Patriarhul Daniel a spus la începutul Triodului că Duminica Vameşului şi Fariseului este mai ales un îndemn la rugăciune smerită.
„Nu orice rugăciune este primită de Dumnezeu, ci numai rugăciunea smerită, făcută întru umilinţă”: oricine se înalţă pe sine se va smeri; iar cel care se smereşte pe sine se va înălţa (Luca 18:14).
Altfel zis, rugăciunea care înalţă este rugăciunea făcută cu smerenie, prin recunoaşterea limitelor şi a greşelilor noastre, iar rugăciunea care ne împiedică să ne apropiem de Dumnezeu şi ne dăunează spiritual este rugăciunea făcută cu mândrie, laudă de sine şi supraapreciere, a spus Patriarhul României.
În prima duminică a Triodului, 09 februarie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală.
Din descrierea care apare în evanghelie cu privire la poziţia fizică şi atitudinea în timpul rugăciunii a vameşului şi a fariseului, reiese că rugăciunea de pocăinţă nu este numai o lucrare a sufletului, ci deodată „o lucrare duhovnicească a sufletului şi a trupului”.
„Urmând pilda vameşului păcătos, dar smerit, în perioada postului şi noi creştinii facem multe metanii sau închinăciuni, aplecând privirea şi trupul spre pământ, ca semn de smerenie şi de pocăinţă, recunoscând astfel că păcatul ne trage spre cele pământeşti şi spre moarte, însă mila sau harul lui Dumnezeu şi iertarea Lui ne ridică spre cele cereşti, adică spre lumina vieţii veşnice”.
Patriarhul a subliniat că evanghelia reflectă că fariseul este un om drept, dar mândru, în timp ce vameşul este un om păcătos, dar smerit.
„Prima concluzie pe care o putem trage la auzirea acestei Evanghelii este aceea că Dumnezeu preferă un păcătos smerit unui drept mândru”, a spus Părintele Patriarh.
„Totuşi”, a continuat Patriarhul Daniel, cântările Triodului care se referă la Evanghelia acestei duminici „lasă să se înţeleagă că preferinţa lui Dumnezeu pentru smerenie nu înseamnă aprobarea păcatelor vameşului şi nici nesocotirea faptelor bune ale fariseului”.
„Din acest motiv, Cartea Triodului ne îndeamnă să imităm virtuţile sau faptele bune ale fariseului și în același timp să cultivăm smerenia vameşului. Aşadar, Biserica ne îndeamnă, în același timp, la fapte bune şi la multă smerenie”.
Ştire în curs de actualizare…
Foto credit: arhivă Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 474
Id: 69136
Data: Feb 9, 2020
Imagine:
Noul bust al filantropului Evanghelie Zappa va fi dezvelit luni la Academia Română în cadrul evenimentului „Ziua Limbii Elene”.
Evanghelie Zappa a fost primul mare donator .....
Data: Feb 9, 2020
La începutul Perioadei Triodului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că atunci „când omul se smerește, adică se golește de sinele egoist, atunci se umple de prezența smerită, iubitoare și sfințitoare a lui Dumnezeu”.
Patriarhul a explicat că inclusiv .....
Data: Feb 9, 2020
În Biserica Ortodoxă a început în 9 februarie Perioada Triodului. Duminica Vameșului și a Fariseului este prima duminică din această perioadă.
Etimologic, cuvântul triod provine din grecescul triodion, format din cuvintele ‘tria’, trei, și ‘odi’, odă, adică cântare .....
Data: Feb 9, 2020
În cuvântul de la Catedrala Patriarhală, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a spus că Perioada Triodului, care începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului, este „un timp în care Biserica ne cheamă să ne pocăim cu sinceritate” şi să ne întoarcem la Dumnezeu, pe Care „L-am .....
Data: Feb 9, 2020
Ziua Limbii Elene a început să fie serbată în România începând cu 9 februarie 2019, potrivit Agerpres.
Ziua a fost instituită prin Legea nr. 204/2018, în scopul păstrării .....
Data: Feb 9, 2020
Academia Română va găzdui joi conferința omagială „Dimitrie Gusti – profesor, sociolog, statistician, muzeograf” organizată de Institutul de Cercetare a Calității Vieții în parteneriat cu Institutul de Sociologie al Academiei Române și cu Asociația Română de .....
Data: Feb 11, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).