Sfantul Ioan Botezatorul este pictat in icoana Judecatii de Apoi «Deisis» ca fiind rugator impreuna cu Maica Domnului pentru cei care s-au pocait, dar nu au mai avut timp sa arate si faptele pocaintei pentru ca au trecut la cele ceresti, a spus astazi Patriarhul Romaniei. Preafericirea Sa a oficiat luni, 29 august 2016, la Sarbatoarea Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, Sfanta Liturghie la hramul Altarului de vara din incinta Resedintei Patriarhale.
In cuvantul rostit, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat de ce astazi este zi de post. De asemenea, a subliniat si faptul ca Prorocul are cinci zile de pomenire in calendarul crestin-ortodox.
Aceasta zi de pomenire a Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima sarbatoare din ultima luna a Anului Bisericesc. Este o zi de tristete si o zi de post aspru. Biserica a randuit ca aceasta sa fie o zi de post pentru ca sa ne aduca aminte ca neinfranarea de la patimi, de la lacomie a dus la uciderea Sfantului Ioan Botezatorul. Prorocul este numit in cartile noastre de cult Sfantul Slavit Proroc, Inaintemergator si Botezator al Domnului. El se bucura de cinci zile de pomenire in calendar, dintre care trei sunt inscrise cu litere rosii: 7 ianuarie, 24 iunie si 29 august, a spus Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.
Predicatorul pocaintei va fi rugator impreuna cu Maica Domnului nostru Iisus Hristos la Judecata finala, a mai evidentiat Patriarhul Romaniei.
Sfantul Ioan Botezatorul predica «Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor». Prin aceasta cerea ca oamenii sa-si schimbe modul de a gandi, de a vietui si de a faptui. In mod concret, le spunea: cel care are doua haine sa dea si celui care nu are. Asemenea, si cei care au bucate sa dea si celor saraci hrana. Sfantul Ioan Botezatorul predica pocainta ca o schimbare de ordin social, de imbunatatire, de induhovnicire a relatiei dintre oameni pe baza credintei in Dumnezeu. De aceea, el ramane marele dascal al pocaintei si este pictat in icoana Judecatii de Apoi «Deisis» ca fiind rugator impreuna cu Maica Domnului pentru cei care s-au pocait, dar nu au mai avut timp sa arate si faptele pocaintei pentru ca au trecut la cele ceresti.
Prorocul a dus o viata aspra, a trait in pustia Iordanului si a mancat miere salbatica si lacuste. Ceea ce predica, el traia prin rugaciune, prin asceza, prin viata simpla, dar era foarte atent la cuvintele Domnului si la misiunea sa de a binevesti apropierea Imparatiei lui Dumnezeu pentru ca Hristos, Imparatul veacurilor, devenind om printre oameni, cheama pe oameni la Imparatia Tatalui ceresc. De aceea, spune Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Sfantul Ioan Botezatorul deschide perspectiva mantuirii prin pocainta. Mantuitorul Iisus Hristos incepe predicarea Evangheliei tot cu aceste cuvinte Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor.
Domnul Iisus Hristos si ultimul proroc al Vechiului Testament erau rude.
Ioan Botezatorul avea ca parinti pe preotul Zaharia si pe sotia acestuia Elisabeta. Elisabeta era verisoara cu Maica Domnului. De aceea, in Evanghelie sunt pomenite si Elisabeta si Maica Domnului. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut cu sase luni mai inainte de nasterea Mantuitorului Iisus Hristos. Intrucat toata copilaria si tineretea le-a petrecut in pustie nu a avut multe legaturi cu Iisus, fiul Mariei, ci doar catre sfarsitul vietii sale, atunci cand L-a aratat lumii la Iordan si a marturisit ca este Fiul si Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii. Aceasta legatura tainica ne arata ca ceea ce spunea Sfantul Ioan Botezatorul era inspirat de Dumnezeu. Dumnezeu i-a spus ca omul acesta este Fiul lui Dumnezeu. Aceasta marturisire a Sfantului Ioan Botezatorul il face proroc si este cinstit in modul cel mai respectuos de Biserica, a explicat Preafericirea Sa.
Sfantul reprezinta si trecerea dintre Vechiul si Noul Testament, dar si o pregustare a Imparatiei Cerurilor.
Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul a fost randuita de Biserica in ultima luna a anului bisericesc ca sa ne aducem aminte de cele din urma ale istoriei, de sfarsitul acesteia, de invierea mortilor si de Judecata de Apoi cand Hristos la a doua Sa venire, plin de slava, va avea in dreapta pe Maica Domnului si in stanga pe Sfantul Ioan Botezatorul si impreuna cu cei 12 Apostoli vor judeca lumea. Biserica a randuit ca Sfantul Ioan Botezatorul sa fie pomenit de mai multe ori, dar in mod deosebit in aceasta zi, intrucat el reprezinta si trecerea dintre Vechiul si Noul Testament, dar si o pregustare a Imparatiei Cerurilor. Sfantul ne indeamna si pe noi astazi sa marturisim credinta in Iisus, Fiul lui Dumnezeu, sa primim voia Lui, sa ne pocaim pentru pacatele noastre, sa savarsim fapte bune, spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire, a conchis Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.
Sfantul Ioan Botezatorul este ocrotitorul Altarului de vara al Resedintei Patriarhale. Altarul a fost sfintit in anul 2010.
[gallery link="file" ids="141455,141456,141457,141458,141459,141460,141461,141462,141463,141464,141465,141466,141467,141468,141469"]
The post Patriarhul Daniel: Sfantul Ioan Botezatorul deschide perspectiva mantuirii prin pocainta appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1005
Id: 60988
Data: Aug 29, 2016
Imagine:
Toti credinciosii ortodocsi sunt invitati sa .....
Data: Aug 29, 2016
Arhim. Bartolomeu Samaras, secretarul general al .....
Data: Aug 29, 2016
Episcopul Ortodox Roman al Italiei, Preasfintitul Parinte Siluan, i-a vizitat .....
Data: Aug 29, 2016
Hramul Manastirii .....
Data: Aug 29, 2016
Preafericitul Parinte Rastislav, .....
Data: Aug 29, 2016
In ziua praznuirii Sfantului Ierarh Varlaam, Mitropolitul .....
Data: Aug 30, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).