Patriarhul Daniel explica de ce Sfantul Ioan Botezatorul este aparator al unitatii familiei

Sfântul Ioan este protector al integrităţii familiei, deoarece a criticat public dezordinea morală din timpul său, a spus Preafericirea Sa în predica rostită duminică în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale. Sfântul a avut curajul să atragă atenţia regelui Irod care, „prin comportamentul său a stricat o familie, cum se zice în popor, a tulburat unitatea familiei fratelui său”.

„El a mustrat pe Regele Irod Antipa care a luat în palatul său pe Irodiada, pe soţia fratelui său Filip. Atunci Sfântul Ioan Botezătorul l-a certat public pe rege spunând: Nu îţi este îngăduit să iei pe soţia fratelui tău. Aceste cuvinte l-au făcut un duşman al Irodiadei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mustrarea adresată regelui i-a adus sfârşitul Înaintemergătorului Domnului.

Când Irod şi-a serbat ziua de naştere, fiica Irodiadei a dansat atât de frumos, încât regele ameţit de băutură a promis că-i va da orice îi cere până la jumătate din regat. A cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul pe tipsie.

Astfel, Patriarhul Daniel a explicat de ce ţinem post de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan:

„Pentru că Biserica doreşte să scoată în evidenţă faptul că mâncarea prea multă şi băutura prea multă pot duce la violenţă, la hotărâri şi decizii necumpătate. O mulţime de crime s-au făcut ca urmare a îmbuibării şi a beţiei”, a spus Preafericirea Sa.

Această sărbătoare ne arată că Sfântul Ioan este un om al dreptăţii, un om al rânduielii, un sprijinitor al celor care se luptă cu păcatul, cu patimile şi, în acelaşi timp, doresc armonia în societate. Sfântul Ioan este un ascet, un chip al monahilor sihaştri de mai târziu, un nevoitor, un om al postului, al înfrânării, al fecioriei şi al rugăciunii.

Îndemna pe oameni la o viaţă morală

Predica Sfântului Ioan Botezătorul a fost atât spirituală cât şi socială, a evidenţiat Patriarhul României.

„La vârsta de 30 de ani, când legea lui Moise permitea unui tânăr să vorbească în public, el a mers în Pustiul Iordanului şi a început să propovăduiască zicând: Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor!”

„Pocăinţa sa era una de îndreptare morală a oamenilor. El spunea celor bogaţi să dăruiască haine şi hrană celor săraci, vameşilor le spunea să nu ceară de la oameni dări mai mari decât la permite legea, soldaţilor să nu asuprească pe nimeni şi să se mulţumească cu solda lor. El îndemna pe oameni la o viaţă duhovnicească, morală”.

 

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 299

Id: 74603

Data: Aug 29, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).