Patriarhul: Nu e suficient sa fim rugatori si postitori, ci trebuie sa fim si milostivi

La finalul predicii rostite duminică, Patriarhul României a subliniat că „nu este suficient să fim rugători, evlavioşi şi postitori, ci trebuie să fim şi milostivi, pentru că în general oamenii cultivă iubirea posesivă, iubirea acaparatoare”.

„Dar Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că omul se poate mântui mai uşor atunci când este darnic, când este milostiv, pentru că ajunge la asemănarea cu Dumnezeu cel Milostiv”, a spus Patriarhul Daniel cu referire la textul evanghelic despre „Dregătorul bogat și păzirea poruncilor”.

Iisus propune, dar nu impune

În cuvântul rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Părintele Patriarh a pus accentul pe cererea Mântuitorului Hristos către tânărul bogat.

Îi cere „să renunţe la ceva pentru a primi pe Cineva”.

Îi solicită „să renunţe la bunuri materiale şi limitate pentru a intra în comuniune de iubire veşnică şi de bucurie cu Hristos, Care este Fiul veşnic al lui Dumnezeu Cel Ce S-a făcut iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor”.

„Dacă Iisus doar i-ar fi spus acestui dregător bogat vinde tot şi rămâi un sărac pe drumuri fără niciun rost în viaţă, ar fi fost un sfat nedemn şi nedrept, dar îi propune acestui dregător bogat să facă un schimb în sensul că trebuie să renunţe la cele materiale şi să-i urmeze Lui pentru că el caută viaţa veşnică, iar Cel Ce este izvorul vieţii veşnice e tocmai Iisus Hristos”.

„Viaţa veşnică nu este ceva abstract, nu este o existenţă infinită, ci este o comuniune personală de iubire şi fericire veşnică cu Dumnezeu cel veşnic viu. Această schimbare presupune că tânărul bogat renunţă la ceva pentru a dobândi ceea ce caută: viaţa veşnică”.

„Apreciind credinţa şi evlavia lui, Mântuitorul vrea să-l ajute să se desăvârşească duhovniceşte prin milostenie”.

„Remarcăm în mod deosebit că Iisus propune, dar nu impune, cheamă, dar nu constrânge. El sfătuieşte, dar nu face presiune asupra acestui dregător bogat. El dă un răspuns prompt, dar aşteaptă îndelung un răspuns, o hotărâre liberă”.

Patriarhul Daniel în Paraclisul Sf. M. Mc. Gheorghe din Reședința Patriarhală. Foto credit: Ziarul Lumina

Schimbarea

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai semnalat că această evanghelie a schimbat viaţa multor oameni în decursul istoriei.

„O mulţime de oameni bogaţi au devenit monahi şi monahii. Au vândut averile lor şi le-au împărţit săracilor şi au trăit în ascultare, sărăcie şi feciorie şi au dobândit comori în ceruri devenind sfinţi în calendarul Bisericii”.

„O mulţime de bogaţi au dăruit averile lor pentru a se construi spitale, case de bătrâni, case pentru copii, pentru văduve”.

„O mulţime de bogaţi au ajutat la construirea de biserici şi mănăstiri în care s-a cultivat credinţa, iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi astfel s-au adunat comori în ceruri folosind cu iubire milostivă averile materiale din lumea aceasta”, a subliniat Preafericirea Sa.

Foto credit: arhivă Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 190

Id: 75475

Data: Nov 28, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).