Patriarhia Ecumenică a făcut public mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului, adresat credincioșilor la începutul Sfântului și Marelui Post 2020.
În omilia sa catehetică, Patriarhul Bartolomeu subliniază că postul nu reprezintă un lucru impus din exterior, ci „o respectare voluntară a practicii bisericești, ascultare față de Tradiția Bisericii, care nu este o literă sterilă, ci o prezență vie și dătătoare de viață, o expresie permanentă a unității, sfințeniei, sobornicității și apostolicității Bisericii.”
Sanctitatea Sa scrie despre două moduri de postire, unul după bunul plac și altul în duh de comuniune, în Duhul Sfânt.
Patriarhul Ecumenic utilizează mesajul său ca invitație pentru tinerii ortodocși să participe la nevoința duhovnicească a Postului Mare pentru a-i experimenta profunzimea antropologică și spiritul eliberator, pentru a înțelege că asceza ortodoxă este o cale a libertății și de împlinire existențială în contextul vieții binecuvântate din Biserică, al cărei nucleu este „vorbirea adevărului în iubire”.
Omilia catehetică a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu la începutul Sfântului și Marelui Post 2020: text integral
Bartolomeu,
Din mila lui Dumnezeu
Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic,
Plenitudinii Bisericii,
Harul și pacea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos,
Împreună cu rugăciunea, binecuvântarea și iertarea noastră,
Să fie cu voi cu toți!
Înălțăm cântări de mulțumire Dumnezeului iubirii pentru că intrăm încă o dată în Sfântul și Marele Post, arena nevoințelor ascetice, a postului și înfrânării, a trezviei și atenției duhovnicești, a păzirii simțurilor noastre și a rugăciunii, a smereniei și a cunoștinței de sine.
Începem un nou și binecuvântat pelerinaj către Sfintele Paști, care „au deschis pentru noi ușile raiului”. În Biserică și ca Biserică, văzându-L pe Domnul slavei înviat, parcurgem împreună calea îndumnezeirii prin har care duce către bunătățile cerești „pregătite de Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc pe El” (1 Corinteni 2:9).
În Biserică, acolo unde se împlinește „taina din veci” a iconomiei divine, toate lucrurile își au fundamentul teologic de neclătinat și o referință soteriologică pură. Întruparea lui Dumnezeu și îndumnezeirea omului sunt stâlpii credinței ortodoxe. Ne îndreptăm către destinația noastră veșnică în iubirea lui Hristos. Dumnezeul nostru, Care este „întotdeauna cu noi”, nu poate fi niciodată redus la „o putere superioară” închisă în transcendent și în măreția atotputerniciei sau sfințeniei sale.
În schimb, El este Cuvântul lui Dumnezeu mai înainte de veci, Care „a luat asupra Sa chipul nostru” pentru a invita omenirea la comuniunea sfințeniei Sale, a libertății adevărate. Omul, care dintru început „a fost cinstit cu libertatea”, este chemat să accepte de bună voie acest dar dumnezeiesc. În taina divino-umană a mântuirii, sinergia noastră funcționează ca o mărturie în lume a binecuvântării pe care am trăit-o – „Ce ai, pe care să nu-l fi primit?” (1 Corinteni 4:7) – prin iubirea față de „fratele”.
Sfântul și Marele Post este prin excelență o perioadă de trăire a acestei libertăți oferite de Hristos. Postul și asceza nu compun o disciplină impusă din exterior, ci o respectare voluntară a practicii bisericești, ascultare față de Tradiția Bisericii, care nu este o literă sterilă, ci o prezență vie și dătătoare de viață, o expresie permanentă a unității, sfințeniei, sobornicității și apostolicității Bisericii.
Limbajul teologiei și imnografiei vorbește despre „tristețea înveselitoare” și „primăvara postului”. Aceasta pentru că asceza autentică este întotdeauna plină de bucurie, primăvăratică și strălucitoare. Ea nu cunoaște dualism sau diviziune; ea nu subestimează viața sau lumea. „Asceza depresivă” care duce la o „ariditate a firii umane” nu are nimic de a face cu duhul Ortodoxiei, în care viața ascetică și spiritualitatea se hrănesc din bucuria Învierii. În acest sens, postul și asceza conțin o propunere alternativă de viață în fața falsului paradis promis al eudemonismului și pesimismului nihilist.
Un alt element esențial al spiritualității ascetice ortodoxe este caracterul ei social. Dumnezeul credinței noastre este „cel mai social Dumnezeu”, „un Dumnezeu al relațiilor”. S-a spus pe bună dreptate că Sfânta Treime este „negarea singurătății”.
Individualizarea mântuirii și evlaviei, transformarea ascezei într-o realizare individuală trec cu vederea esența trinitară a evenimentului eclezial. Atunci când postim pentru noi înșine și după propriul nostru plac, atunci postirea nu exprimă duhul tradiției ortodoxe. Spiritualitatea este prezența dătătoare de viață a Duhului Sfânt, Care este mereu „un duh de comuniune”. Viața duhovnicească ortodoxă adevărată se referă la dimensiunea eclezială a existenței noastre și nu la un fel de „împlinire de sine spirituală”.
Aderând la consacrarea acestui an de către Sfânta și Marea Biserică a lui Hristos „reînnoirii pastorale și grijii cuvenite pentru tinerii noștri”, chemăm tinerii noștri ortodocși să participe la nevoința duhovnicească a Postului Mare pentru a-i experimenta profunzimea antropologică și spiritul eliberator, pentru a înțelege că asceza ortodoxă este o cale a libertății și de împlinire existențială în contextul vieții binecuvântate din Biserică, al cărei nucleu este „vorbirea adevărului în iubire”.
Tineretul nostru ortodox este chemat să descopere caracterul holistic al postului, care este lăudat în Triod ca „începutul nevoințelor duhovnicești”, ca „hrană pentru suflet”, ca „maică a tuturor bunătăților și virtuților”. Postul nu este o simplă abținere de la unele mâncăruri, ci o luptă împotriva iubirii de sine și auto-suficienței, o sensibilitate față de aproapele nostru aflat în suferință și un răspuns tangibil de ajutor. Este o folosire euharistică a creației, o împlinire existențială, o comuniune de viață și solidaritate. Asceza, postul, rugăciunea și smerenia transmit mireasma și lumina Învierii, de la care își primesc semnificația și direcția.
Ca o chintesență a vieții bisericești și în orientarea sa eshatologică, Învierea leagă inseparabil viața ascetică de Dumnezeiasca Euharistie, taina pregustării bucuriei de negrăit a Împărăției Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt.
Faptul că Dumnezeiasca Euharistie este menținută ca centru al vieții în Biserica Ortodoxă se asociază cu faptul că Învierea este fundamentul credinței noastre și orizontul strălucitor al spiritualității noastre ascetice precum și al bunei noastre mărturii în lume.
Cu aceste gânduri, cu smerenie, invocăm asupra voastră a tuturor mila și binecuvântarea Dumnezeului iubirii, pentru ca să parcurgem cursa Sfântului și Marelui Post cu inimă evlavioasă, să ajungem mântuitoarele Pătimiri ale lui Hristos Dumnezeul nostru și, slăvindu-I îndelungă răbdarea Sa cea de negrăit, să strălucim întru sărbătoarea Învierii Sale celei luminoase care ne duce de la moarte la viață veșnică.
Sfântul și Marele Post 2020
Al vostru fierbinte rugător către Dumnezeu,
Bartolomeu al Constantinopolului
Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Manghinas
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 316
Id: 69303
Data: Feb 27, 2020
Imagine:
La ultima conferință preoțească a Protopopiatului Madrid-Est, clericii români au discutat despre problemele existente la nivel de familie în diaspora.
Întrunirea a avut loc duminică în Biserica Parohiei „Sfântul Nectarie Taumaturgul” – Coslada,
Data: Feb 27, 2020
Șase Biserici Ortodoxe Locale au fost reprezentate la Întâlnirea fraternă de la Amman, Iordania, unde s-a discutat în principal despre unitate și reconciliere.
Data: Feb 27, 2020
Patriarhul Nicodim Munteanu a trecut la cele veșnice în data de 27 februarie 1948. Al doilea patriarh al României a fost înmormântat în Catedrala patriarhală alături de predecesorul său, Patriarhul Miron Cristea.
Patriarhul Nicodim Munteanu .....
Data: Feb 27, 2020
Sf. Cuv. Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea au fost pomeniţi sâmbătă în Parohia Matca V din județul Galați. Sfânta Liturghie a .....
Data: Feb 29, 2020
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a lăsatului sec de brânză), 1 martie 2020, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de .....
Data: Feb 29, 2020
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a transmis Patriarhului Ecumenic Bartolomeu un mesaj de felicitare la împlinirea vârstei de 80 de ani, în data de 29 februarie .....
Data: Feb 29, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).