„Crucea este semnul unei lucrări dătătoare de viață”, a spus sâmbătă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Este mai tare decât păcatul, iadul și moartea și de aceea ea este considerată apărătoare a creștinilor şi semn de biruință asupra răutăților pricinuite de păcate și asupra diavolului care caută să-i dezbine pe oameni și să-i despartă de Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul în omilia rostită în timpul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală.
Alături de Patriarhul României a slujit şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.
Patriarhul a mai explicat în predica sa ce reprezintă crucea pentru cei care cred în Iisus Hristos.
„Crucea este puterea lui Dumnezeu: în ea este concentrată puterea iubirii milostive a lui Hristos, putere iertătoare și jertfelnică, dar și puterea Învierii Sale”.
„De aceea, noi cântăm Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă învierea Ta o lăudăm și o mărim”.
Potrivit Preafericirii Sale, crucea nu este doar semnul suferinței și al morții lui Hristos pe cruce, ci este și „semnul biruinței lui Hristos prin Înviere”, oferind ca exemplu un gest liturgic din noaptea de Paşti.
„Preotul ridică Sfânta Cruce, adaugă la ea lumânarea Învierii, zice Hristos a înviat! și noi răspundem Adevărat a înviat!”.
Patriarhul a vorbit apoi despre cinstirea crucii de la începuturile creştinismului.
Crucea a fost cinstită de Sfinţii Apostoli, iar „primii creștini au pus pe morminte sau pe sarcofagul în care au fost înmormântați semnul Sfintei Cruci și au început să folosească semnul Sfintei Cruci în toate rugăciunile şi slujbele”.
Sfinţii Împăraţi şi crucea biruinţei
Patriarhul a făcut referire la legătura dintre Sfânta Cruce şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, amintind că Sfânta Cruce apare pictată între ei în icoana acestora.
„Sfântul Împărat Constantin a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci, iar mama sa Elena a găsit în pământ lemnul Sfintei Cruci”.
Crucea ca mărturie a credinţei
Sărbătoarea de astăzi arată că Biserica cinstește Crucea Mântuitorului Iisus Hristos atât în formă concretă, materială, cât și în forma ei duhovnicească în înțelesul de semn de biruință.
Patriarhul a subliniat că poate fi observată „peste tot” mărturisirea credinţei în Hristos prin semnul Sfintei Cruci şi a oferit câteva exemple:
„Găsim crucea pe turlele bisericii, mai ales pe turla principală care este un catarg, iar biserica este în formă de corabie. În biserică vedem crucea pe catapeteasmă, pe masa sfântului altar, pe veșmintele preoților, pe multe dintre acoperămintele liturgice”.
„Vedem crucea și pe porțile țăranilor români, încât atunci când se intră în curte se intră într-un spațiu creștin. Crucea a fost pusă la întretăiere de drumuri sau pe marginea drumului ca să ne amintească de Mântuitorul Iisus Hristos care a spus Eu sunt calea, adevărul și viața (Ioan 14:6)”.
„Crucea este pusă lângă izvoare ca să ne amintească de Apa cea vie (Ioan 4:10), adică de harul Duhului Sfânt prin botez și prin toată lucrarea duhovnicească a Bisericii. Crucea este pusă pe înălțimi pentru că El a fost răstignit pe o colină, pe Golgota”.
„Crucea o întâlnim adesea pe pâine. Când mamele noastre pun aluatul la copt sau după ce scot pâinea din cuptor fac semnul Sfintei Cruci. Vedem peste tot semnul Sfintei Cruci care în mod concentrat ne arată iubirea lui Hristos mai tare decât moartea”.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 335
Id: 67975
Data: Sep 16, 2019
Imagine:
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită anual în data de 14 septembrie. Începuturile sărbătorii sunt strâns legate de Edictul de la Milan dat în 313 de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, prin care li se oferea libertate creștinilor.
Sfânta Cruce a Mântuitorului .....
Data: Sep 16, 2019
Acum 17 ani a trecut în veșnicie Părintele Sofian Boghiu. Renumitul duhovnic a fost pictor bisericesc și mărturisitor al credinței pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.
Părintele Sofian a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic .....
Data: Sep 16, 2019
Duminică, la împlinirea a 40 de zile de la tragicul accident care a îndurerat întreaga țară, a lăsat o comunitate băcăuană fără duhovnic și o familie cu patru copii fără tată, a fost primit la Parava noul paroh, în persoana Părintelui Marius Gheorghiță Prisecariu.
.....Data: Sep 17, 2019
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a prezidat Sfânta Liturghie oficiată de Înălţarea Sfintei Cruci în Biserica „Sfântul Gheorghe” din Fanar.
Lăcaşul de cult a fost restaurat acum aproape doi ani.
Biserica este cea de-a cincea catedrală a Patriarhiei Ecumenice, .....
Data: Sep 17, 2019
Episcopul Macarie a transmis într-un mesaj publicat pe
Data: Sep 17, 2019
Este pompier voluntar dinainte de a deveni preot și vede o strânsă legătură între cele două misiuni. Spune că nu s-a temut niciodată de flăcări, fiind ocrotit și întărit mereu de Dumnezeu, iar cel mai greu i-a fost atunci când a aflat că locuința bunicii sale este în .....
Data: Sep 17, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post - vindecarea slabanogului din Capernaum
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post 2018
Pr Dan Sandu - Duminica vi dupa Rusalii 2010
Pr Dan Sandu - Sf Ioan Botezatorul 1
Pr Dan Sandu - a treia zi de Pasti 2010
Pr Dan Sandu - a doua zi de Pasti
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).