Parintele Patriarh Daniel: Sfanta Parascheva – ocrotitoare a Moldovei și calauza a pelerinilor

Părintele Patriarh Daniela transmis duminică un mesaj cu ocazia sărbătorilor prin care Mitropolia Moldovei și Bucovinei marchează 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva (13 iunie 1641-13 iunie 2021).

Transcriere integrală:


Sfânta Parascheva – ocrotitoare a Moldovei și călăuză a pelerinilor

Anul acesta se împlinesc 380 de ani de când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Epivata Traciei au fost aduse la Iași, în 13 iunie 1641, ca dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei față de această patriarhie, în vremea păstoririi Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost așezate inițial în biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, iar din anul 1889 au fost mutate în noua Catedrală Mitroplitană din Iași, unde se află și astăzi, devenind ocrotitoarea Moldovei și călăuză a tuturor pelerinilor care caută sfințenia lui Hristos în Biserica Lui.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea mai populară dintre toți sfinții ale căror moaște se află pe teritoriul României. Sute de biserici, de parohie din România și din diaspora română sunt închinate ei, pentru a le ocroti.

Iar în nordul Greciei, Bulgaria și Serbia, credincioșii ortodocși o cinstesc de asemenea cu multă evlavie.

Marea evlavie a poporului dreptcredincios față de Sfânta Cuvioasă Parascheva se explică prin convingerea și constatarea că ea este mult-folositoare, după cum este numită în acatistul ei.

Sfânta Cuvioasă Parascheva oferă ajutor prin rugăciunile ei tinerilor și bătrânilor, fecioarelor și mamelor, mănăstirilor și familiilor, bolnavilor și săracilor, aducând în rugăciune și mărturisire comună cler și popor din România și din alte țări.

Puterea ei vine din sfințenia și din bunătatea ei, adică din iubirea ei față de Dumnezeu și față de oameni.

Dacă în anul 1955, în plin regim comunist, la Catedrala Mitroplitană din Iași avea loc proclamarea generalizării cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva în toată țara, după anul 1990 această catedrală a găzduit solemnități de proclamare a canonizării de noi sfinți români: Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Ioan de la Neamț, Sfântul Ierarh Petru Movilă, Sfântul Ierarh Dosoftei, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv și Sfântul Gheorghe Pelerinul.

În anii păstoririi Noastre la Iași ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, între 1 iulie 1990 și 8 iunie 2008m Ne-am străduit ca sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva să devină prilej de comuniune între sfinți din diferite țări, fiind aduse în pelerinaj moaște ale unor sfinți din alte țări: Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Brâul Maicii Domnului, Sfântul Ioan Casian, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Sânta Cruce, Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sfântul Ioan Gură de Aur.

În fiecare an, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie, tineri și vârstnici, oameni din toate colțurile țării, dar și de peste hotare devin preț de câteva zile pelerini, sau închinători, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe prezente la Iași.

Cu prilejul aniversării a 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, ne rugăm preamilostivului Dumnezeu ca, pentru mijlocirile Sfintei Cuvioase Parascheva, să binecuvânteze pe toți cei prezenți la Iași: ierarhi, clerici, monahi și credincioși mireni împreună cu autorități locale și centrale și să răsplătească tuturor credința, evlavia și osteneala, dăruindu-le sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!

Foto credit: Captură de ecran

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 29

Id: 73807

Data: Jun 6, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar