Parohia Icoanei, apreciata la resfințirea bisericii: A devenit și mai mult o icoana de frumoasa ingrijire

Duminică, 22 mai 2022, a fost resfințită Biserica Icoanei din Capitală, în urma unor lucrări de restaurare începute în toamna anului 2019. Patriarhul Daniel a spus că în urma acestei restaurări comunitatea parohială de la Biserica Icoanei a devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire, de păstrare, consolidare și împodobire a bisericii.

Slujba de sfințire și Liturghie

Evenimentul a debutat în zorii zilei cu primirea Episcopului vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul care a oficiat slujba de târnosire.

Ierarhul a remarcat că noua înfățișare a lăcașului de cult impresionează: „Când înconjuram sfânta biserică pentru a o sfinți prin stropire cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir era excepțională strălucirea ei amplificată de lumina soarelui”, a spus PS Varlaam care a asemănat lăcașul cu o mireasă.

Preasfinția Sa l-a felicitat pe paroh, Pr. Consilier Patriarhal Liviu Nechita, pentru restaurarea bisericii și a spus că reușita sa de la Biserica Icoanei se explică și prin faptul că anterior a coordonat cu succes lucrările de consolidare și restaurare a Palatului Patriarhiei, un proiect de mare amploare.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

După slujba de sfințire, a urmat oficierea Sfintei Liturghii, la altarul exterior al parohiei.

Întregul eveniment a fost transmis live de Trinitas TV.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel s-a alăturat soborului slujitor pentru a felicita comunitatea parohială.

Distincții și premii

În cuvântul rostit, Preafericirea Sa a făcut referire la textul evanghelic al duminicii, unde Mântuitorul îi zice unei femei din Samaria că închinarea adusă lui Dumnezeu nu mai trebuie legată de un anumit loc de pe glob, nici chiar de Templul din Ierusalim.

„Ierusalimul pământesc, care făcea trimitere la Ierusalimul ceresc, este astăzi tainic cuprins în orice biserică ortodoxă. Adevărații închinători se închină Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt în lăcașuri de cult care sunt icoane ale Ierusalimului ceresc. De aceea, la sfințirea bisericii se cântă «Luminează-te, luminează-te, Noule Ierusalime» și «Această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o și a sfințit sufletele noastre». Deci, biserica ortodoxă este casa Sfintei Treimi”, a spus Părintele Patriarh.

Patriarhul Daniel i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea bisericii bucureștene și a oferit mai multe distincții. Preotul paroh Liviu Constantin Nechita a primit Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” pentru clerici, iar preotul Marcel Cornel Stavără a fost hirotesit iconom stavrofor.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În cadrul aceluiași eveniment, autorii celor mai bune trei proiecte din Arhiepiscopia Bucureștilor care au participat la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea” au fost premiați de Patriarhul României.

A urmat un cuvânt de mulțumire al preotului Liviu Nechita care a oferit Patriarhului Daniel și Preasfințitului Varlaam câte o icoană cu reprezentarea Maicii Domnului „Dulcea Sărutare”.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca în cel mai scurt timp să repetăm această bucurie (de sfințire a bisericii, n. red.), dar la o scară mult mai mare, la Catedrala Mântuirii Neamului”, i-a spus părintele consilier Patriarhului Daniel.

A devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe bucureșteni să ducă la casele lor bucuria binecuvântării și a sfințirii.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Preafericirea Sa a evidențiat lucrările sociale ale parohiei și, plecând de la afirmația unui enoriaș care a declarat la Radio Trinitas că Biserica Icoanei îi este „a doua casă”, a subliniat vocația parohiei de a fi o comunitate de familii.

„Sunteți o familie duhovnicească de familii conjugale și aveți și un nume frumos”.

„Acum, simbolic, parohia a devenit și mai mult o icoană de frumoasă îngrijire, de păstrare, consolidare și împodobire a bisericii”, a spus Părintele Patriarh la finalul vizitei.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 94

Id: 76953

Data: May 22, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).