese mici, ca să le spunem aşa, durează 10-15 minute. Ultima piesă a concertului din această seară a fost o cratimă. Această piesă nu are cuvinte, ci doar sunete, precum te ri re to ro, care simbolizează cântarea îngerilor din ceruri. Cratimele sunt piese ce au luat naştere în jurul secolelor XI-XII, având o interpretare la nivel teologic şi simbolistic dată de mitropolitul Gherasimos Vlahul din Creta. Acest concert şi-a găsit un sens deosebit în cadrul acestui eveniment. Mulţumim Corului «Byzantion» pentru că ne-a amintit de momentul aniversat al Corului Bizantin Grec“, a remarcat prof. Lykourgos Angelopoulos.
Liturghie deosebită la Catedrala mitropolitană din Iaşi
Ultima zi a Masterclassului de Cânt Bizantin i-a adunat în rugăciune pe cursanţii, îndrumătorii şi invitaţii Masterclassului de Cânt Bizantin. Cu toţii au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană din Iaşi de pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Bizantin Grec, dirijat de prof. Lykourgos Angelopoulos, şi de Corul „Byzantion“, dirijat de Adrian Sîrbu.
Cu acest prilej, pr. prof. dr. Ion Vicovan a adresat predica din Duminica a VI-a după Rusalii şi a transmis binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan tuturor celor prezenţi la slujbă, dar în mod deosebit participanţilor celei de V-a ediţii a Masterclassului de Cânt Bizantin. „Felicităm Corul Bizantin Grec, dirijat de prof. Lykourgos Angelopoulos, care ne-a arătat cât de frumoasă este Sfânta Liturghie. Felicităm şi Corul «Byzantion», care împlineşte anul aceste 15 ani de existenţă. Membrii acestui cor au impulsionat studiul muzicii psaltice. Ei au redescoprit muzica psaltică şi bizantină, care este foarte aproape de sufletul nostru“, a subliniat pr. prof. dr. Ion Vicovan.
La final, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a mulţumit celor două coruri prezente pentru bucuria pe care au făcut-o credincioşilor prin oferirea răspunsurilor liturgice.
Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu ne-a explicat că oferirea răspunsurilor liturgice de către două strane, aşa cum s-a întâmplat ieri la Catedrala mitropolitană din Iaşi, oferă un echilibru în timpul slujbei. „Astăzi (n.r. ieri), în strana dreaptă a stat Corul Bizantin Grec, care a dat tonul cântărilor de fiecare dată. Sfânta Liturghie a fost cântată după un tipic ce durează mai mult. Antifoanele au fost cântate integral, apoi am avut răspunsurile mari în interpretarea Corului Bizantin Grec, care aparţin tradiţiei constantinopolitane. De asemenea, Chinonicul şi Axionul au respectat glasul Duminicii a VI-a după Rusalii. Considerăm această Liturghie un moment de bucurie în care am mulţumit lui Dumnezeu pentru că ne-am adunat timp de o săptămână la Iaşi. Mulţumim Înalt Preasfinţitului Teofan pentru că ne-a găzduit în această catedrală în care ne bucurăm de ocrotirea Sfintei Parascheva“, a explicat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.
Eveniment organizat cu sprijinul a trei instituţii
Ediţiile Masterclassului de Cânt Bizantin au fost organizate cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi al Primăriei Municipiului Iaşi. Prep. univ. drd. Adrian Sîrbu ne-a mărturisit că Masterclassul de Cânt Bizantin se îmbogăţeşte de la an la an cu diferite activităţi care schimbă structura acestui eveniment într-un adevărat festival.
„Toate aceste cinci ediţii ale Masterclassului de Cânt Bizantin au fost posibile prin sprijinul acordat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care ne-a ajutat din punct de vedere financiar şi mai ales prin binecuvântarea oferită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Apoi, ne-am bucurat de sprijinul Universităţii de Arte «George Enescu» din Iaşi. Am fost îndrumaţi de prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru, şi de prof. univ. dr. Viorel Munteanu, fostul rector al universităţii. Trebuie să amintesc susţinerea pe care ne-a oferit-o Primăria Municipiului Iaşi şi efortul depus de membrii Asociaţiei Culturale «Byzantion». Acest eveniment a fost sprijinit în cea mai mare parte de mai multe mănăstiri din Moldova, care şi-au adus contribuţia în fiecare an. Iată cum, prin ajutorul instituţiilor menţionate, se conturează ideea unei echipe. Mulţi oameni, care nu şi-au făcut apariţia la acest eveniment, au un rol important“, a apreciat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.
La cursurile practice au fost invitaţi şi au răspuns cu mult entuziasm Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, prof. univ. dr. Maria Alexandru, de la Universitatea „Aristotelis“ din Tesalonic (fiica poetului Ioan Alexandru), şi prof. Christos Tsiamoulis.
„Profesorii specializaţi în partea instrumentală au acompaniat cursurile teoretice ale prof. Georgios Konstantinou. Cursurile teoretice au trebuit să-şi găsească exemplificări concrete pe vocile cursanţilor şi pe instrumente bizantine. Marii psalţi din vechime considerau necesară practicarea artei instrumentale pentru a putea executa cât mai fidel la nivel intervalic scările complexe, dificile ale glasurilor bisericeşti“, a adăugat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu.
sursa: doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 695
Id: 23296
Data: Jul 16, 2012
Imagine:
PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit ieri Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia Humosu - Sireţel, Protopopiatul Paşcani. Pe un podium special amenajat a fost oficiată apoi Sfânta Liturghie de către PS .....
Data: Jul 16, 2012
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor din parohia Bilca, Protopopiatul Rădăuţi, unde, în sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit vechiul lăcaş de cult cu hramul .....
Data: Jul 16, 2012
La Centrul rezidential de ingrijire a persoanelor varstnice 'Sfantul Ştefan cel Mare' – Harja are loc zilele acestea Simpozionul Modele de bune practici in asigurarea de servicii socio-medicale si religioase .Participa reprezentanti ai institutiilor sanitare din judetul Bacau, ai celor mai .....
Data: Jul 16, 2012
In perioada 4-14 iulie, Corala barbateasca Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijata de Arhid. Drd. Iulian Dumitru, a participat la cea de-a 7-a editie a Olimpiadei Corale Mondiale (7th World Choir Games), desfasurata la Cincinnati, Ohio, in Statele Unite ale Americii, dupa cum informeaza .....
Data: Jul 16, 2012
Calatorul ratacit prin Ţarile Romane in Evul Mediu tarziu, care s-ar fi departat de cetatea Bucurestilor si ar fi luat drumul Campiei Romane, s-ar fi ratacit cu siguranta prin Codrii Vlasiei. Aici ar fi gasit printre mlastinile Padurii Snagov cel mai mare lac din Romania, ce adapostea pe .....
Data: Jul 16, 2012
Reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte, parintele arhimandrit Ieronim Cretu, Episcop-vicar patriarhal ales, a sustinut astazi, incepand cu ora 10.00, teza de doctorat Crestinismul in Ţara Sfanta de la cucerirea araba la prima cruciada (secolele VII - XI) . Evenimentul a avut loc .....
Data: Jul 16, 2012
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea I) (18 martie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Bunei Vestiri (25 martie 2013)
Priveghere la praznicul Bunei Vestiri (24 martie 2013)
Sfanta Liturghie in Duminica Samarinencei (a V-a dupa Pasti) (2 iunie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Intampinarii Domnului (2 februarie 2013)
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea a IV-a) (21 martie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).