Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică, la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, despre rugăciunea pentru cei bolnavi despre care a spus că este „cea dintâi binefacere”, apoi a menţionat „ajutorarea lor spirituală, prin vizitare, şi materială prin ajutoarea cu bani, hrană etc”.
Avem tendinţa să ne rugăm pentru noi înşine
Patriarhul României a abordat această temă în contextul textului evanghelic citit în Duminica a patra după Rusalii care face referire la vindecarea pe care Hristos Domnul a înfăptuit-o asupra servitorului bolnav al unui sutaş.
„Evanghelia ne arată şi importanţa rugăciunii pentru alţii, nu doar pentru noi înşine. În general, noi avem tendinţa să ne rugăm pentru noi înşine şi pentru cei apropiaţi: membrii familiei, rude, în schimb centurionul ne arată că trebuie să ne rugăm pentru cei mai puţin însemnaţi, mai ales pentru bolnavii care nu se mai pot deplasa care nu mai pot exprima durerea lor”.
Acest centurion roman s-a făcut glasul suferinţei servitorului său. A arătat compasiune, a arătat iubire smerită şi milostivă şi el ne îndeamnă să arătăm şi noi iubire milostivă faţă de toţi bolnavii. Mai întâi să ne rugăm Domnului Iisus Hristos să-i vindece după cum a făcut acest sutaş roman.
Părintele Patriarh a reamintit că această grijă pentru bolnavi este practicată de Biserică încă de la începuturile ei în istorie.
„Biserica a învăţat din Evanghelie şi de la acest sutaş că trebuie să cerem lui Hristos să vindece pe cei bolnavi, să le aline suferinţa, să le schimbe starea vieţii lor, să-i ridice din boală, să-i readucă în comunitate ca să poată să se bucure de darul sănătăţii şi al vieţii”, a spus Preafericirea Sa.
Vizitarea bolnavilor le alină o parte din suferinţă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a recomandat să participăm la cultul divin public, la slujbe şi să ne rugăm, pentru cei care au probleme de sănătate, „mai ales la slujba Sfântului Maslu şi la alte slujbe în care se cere însănătoşirea celor bolnavi”.
Un alt îndemn adresat de patriarh a fost legat de vizitarea celor aflaţi în suferinţă, deoarece mulţi dintre cei bolnavi suferă şi de lipsa comuniunii.
„Să-i vizităm pe cei bolnavi chiar dacă nu putem să-i vindecăm, dar prezenţa noastră alături de ei le dă o încurajare pentru că, în general, oamenii bolnavi suferă şi de singurătate, de faptul că nu se pot deplasa şi atunci imobilitatea şi singurătatea accentuează suferinţa bolii. Iar vizitarea lor de către comunitate, nu doar de membrii familiei, le alină o parte din suferinţa bolii şi a singurătăţii”, a spus Preafericirea Sa.

Pe lângă binefacerile rugăciunii pentru cei bolnavi, Patriarhul Daniel a spus că Evanghelia duminicală evidenţiază credinţa puternică a centurionului, dar şi preţuirea pe care o arată Dumnezeu fiecărei om, indiferent de poziţia socială.
„Fiecare persoană, fiecare om creat după chipul lui Dumnezeu are o valoare unică şi infinită, indiferent de rang şi de poziţie în societate, indiferent dacă este stăpân sau slugă”, a spus Preafericirea Sa.
Iisus are cuvânt vindecător
În textul evangheliei vedem puterea cuvântului în general. Oficialul din armată menţionează că are oameni în subordine, le spune ce au de făcut şi aceia îndeplinesc. De asemenea, Mântuitorul Hristos îl vindecă pe servitorul centurionului tot prin cuvânt. Însă, Patriarhul României a explicat diferenţa dintre cuvântul rostit de oameni şi cuvântul rostit de Hristos Domnul.
„Sutaşul avea doar un cuvânt mobilizator, care punea în mişcare pe soldaţii din subordinea sa. Însă, centurionul roman a înţeles că Iisus are cuvânt vindecător. El schimbă starea vieţii omului. Iisus are cuvânt care vindecă pe cei bolnavi, îi ridică pe cei căzuţi, dăruieşte sănătate celor care au pierdut-o şi dăruieşte viaţă celor care nu o mai au”, a spus Patriarhul României.
Paraclisul istoric din cadrul Reşedinţei Patriarhale a fost construit deodată cu Catedrala, între 1656 și 1658. Are ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Foto credit: Mircea Florescu/Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 305
Id: 70641
Data: Jul 6, 2020
Imagine:
„Nimic nu a putut să o determine să renunţe (n.r.: pe Sf. M. Mc. Chiriachi), nici măcar pentru o clipită, la intensitatea dragostei ei pentru Mirele Cel ceresc”, a
Data: Jul 7, 2020
Continuă lucrările la capela cimitirului din Torino, singurul cimitir ortodox dedicat comunităţii româneşti din Italia.
.....Data: Jul 7, 2020
Un proiect legislativ propune, pentru prima dată în România, recunoaștere socială și măsuri de sprijin pentru familiile numeroase.
.....Data: Jul 7, 2020
Asociația Pemptousia din Grecia și ASCOR Iași au organizat vineri seară o întâlnire online cu Părintele Arhimandrit Efrem, Starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos. Acesta a ținut o cuvântare de o jumătate de oră și apoi a petrecut alte două ore în dialog cu credincioșii .....
Data: Jul 7, 2020
Muzeul Municipiului Bucureşti vernisează, începând de miercuri, la Palatul Şuţu, expoziția tematică “Tattarescu – Studii de perspectivă”.
Vor fi expuse lucrări necunoscute sau foarte puțin cunoscute din opera marelui artist care a pictat peste 50 de biserici.
.....Data: Jul 7, 2020
Agenția de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române vine în ajutorul pelerinilor care doresc să meargă în Bulgaria pe urmele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Pelerinajul va fi organizat în zilele de 25 iulie și 22 august.
„Așteptăm pelerinii .....
Data: Jul 7, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).