„Harul este iubirea Preasfintei Treimi împărtășită oamenilor prin Iisus Hristos”, a spus Patriarhul Daniel duminică, în cuvântul de învățătură rostit la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale. Patriarhul României a explicat Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum și a vorbit despre învățătura Sf. Grigorie Palama.
„Harul este lumină veșnică, sau slava iubirii veșnice a Preasfintei Treimi. Această slavă s-a arătat apostolilor Petru, Iacov și Ioan pe Muntele Tabor și s-a arătat de-a lungul istoriei Bisericii de multe ori, când Dumnezeu a voit, marilor sfinți rugători, care s-au pocăit mult, au postit mult și s-au rugat mult”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
„De aceea, Sf. Grigorie Palama este numit și propovăduitor al harului. Iar în termeni teologici (este numit) teologul energiilor necreate, sau al luminii necreate. El este un teolog al experienței sfinților.”
Ce este inima
Patriarhul României a explicat modul în care acționează Rugăciunea lui Iisus, numită și Rugăciunea Inimii, sau Rugăciunea Minții.
„Vederea lui Dumnezeu se dăruiește de Dumnezeu celor care au devenit curați cu inima, și-au curățit mintea și inima de gânduri rele, necurate, și au adus (în inimă), prin rugăciune neîncetată, prezența iubirii milostive și smerite a lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa.
În acest context, Patriarhul a amintit că în Evanghelia zilei, cea a Vindecării slăbănogului din Capernaum, Mântuitorul întreabă: De ce cugetați acestea în inimile voastre?
„Nu a spus «în mintea voastră», pentru că inima, în Sfânta Scriptură, este înțeleasă ca fiind centrul spiritual al vieții persoanei. În limba română, inima vine de la anima, care înseamnă suflet în latină. Deci: «Ce cugetați în sufletul vostru?» Sufletul unește mintea cu simțirea.”
Cine sunt cei „patru anonimi”
Despre Evanghelia zilei, Patriarhul Daniel a spus că, „atunci când se dorește primirea iertării păcatelor și vindecarea de boli, contează foarte mult nu numai credința celui bolnav, ci și credința celor din jurul lui, mai ales a celor care-l aduc pe bolnav la Hristos”.
Cei „patru anonimi” care îl aduc pe paralitic la Hristos „arată credința unor oameni care îngrijesc de cei bolnavi și care sunt milostivi, care nu judecă, ci ajută, care nu se gândesc doar la sănătatea lor, ci doresc ca și cei care suferă să devină sănătoși”, a precizat Patriarhul României.
Aceștia îi reprezintă nu doar pe preoții care dăruiesc iertarea de păcate de la Hristos, ci și personalul medical și pe toți cei care au grijă de bolnavi – părinți, rude, prieteni.
„Prin ei se constată adevărul că Biserica este o comunitate a iubirii milostive, smerite și milostive. Iubirea milostivă este iubire acare nu se gândește doar la sine, ci și la binele altora și mai ales ajută prin rugăciune și fapte de milostenie pe cei care nu se mai pot ajuta”, a spus Patriarhul.
Astfel, Evanghelia zilei „ne îndeamnă să căutăm iertarea păcatelor în mod deosebit și vindecarea de boli sufletești și trupești în această perioadă a Postului Sfintelor Paști” și „să aducem la Hristos pe cei care au nevoie de iertarea păcatelor și de vindecare”.
Patriarhul Daniel și-a încheiat cuvântul de învățătură adresând credincioșilor îndemnul de a fi râvnitori la rugăciune și de a citi scrierile sfinților isihaști pe care Biserica îi pomenește în mod deosebit anul acesta: Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Ier. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 313
Id: 76598
Data: Mar 20, 2022
Imagine:
A șaptea ediție a „Crosului pentru viață” s-a desfășurat sâmbătă în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” din București, cu 300 de alergători, dintre care jumătate au fost copii. Voluntarii Catedralei Naționale au contribuit la buna desfășurare a evenimentului, care a fost organizat în .....
Data: Mar 20, 2022
Reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei au participat duminica trecută la Vecernia Pan-Ortodoxă organizată de Parohia Greacă „Sf. .....
Data: Mar 20, 2022
La Alba Iulia au avut loc vineri, în cadrul proiectului educațional „Roagă-te, Dumnezeu ascultă!”, două activităţi cu elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian”.
Proiectul este derulat de liceul amintit, în parteneriat cu Centrul catehetic „Sfântul Ioan .....
Data: Mar 21, 2022
Mai mulți profesori din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad
Data: Mar 21, 2022
Biserica Ortodoxă Română a continuat acțiunile sociale destinate refugiaților ucraineni sosiți în România și în Republica Moldova, precum și cetățenilor rămași în Ucraina și a ajuns la aproape 24 de milioane de lei investite în ameliorarea acestei crize umanitare, informează Biroul .....
Data: Mar 21, 2022
Mai mulţi tineri din Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Bucureşti au
Data: Mar 21, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).