Limba română este „limba în care ne rugăm românește” și „limba în care Dumnezeu ne vorbește” nouă, românilor, a spus marți Părintele Constantin Necula la Radio Trinitas. „Este limba în care Hristos a vorbit pentru sute de generații de români, Și-a propovăduit Evanghelia și Și-a întărit poporul”, a spus el. Iar „Biserica trebuie să fie generator de limbă română coerentă, corectă”.
Părintele a transmis că sărbătorim limba română „din respect pentru tot efortul de sânge și de sudoare depus pentru ca ea să existe și să se exprime atât de luminos și de frumos”.
„Este limba în care ne rugăm românește”, a afirmat el. „Noi ne-am cam pierdut evlavia la limba română, inclusiv în cult și muzica de cult: o grecizăm, o purtăm prin toate colțurile culturii. Dar limba română este limbă liturgică.”
„Și trebuie să spunem că este limba în care s-a propovăduit neîncetat de pe la 1530 și că, de fapt, noi știm sigur că părinții noștri ascultau predica și Evanghelia în limba română. Cu alte cuvinte, este limba în care Hristos a vorbit pentru sute de generații de români, Și-a propovăduit Evanghelia și Și-a întărit poporul”, a afirmat Părintele Necula.
El a explicat importanța vorbirii corecte astfel: „Orice fel de abatere de la limba română este o abatere de la morala rostirii cu verticalitate a adevărului. (…) Limba corectă este folosită numai pentru adevăr.”
Părintele Necula a pledat pentru practica scrisului de mână, care pune ordine în gândire, pentru întoarcerea periodică la limba veche, care dă valoare limbii și culturii române, și pentru curățarea limbii de complicațiile neologistice sau calcurile lingvistice.
Despre scrisul de mână
„Lipsa de caligrafie de astăzi ne duce la dezordinea din gândire. Îndrăznesc să recomand ca, înainte de a trece pe laptop scrierea lor, cuvântul lor, predica lor, preoții să treacă prin scrisul de mână măcar o perioadă de timp. Teologia scrisă de mână ne apropie de Dumnezeu, arată că ești rațional cu inimă, nu ești rațional doar pentru că ești rațional”, a spus el.
Despre limba „vechilor cazanii”
„În limba vechilor cazanii identifici metafore ieșite din uz de mult, dar în care bucuria rostirii limbii e pe de-a-ntregul. Eu cred că avem obligația, ca oameni ai vremurilor de acum, să nu uităm de vremurile de atunci și să învățăm că limba română are valoarea acesta pe care, de altfel, Sf. Mitropolit Andrei Șaguna o sublinia atunci când a tradus Biblia: cuvintele unei limbi sunt valoroase cu cât circulă mai mult într-o comunitate, într-o societate, într-o națiune”.
Româna: simplă ca mâna crăpată a țăranului întinsă spre Dumnezeu
„Noi acum ne rușinăm și că suntem români: vorbim în frangleză și încercăm să fim cât mai interesanți, facem și training, în încercarea disperată de a ne aliena limba la celelalte mari alienări de cultură și de geopolitism lingvistic”, a spus Părintele Necula.
„Limba română e simplă, e ca întinderea de mână crăpată a țăranului român către mâna lui Dumnezeu. Dacă nu învățăm asta, suntem pierduți.”
Părintele Necula a mai menționat un episod de la finele secolului al XVII-lea din Șcheii Brașovului, când românii au respins un preot bine intenționat, dar care nu le vorbea în română: „Țineau la limba română și nu au admis să fie decât limba sfântă a vechilor cazanii pe care o auzeau deja de veacuri de la preoți.”
„Poate că, pornind de aici, am putea învăța în ce mod se «restartează» o limbă: de la rostirea ei corectă în Biserică. Biserica trebuie să fie generator de limbă română coerentă, corectă, cordială, cu rădăcină și să ajute oamenii să înțeleagă deplin și fundamental că putem să ne rugăm la Dumnezeu în limba română, că Dumnezeu îngăduie rostirea în propria noastră limbă.”
„Putem vorbi, putem gândi, putem dorui în limba română, pentru că este limba în care Dumnezeu se exprimă și în care Dumnezeu ne vorbește câteodată”, a încheiat Părintele Necula.
Foto credit: Doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 290
Id: 74623
Data: Aug 31, 2021
Imagine:
„Biserica Mănăstirii „Trei Ierarhi” din Iași are mari șanse să fie inclusă pe prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO”, a anunţat Primăria Iaşi pe contul de Facebook.
Oficialii primăriei au precizat că în sprijinul demersului va fi încheiat un protocol de .....
Data: Aug 31, 2021
De Ziua Limbii Române, trei fotografi orădeni au expus la Muzeul Satului din Capitală imagini–document pe care le-au realizat în perioada 24 august – 06 septembrie 2019 în comunitatea de vlahi din Peninsula Istria, Croația.
Delegatul Patriarhului la .....
Data: Aug 31, 2021
La dezbaterea „Statutul actual al limbii române”, Ioan Aurel Pop a vorbit despre contaminarea acesteia și a spus că nu trebuie să ne temem pentru că limba are propriile mijloace de apărare și, în același timp, Academia Română veghează asupra ei.
„Ziua Limbii Române .....
Data: Aug 31, 2021
Câștigătorii Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței” vor fi premiați miercuri, în prima zi a noului an bisericesc, la Palatul Patriarhiei.
Ceremonia va avea loc odată cu vernisajul expoziției concursului, în Sala „Europa Christiana”. Vor fi .....
Data: Aug 31, 2021
Localitatea basarabeană Balatina, din raionul Glodeni, și-a serbat sâmbătă hramul, de Adormirea Maicii Domnului după calendarul nerevizuit, inaugurând monumentul renovat al eroilor din Războiul de Reîntregire. Inițiativa a aparținut Asociației Monumentum din Chișinău, care de câțiva .....
Data: Sep 1, 2021
Preasfinţitul Părinte Galaction aniversează luni 25 de ani de la hirotonia în arhiereu și întronizarea ca Episcop al Alexandriei și Teleormanului.
Ierarhul s-a născut în 17 mai 1953, în comuna Constantin Brâncoveanu, jud. Ialomiţa, din părinţii Nicolae şi Elena .....
Data: Sep 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).