Parintele Cleopa este aristocratul taranimii romanesti

Cea de a doua zi a simpozionului închinat împlinirii a 100 de ani de la nașterea părintelui Cleopa Ilie de la Mănăstirea Sihăstria-Neamț a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Sfinta Cuvioasă Teodora de la Sihla” de către Înalt Preasfințitul Teofan, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul de slujitori au făcut parte și Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre viața părintelui Cleopa și despre importanța mediului familial în care a trăit acesta: „Oamenii mari sunt trimiși de Dumnezeu în lume ca daruri ale Sale pentru noi și sunt trimiși în familiile în care Dumnezeu și sfinții Lui sunt primiți cu toată inima și cu toată bucuria. La fel este și cazul părintelui Cleopa, marele păstor și învățător al Sihăstriei și al tuturor monahilor și credincioșilor”.

După oficierea Sfintei Liturghii, ierarhii prezenți și preoții slujitori au săvârșit slujba parastasului pentru părintele Cleopa, după care a avut loc procesiunea la mormântul marelui duhovnic, unde s-a făcut un trisaghion.

„Părintele Cleopa, omul lui Dumnezeu printre oameni”

Începând cu ora 11.00, în demisolul bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria s-au continuat lucrările simpozionului dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea arhim. Cleopa Ilie. În debutul întâlnirii, scriitorul Grigore Ilisei a prezentat albumul „Părintele Cleopa, omul lui Dumnezeu printre oameni”, realizat de părinții Mănăstirii Sihăstria. „Părintele Cleopa vorbește și astăzi, chiar dacă a trecut în lumea drepților, iar acest simpozion este dovada acestei nesfârșite grăiri a sfinției sale. Mai mult de atât, prin acest album îl regăsim în chip şi în duh pe părintele Cleopa, îl vedem aşa cum era el: un un profet, un sfânt şi un aristocrat al ţărănimii româneşti. Cartea aceasta este un florilegiu de imagini, imagini cu aromă de vechime dar cu o prospeţime veşnică”, a spus scriitorul și jurnalistul Grigore Ilisei. Între cei care au luat cuvântul în cadrul  simpozionului s-au numărat și arhimandritul Petru Bălan, care a vorbit despre cărţile scrise de părintele Cleopa, despre cărțile scrise despre părintele Cleopa și despre traducerile existente ale scrierilor sale, în limbile engleză, franceză, greacă, italiană, rusă, sârbă, poloneză, finlandeză, arabă și chineză. Au mai vorbit despre viața și activitatea părintelui Cleopa pr. prof. Vasile Sandu, director adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și stavr. Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec. Totodată, în cadrul simpozionului au fost proiectate filme conținând povețele părintelui, realizate de Doxologia Media.

Lucrările simpozionului s-au încheiat cu cuvântul ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a vorbit despre importanța și actualitatea învățăturii părintelui Cleopa, dar și despre darurile duhovnicești pe care le avea acesta. „În aceste două zile ale simpozionului, am avut binecuvântarea să ascultăm cuvintele părintelui Cleopa, cuvinte rostite în mod direct sau prin intermediul celor care l-au cunoscut. În multitudinea de vorbe, în multitudinea de imagini, în multitudinea de sentimente ce domină viața noastră, a răsunat vocea și a apărut chipul și privirea părintelui Cleopa, care ne încredințează că în persoana sfinţiei sale Dumnezeu a întruchipat foarte multe daruri. Pe unii oameni i-a înzestrat Dumnezeu cu dorul de pustie, iar pe alţii cu dragostea faţă de viaţa de obşte, dar părintele Cleopa se simţea ca acasă atât în profunzimea Carpaţilor cât şi în marile sihăstrii de la Slatina sau din alte părţi. Unii oameni au fost înzestrați de Dumnezeu cu darul rugăciunii, alții cu activitate de excepție în cele ale administrației, dar părintele Cleopa le-a avut pe amândouă aceste lucruri. Unii au fost dăruiți de Dumnezeu cu capacitatea de a se bucura și a aduce greutatea isihiei, alții au fost împodobiți de Dumnezeu cu darul cuvântului, dar în părintele Cleopa acestea două s-au împreunat. Totodată, părintele Cleopa a fost și a rămas un ferm apărător al credinței drept măritoare, a fost și este omul lui Dumnezeu, darul lui Dumnezeu, trimis pentru credincioșii mireni sau călugări în vremuri de cumpănă”, a spus Înalt Preasfinția sa Teofan.

Manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la nașterea arhim. Cleopa Ilie s-au încheiat cu vizitarea chiliei marelui duhovnic și cu oficierea unei slujbe de pomenire la mormântul maicii Agafia Ilie, mama părintelui Cleopa, înmormântată la Mănăstirea Agapia.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 473

Id: 21592

Data: Apr 29, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).