Cancelaria Sfântului Sinod și de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene organizează o serie de conferinţe având ca tematică libertatea religioasă în pandemie. Primul eveniment a avut loc joi, 15 aprilie.
Conferinţa a fost organizată în format hibrid, cu participare fizică şi online.
Moderatorul conferinţei, arhid. prof. George Grigoriță, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, şi unul dintre invitaţi, dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, au fost prezenţi în sala „Iustin Patriarhul” a Centrului de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București. Pr. conf. Sorin Șelaru, consilier patriarhal – Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, a avut o intervenţie online.
Au participat ierarhi, consilieri eparhiali care se ocupă de partea de comunicare în media, dar și personalul implicat în activitatea administrativă de la sectoarele social-filantropice și administrativ-bisericești de la eparhii din țară.
”Libertatea religioasă a fost limitată
Arhid. George Grigoriță a deschis evenimentul cu o prezentare a rolului pe care aceste conferinţe îl au în înțelegerea modalităților de impactare a măsurilor sanitare asupra libertății religioase.
El a evidenţiat că „din cauza pandemiei, în toate statele, libertatea religioasă a fost mai mult sau mai puțin limitată, în special prin reglementările luate pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus”.
Această situație a creat tensiuni sociale și intense dezbateri, provocând reacții pro și contra acestor limitări, precum și comentarii la această situație și la rolul Bisericii în perioada de pandemie.
El a exemplificat prin intermediul unor date statistice din primul barometru al vieții religioase din România, realizat în decembrie 2020, în urma căruia „s-a constatat că Biserica Ortodoxă Română ocupă prima poziție în încrederea românilor și, totodată, că 47,3% dintre cei intervievați consideră ca statul a încălcat libertatea religioasă în România în perioada pandemiei”.
A reamintit şi faptul că în „Uniunea Europeană, pozițiile autorităților publice referitoare la modul de raportare a măsurilor sanitare la libertatea religioasă și la comunitățile religioase au fost diferite, uneori chiar antagonice”.
„Din acest motiv, și pentru a înțelege mai bine modalitățile de raportare a măsurilor sanitare la libertatea religioasă, în general, și la comunitățile religioase, în special, precum și provocările subsecvente ale acestora în spațiul european, primele trei conferințe sunt dedicate exclusiv acestui subiect”.
Relația dintre libertatea religioasă și dreptul la sănătate
Bogdan Tătaru-Cazaban a susținut o comunicare despre relația dintre libertatea religioasă și dreptul la sănătate.
„Am încercat să subliniez care sunt relațiile dintre dreptul fundamental la libertatea religioasă și dreptul la sănătate și, mai ales, ceea ce ne preocupă în mod special în contextul de față, care sunt condițiile în care libertatea religioasă poate fi restricționată în manifestarea ei publică”, a spus Bogdan Tătaru-Cazaban.
Cel de-al doilea invitat al conferinței, pr. Sorin Șelaru, a prezentat, pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, situația limitării libertății religioase și modalitățile practice propuse pentru cooperarea dintre autoritățile publice și comunitățile religioase.
Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată întrebărilor adresate din partea participanților pe această temă.
Următoarele două conferinţe se vor desfăşura luni, 26 aprilie, şi joi, 13 mai.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 344
Id: 73305
Data: Apr 15, 2021
Imagine:
În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a fost lansat joi proiectul „Sunt angajat, devin .....
Data: Apr 16, 2021
Preasfințitul Părinte Antonie și-a exprimat recunoștința pentru personalul medical care luptă împotriva pandemiei. Episcopul de Băţi le-a mulțumit pentru activitatea lor și s-a rugat lui Dumnezeu să-i răsplătească cu sănătatea.
Gândurile de bine au fost transmise în .....
Data: Apr 16, 2021
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a efectuat, în perioada 15-16 aprilie, o vizită la Penitenciarele Rahova şi Jilava. Ierarhul a oficiat Acatistul Bunei Vestiri în capelele penitenciarelor şi i-a îndemnat pe deţinuţi la rugăciune şi lecturi duhovniceşti.
.....Data: Apr 16, 2021
Preafericitul Părinte Porfirie, noul Patriarh al Serbiei, s-a întâlnit miercuri cu Silvia Davidoiu, Ambasadorul României în Republica Serbia, la sediul Patriarhiei din Belgrad.
În timpul întrevederii au fost amintite relaţiile cordiale dintre cele două ţări şi s-a .....
Data: Apr 16, 2021
Cornel Andrei este noul primar al tinerilor din Slobozia. La alegerile din 30 martie, Cornel a fost ales cu 14 voturi din cele 22 exprimate, anunţă Seminarul Teologic .....
Data: Apr 16, 2021
Frica, în general, și frica de moarte, în special – aceste teme atât de actuale – fac obiectul de studiu al unui articol semnat recent de Diaconul Răzvan Brudiu, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
În .....
Data: Apr 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).