Parohia Dobroteasa l-a comemorat pe Episcopul Nifon Niculescu la 100 de ani de la mutarea la Domnul

Parohia Dobroteasa din Capitală a organizat la sfarșitul săptămanii trecute o serie de evenimente comemorative, la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Nifon Niculescu, fostul ierarh al Dunării de Jos.

Sambătă, la primul locul de veci la ierarhului, situat in Cimitirul Șerban Vodă – Bellu al Capitalei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba Parastasului in memoria episcopului.

I-au fost alături in slujire Părintele Florin Nectarie Busuioc, Protopopul Sectorului 3 al Bucureștilor, și preoții slujitori de la Parohia Dobroteasa.

Pomenire la primul loc de veci

„Deosebit de semnificativă este atenția pe are unii cercetători și istorici mai tineri ai Bisericii Ortodoxe Romane o arată episcopului Nifon, acum, la mulți ani după trecerea sa către Domnul. Descoperirea mormantului său, apoi rescrierea sau completarea biografiei episcopului, numeroasele texte care au apărut atat in cotidianul Lumina al Patriarhiei Romane, cat și in alte locuri, ne arată că faptele bune constituie mereu un izvor de inspirație, că Dumnezeu descoperă chiar după mulți ani acestea, prin oameni care iubesc Biserica”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de pomenire la primul loc de veci al ierarhului. Foto: Trinitas TV

„Odată cu descoperirea mormantului episcopului Nifon in acest cimitir, au mai fost identificate incă alte nouă morminte ale unor ierarhi care odihnesc aici.”

„Un mitropolit al Moldovei și Sucevei, un episcop al Ramnicului, un episcop al Buzăului, un episcop al Romanului, un episcop al Constanței, un episcop al Argeșului, un arhiereu-vicar al eparhiei Hușilor și un arhiereu vicar al Mitropoliei Ungrovalahiei. Toți aceștia așteaptă aici ziua cea mare a invierii și poate că unii dintre ei se vor intoarce, prin randuiala lui Dumnezeu, in locurile pe care le-au slujit ca ierarhi. Aproape toți, in vremuri deosebit de grele”, a continuat episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Știm, cu siguranță, că Dumnezeu nu uită să răsplătească orice faptă bună. Și nădăjduim că, in liturghia sa, din ceruri, episcopul Nifon nu va uita pe cei care ii cinstesc memoria, pe cei care aflandu-se in locurile unde a slujit și el atunci, dovedesc ravna pe care a avut-o și el. Celor din Mitropolia de altădată Ungrovlahiei, a Episcopiei Dunării de Jos și a bisericilor unde a slujit, pe care le-a iubit și ajutat in timpul vieții sale. Veșnică să fie pomenirea lui!” a incheiat ierarhul.

Plăcile comemorative la primul loc de veci al Episcopului Nifon Niculescu din Cimitirul Bellu, București. Foto: Parohia Dobroteasa

Preasfințitul Părinte Timotei a resfințit crucea care a străjuit aproape un secol la căpătaiul ierarhului Dunării de Jos și a sfințit o placă comemorativă cu inscripția: „Osemintele Ierarhului Nifon al Dunării de Jos au fost strămutate in Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Anul 2021, luna septembrie, ziua 26”.

Conferință in contextul Anului omagial 2023

Parohia Dobroteasa a organizat duminică o conferință dedicată Episcopului Nifon Niculescu, la 100 de ani de la mutarea la cele veșnice. Foto: Parohia Dobroteasa

Evenimentele in memoria Episcopului Nifon au continuat cu o conferință desfășurată duminică in biserica Parohiei Dobroteasa și intitulată „O sută de ani de la mutarea la Domnul a Episcopului Nifon Niculescu (1860 – 1923), ierarh cu preocupări majore in domeniul muzicii bisericești”.

Evenimentul a fost moderat de Părintele Paroh Liviu Barbu și a inclus rugăciuni cantate și acompaniate la psalterion, sau kanonaki, instrument muzical răspandit in Bizanț, inclusiv in Țările Romane, pană in secolul al XIX-lea.

Părintele Profesor Florin Șerbănescu a susținut prelegerea „Mitropolitul Ghenadie Petrescu și chemarea la arhierie a viitorului episcop Nifon Niculescu”, Arhidiaconul Profesor Ioan Caraza a vorbit despre „Susținerea rugăciunii și a comuniunii prin cantarea bisericească”, iar dr. Ionuț – Daniel Barbu, membru al comunității Dobroteasa, a susținut prezentarea „Cartea de muzică bisericească a episcopului Nifon N. Ploieșteanu, un dar valoros pentru strana și corul lăcașelor de cult la inceputul sec. XX”.

Biografia Episcopului Nifon Niculescu

S-a născut la București in 1 iulie 1860, fiind botezat cu numele Nicolae. S-a căsă�torit in 1881. Și-a pierdut soția la numai o zi după primirea harului preoției.

In 1895, a fost ales Arhi�ereu-vicar al Mitropoliei Ungro�vlahiei, cu titulatura „Ploieștea�nul”, după ce imbrăcase haina călugăriei la Mănăstirea Cernica.

Intre 1909 și 1921 a păstorit eparhia Dunării de Jos. S-a retras in 1922 pe motive de sănătate. Sfarșitul i-a fost grăbit de atentatul bolșevic cu bombă din Senatul Romaniei (8 decembrie 1920). In timpul monarhiei, ierarhii erau senatori de drept.

Inmormantarea episcopului, din 1 martie 1923, a avut o aură de funeralii naționale, pentru că Episcopul Nifon era� văzut ca o victimă intarziată a atentatului de la Senat.


Cercetările din Cimitirul Șerban Vodă – Bellu, care au dus la descoperirea mormantului ierarhului, au fost realizate de membri ai Parohiei Dobroteasa și s-au concretizat intr-un volum apărut de curand la Editura Basilica a Patriarhiei Romane.

In 2021, după descoperirea osemintelor ierarhului, rămășițele sale pămantești au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, ctitorită chiar de ierarh.

„Mormantul a fost găsit in anul comemorativ inchinat celor adormiți, in 2021, luna iunie, și apoi, incet-incet, s-au organizat evenimentele care au avut loc la vremea respectivă in Arhiepiscopia Bucureștilor, la Biserica Albă de pe Calea Victoriei, și continuate la Galați, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos”, a explicat dr. Ionuț Daniel Barbu, cel care a descoperit primul loc de veci al ierarhului, de la Cimitirul Bellu.

Foto credit: Parohia Dobroteasa

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 146

Id: 78001

Data: Mar 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).