Patriarhul Daniel: Biserica a invățat de la femeia cananeancă cea mai scurtă și intensă rugăciune, „Doamne miluiește-mă!”���

„Evanghelia de astăzi transformă femeia cananeancă intr-un mare dascăl pentru Biserică, de la ea Biserica a invățat rugăciunea �Doamne miluiește-mă!�”. Aceasta este cea mai scurtă, intensă și des folosită rugăciune a Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel in predica rostită duminică la Paraclisul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. �

Preafericirea Sa a evidențiat și altă rugăciune invățată de la femeia cananeancă, anume „�Doamne ajută-mă!�, rugăciune scurtă dar plină de speranță”,� rostită cand ce s-a inchinat Mantuitorului Hristos.

„Femeia cananeancă devine dascăl al rugăciunii scurte, dar stăruitoare și pline de nădejde că va obține de la Dumnezeu ceea ce cere”.

Rugăciunea pentru alții

„Mai invățăm de la aceasta că cine se roagă pentru alții se intalnește cu iubirea milostivă a lui Hristos. Ea nu s-a rugat pentru sine, nu a cerut nimic pentru ea ci a zis �Miluiește-mă, că fiica mea este chinuită de un diavol�”.

„Aici vedem că femeia nu zice „miluiește pe fiica mea” ci „miluiește-mă pe mine”, ceea ce arată cat atat de mult s-a identificat cu durerea fiicei incat durerea acesteia a devenit și durerea mamei”, a spus Patriarhul Daniel.

„Rugăciunea pentru altul este compasiune, impreună suferință cu cel care suferă”.

„Stăruința femeii nu are nimic egoist in ea, ci este iubire curată pentru binele altora. Prin aceasta au invățat creștinii că atunci cand ne rugăm nu doar pentru noi inșine ci mai ales pentru cei care nu se pot ruga sau nu știu să se roage sau e atat de mare suferința incat nu mai pot formula o rugăciune către Dumnezeu, atunci iubirea smerită, jertfelnică și milostivă se arată deplin și acesteia ii răspunde Iisus cu iubirea Sa vindecătoare”, a explicat Preafericirea Sa.

„Evanghelia duminicii de astăzi este o evanghelie a iubirii stăruitoare, a smereniei adanci și a unei ințelepciuni care vine din credință, rugăciune și din ajutorarea semenului aflat in dificultate”.

Popoarele păgane vor crede in Iisus Hristos

„Mantuitorul Iisus Hristos a mers in afara hotarelor Țării Sfinte tocmai pentru a arăta profetic faptul că in curand popoarele păgane vor crede in El și se vor mantui”.

Patriarhul Daniel a explicat că prin asta „Mantuitorul Hristos arată iubirea Sa pentru toți oamenii, dorește să se mantuiască poporul ales, dar și toate celelalte popoare care vor crede in El”.

Patriarhul Daniel la Paraclisul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, 29.01.2023. Foto credit: Ziarul Lumina

Foto reprezentativă: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 130

Id: 77751

Data: Jan 30, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).