Părintele Arhidiacon Sorin Adrian Mihalache, unul dintre profesorii noului program de masterat al Facultății de Teologie din București, „Spiritualitate creștină și viață sănătoasă”, detaliază motivele care au dus la această inițiativă și impactul pe care speră să îl obțină.
„În ultimii 40 de ani, numeroase studii și cercetări medicale au evidențiat efectele benefice vieții religioase asupra sănătății, în bolile coronariene, hipertensiunea arterială, bolile cerebro-vasculare, boala Alzheimer și demența, în reglarea funcției imunitare și a funcției endocrine, în evoluția cancerului, în calitatea motricitității (mobilitate și capacități fizice) și a sănătății, și în privința speranței de viață”, subliniază Arhid. Sorin Mihalache într-un text transmis Basilica.ro.
„În plus, viața spirituală are un impact benefic în configurarea răspunsului la stres, în cultivarea emoțiilor pozitive, în starea de bine, în cultivarea speranței și a optimismului, în consolidarea sentimentului unei vieți cu rost, în creșterea stimei de sine, în trăsăturile de caracter pozitive, reducând, totodată, incidența depresiei și a sinuciderilor, a anxietății și abuzului de substanțe, a delincvenței și instabilității maritale”, detaliază părintele profesor.
„Pe de altă parte, viața spirituală are un impact benefic asupra sănătății mintale, fapt surprins de numeroase studii științifice publicate în jurnale de specialitate în ultimii 30 de ani. Fiind remarcată o prezență mai redusă a tulburărilor mintale în viața persoanelor care practică viața spirituală, rate scăzute ale demenței, sinuciderii, stresului și depresie”.
„Aspecte ca acestea ne-au încurajat să conturăm o inițiativă pentru înființarea unui program de master destinat personalului auxiliar medical, medicilor, psihologilor, dar și teologilor, întrucât, în societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar și prin deschiderea către programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor”, spune părintele Mihalache.
El adaugă că înființarea acestui program de studii este justificată și de necesitatea formării unor „persoane avizate care să reprezinte Biserica și să ofere răspunsuri competente la provocărilor contemporane cu privire la relația dintre sănătate și spiritualitate evidențiată de știință și la raporturile în care se află practica vieţii religioase şi sănătatea umană”.
Programa noului master
Din programa masterului, părintele arhidiacon enumeră cursuri cu tematică teologică, precum: Antropologie ortodoxă, Cunoașterea lui Dumnezeu în Teologia Ortodoxă Contemporană, Teologie Fundamentală, Relația dintre Teologie și Știință, Remedii duhovnicești în contextul societății tehnicizate de astăzi, Spiritualitate ortodoxă: Ascetică și Mistică.
Sunt prezente și cursuri situate la granița dintre teologie și științele medicale, cum ar fi: Patologia spirituală sau Profilaxia îmbolnăvirii sau Medicina regenerativă. În fine, o parte importantă o ocupă cursurile cu tematică medicală și interdisciplinară, cum ar fi Factorii de risc incriminaţi de Medicina modernă în apariţia bolilor cronice, Sănătate publică și Management, Antropologie Culturală, Psihiatrie și Eugenism, Istoria psihiatriei româneşti, Patografie culturală: Filozofie și Psihiatrie.
„Cursurile prevăzute în program acoperă o paletă largă de subiecte care țin de istoricul raportului dintre medicină și spiritualitatea creștină, confluența dintre spiritualitate și sănătate în antropologia creștin ortodoxă, dar și teme de neuroștiințe, medicină integrativă și comunicare medicală”, precizează părintele profesor.
Totodată, vor fi abordate teme specifice istoriei și antropologiei creștine, precum Raportul dintre trup și suflet în spiritualitatea ortodoxă, Elemente de istorie medicală și spiritualitate creștină. Unități și practici medicale în Imperiul Bizantin, Elemente de istorie medicală și spiritualitate creștină, Unități și practici medicale în Țările Române, Figuri reprezentative în istoria românească recentă la granița dintre medicină și spiritualitatea crestină, Elemente de medicină biblică.
Nu vor lipsi nici temele care privesc dialogul dintre știință și religie, dintre medicină și spiritualitate, precum Implicațiile tehnologiilor actuale asupra identității omului și a vieții sale personal-comunitare, Exercitiile spirituale ale filocaliei – abordare din perspectiva neurostiintelor contemplative, Influențele culturii asupra creierului și asupra sănătății.
În planul tematic vor mai fi prezente și aspecte care privesc rezultate recente în aria științelor medicale, de exemplu Medicina integrativă, Elemente de psihologie medicală și Elemente de medicină comportamentală, dar și subiecte aflate la confluența dintre medicină și spiritualitate, cum ar fi Actul medical și experiența credinței, o abordare creștin ortodoxă a psihoterapiei.
Programul va fi susținut de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Sursă Foto: Ziarul de Sănătate
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 296
Id: 74649
Data: Sep 2, 2021
Imagine:
Câteva zeci de traiste şi desagi ţărăneşti vor fi expuse, începând cu data de 4 septembrie, în cadrul secţiei externe a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud din comuna Maieru, satul copilăriei scriitorului Liviu Rebreanu. Unele dintre obiecte au o vechime de peste o sută de ani,
Data: Sep 2, 2021
Episcopul Iustin și Mitropolitul Andrei vor deschide vineri, 03 septembrie, Simpozionul internațional „Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”.
Evenimentul este organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul .....
Data: Sep 2, 2021
„Pentru noi, cei din Bălţi, Ziua Limbii Române trebuie să fie în fiecare zi. Să o vorbim, mai ales în acest oraş, cu mult curaj. Să ne străduim să o vorbim îngrijit, să ne străduim să-i redăm statutul de regină şi în acest oraş”, a
Data: Sep 2, 2021
Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat joi clădirea în care va funcționa programul de after-school .....
Data: Sep 3, 2021
Ateneul Sfântului Pantelimon, proiectul misionar-cultural al Parohiei Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc, și-a inaugurat joi prima serie de cateheze cu o discuție despre Sf. .....
Data: Sep 3, 2021
Expoziția „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal” poate fi vizitată toată luna septembrie la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna. Ea ne ajută să înțelegem că istoria nu este doar înlănțuire de evenimente, ci este, după cum ne vorbește .....
Data: Sep 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).