Patriarhul Daniel: Bolnavul de la Vitezda a transformat suferința trupului in sanatate a sufletului

Bolnavul de la Scăldătoarea Vitezda, care aștepta de 38 de ani vindecarea, a transformat suferința trupului în pocăință și sănătate a sufletului, a spus duminică Părintele Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa oferit răspunsul la întrebarea: „De ce Iisus merge doar spre acest om, care suferea și aștepta vindecare la această scăldătoare, Vitezda, din Ierusalim?”

„Pentru că Iisus nu a cunoscut doar suferința lui, ci și pocăința lui. Bolnavul de la Vitezda, aceasta, de 38 de ani, a transformat suferința trupului în pocăința sufletului și aici el este un mare dascăl pentru toți oamenii care suferă. A transformat suferința trupului în pocăință și sănătate a sufletului”, a explicat Patriarhul României.

„Pocăința lui profundă și îndelungată i-a dăruit o mare virtute: o răbdare smerită, o răbdare pe care Sf. Ioan Gură de Aur o numește răbdare fără cârtire, suferință fără răzvrătire.”

„Acest bolnav de 38 de ani nu s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, întrebându-L de ce suferă. Nu a judecat pe cei din jur, care puteau să-l ajute și nu-l ajutau. Ci a petrecut ani mulți în răbdare smerită și în speranță neîntreruptă. El a avut tot timpul speranța că Dumnezeu îl va ajuta să se vindece”, a continuat Preafericirea Sa.

„Deci vedem în viața acestui om paralizat cum paralizia trupului face activ duhovnicește sufletul și prin pocăință, prin răbdare și speranță el ajunge să fie omul spre care Dumnezeu-Omul, Iisus Hristos, S-a îndreptat și a mers direct la el ca să-l vindece personal.”

Astfel, „iubirea milostivă a lui Hristos L-a determinat să meargă din proprie inițiativă la Scăldătoarea Vitezda”, nechemat, pentru a-l ajuta pe cel care „nu avea om”.

„Vedem în această Evanghelie că există o legătură directă între păcat și boală, dar și posibilitatea ca suferința să aducă omului pocăința și, chiar dacă omul nu se vindecă de boala trupului, câștigă sănătatea sufletului, căci, prin pocăință, sufletul devine sănătos, își cunoaște limitele, cunoaște și dorința de iertare și vindecare și prin răbdare dobândește mântuirea, care înseamnă unirea omului trecător  cu Dumnezeu cel veșnic și netrecător”, a mai explicat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a mai subliniat că paraliticul vindecat la Scăldătoarea Vitezda ne mai învață, pe lângă lecția răbdării smerite, și pe cea a recunoștinței, pentru că primul loc în care se duce după vindecare este Templul, pentru a mulțumi lui Dumnezeu.

„Sfinții Părinți au văzut în Scăldătoarea Vitezda, Scăldătoarea Oilor, o prefigurare a Botezului creștin, cu deosebirea că acolo se dădea harul parțial, pe când în botezul creștin se dă în totalitate. Acolo se vindeca un singur om, cel care intra primul în scăldătoare. Aici toți cei care se botează se vindecă de boala păcatului strămoșesc, al neascultării lui Adam față de Dumnezeu și se vindecă de toate păcatele personale săvârșite de persoană până la botez”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

„Noua Vitezdă, sau Vitezda desăvârșită a vindecărilor este însăși Biserica Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că este Trupul lui Hristos plin de Duhul Sfânt de Duhul cel de viață făcător”, a spus Prefericirea Sa. „Deci această Evanghelie ne arată în prefigurare și Taina Botezului, și taina Bisericii ca Vitezdă, ca loc al vindecărilor” prin intermediul Sfintelor Taine.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 149

Id: 76879

Data: May 15, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).