„L-am numit «miracolul conștiinței» pentru că, în vremuri de ostilitate față de credință, acest episcop martir a avut un curaj și o verticalitate aparte, opunându-se unui regim totalitar care și-a propus să Îl smulgă pe Dumnezeu atât din sfera vieții publice, cât și din sufletul omului”, a spus Preasfinţitul Părinte Ignatie despre Episcopul Grigorie Leu.
Cuvintele au fost rostite la parastasul oficiat luni în memoria ierarhului de la a cărui moarte se împlinesc 72 de ani.
Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi și preoți din municipiul Huși și împrejurimi.
Preasfinţitul Părinte Ignatie a precizat că Episcopul Grigorie Leu a pledat, în scrierile sale, „pentru o viață creștină conștientă, vie, în Biserica lui Hristos”.
„Le putem numi un antidot la ceea ce, generic, definim trăirea mecanică a credinței” a spus Preasfinţia Sa despre pastoralele Episcopului Grigorie Leu.
Dumnezeu să îl odihnească pe cel care a avut curajul deosebit de a mărturisi și a vorbi despre Hristos, Cel ce a constituit referința esențială a slujirii sale de episcop.
Preasfinţia Sa a amintit că anul 2021 are o rezonanță aparte pentru istoria Episcopiei Hușilor:
„Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la reînființarea Episcopiei Hușilor. Ne propunem să marcăm acest eveniment major, esențial, din viața acestei Eparhii, printr-un simpozion și prin mai multe manifestări culturale cuvenite”.
Episcopul Grigorie Leu
S-a născut în Țuțcani, județul Vaslui, în 2 mai 1881.
Studii la Seminarul inferior de la Roman și superior la „Veniamin”, din Iași (1897- 1901); preot în Oancea, jud. Galați (1904-1910).
În paralel a urmat Facultatea de Teologie din București (1906-1910).
A îndeplinit funcțiile de spiritual la Seminarul „Central” din București (1910-1916), preot militar (1916-1918), director al Seminarului din Ismail (1918-1924).
În 1924 a fost ales Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu titlul „Botoșăneanul”. În data de 30 aprilie 1936 a fost ales Episcop al Argeșului; Patru ani mai târziu a fost transferat la Episcopia Hușilor, unde a păstorit până în data de 5 februarie 1949.
Episcopul Grigorie Leu a fost un anticomunist convins. În ceea ce priveşte moartea sa, planează suspiciuni că ar fi fost otrăvit.
În 25 februarie 1949 a fost invitat la Guvern pentru consultări în problemele incriminate de demersurile sale repetate.
În discuția purtată cu președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, episcopul Grigorie a abordat punctual toate hotărârile statutare ale noului decret de funcționare a Bisericii Ortodoxe, evidențiind daunele ce se aduc intereselor majore ale Bisericii și ale românilor în general.
Episcopul Grigorie Leu a fost apoi invitat de către prim-ministru la o masă protocolară unde nu a servit decât o cafea. Imediat după părăsirea locului a început să se simtă rău, dându-și seama că a fost otrăvit.
Ierarhul s-a întors cu trenul spre Huși, coborând în gara Crasna din județul Vaslui unde trebuia să schimbe garnitura.
Până la sosirea trenului spre Huși a fost găzduit de o cunoștință, Ioan Gh. Humă, care atunci era impegat de stație. Acesta a fost rugat de episcop să telegrafieze la Medgidia pentru a fi anunțată cumnata sa, Valentina Leu, medic de profesie, ca să vină de urgență la Huși.
Vădit slăbit, ierarhul și-a continuat drumul cu trenul spre casă, iar a doua zi la reședința episcopală a sosit și doctorița Valentina Leu, care l-a supravegheat și îngrijit până în ultima clipă a vieții sale.
Asistența medicală a mai fost asigurată și de doctorului Găițulescu, directorul spitalului din Huși.
În ultima zi a lunii februarie, starea de sănătate a episcopului s-a înrăutățit prin apariția hemoragiei digestive.
A trecut la cele veşnice în data de 1 martie 1949, în jurul orei 7:00.
Citeşte şi: Au fost prelevate probe pentru stabilirea cauzelor decesului Episcopului Grigorie Leu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 344
Id: 72866
Data: Mar 1, 2021
Imagine:
Reporterii Pro TV au realizat un material despre mănăstirea ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” .....
Data: Mar 1, 2021
În predica de duminică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a explicat că pocăinţa trebuie să fie continuă şi însoţită de .....
Data: Mar 1, 2021
Elevii Liceului „Alexandru Ilschi” din Crasna, regiunea Cernăuți, au participat la un atelier de confecționare de mărțișoare, simboluri .....
Data: Mar 1, 2021
Se știe că scriitorul Ion Creangă a fost caterisit din treapta diaconiei în 1872. După ce s-a demonstrat nedreptatea care i se făcuse, Părintele Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ridicat caterisirea.
Prin decizia cu numărul .....
Data: Mar 1, 2021
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu 8 martie, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania.
Conform unui
Data: Mar 1, 2021
Biserica rămâne pe primul loc în topul încrederii românilor, reiese dintr-un sondaj realizat în perioada 22 – 26 februarie .....
Data: Mar 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Rafail Noica - Taina suferintei
Pr Rafail Noica - Moartea nu exista
Pr Rafael Noica - criza bisericii - Alba 2003 p1
Pr Rafael Noica - Criza Bisericii - Alba 2003
Pr Rafail Noica - Purtarea nevointei duhovnicesti in vremea noastra
Pr Rafail Noica - Moartea necunoasterii de Dumnezeu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).