Pelerinaj pentru copiii si tinerii din Parohia Nasterea Domnului din Cluj Napoca

Parohia Ortodoxa „Nasterea Domnului“ din Cluj-Napoca, pastorita de parintele Nicolae Buda, a organizat sâmbata, 11 octombrie, un pelerinaj pentru copiii de la Cercul de pictura a icoanelor pe sticla si pentru tinerii din Asociatia Tinerilor Ortodocsi din cadrul parohiei. Pelerinajul a fost un dar pentru micii iconari care, la rândul lor, au facut donatii pentru ridicarea unui Asezamânt pentru copiii aflati în dificultate de la Manastirea Floresti, judetul Cluj, informeaza „Ziarul Lumina”.Un grup format din 37 de copii si tineri, alaturi de parintele Nicolae Buda si de cadrele didactice coordonatoare ale Cercului de pictura a icoanelor pe sticla, au participat sâmbata, 11 octombrie la un pelerinaj în cadru caruia au fost incluse mai multe obiective religioase. Grupul a fost însotit si de prof. Eugenia Marcu, directoarea Şcolii „Constantin Brâncusi“, unde învata majoritatea elevilor care participa la cercul de pictura si cu care Parohia „Nasterea Domnului“ deruleaza în fiecare an scolar proiecte educationale.

Popas la Huedin

Prima oprire a fost la Protopopiatul Ortodox din Huedin unde au fost întâmpinati de protopopul Ciprian Talos, care le-a tinut copiilor si tinerilor o lectie de istorie, prilej cu care a povestit acestora despre preotul martir Aurel Munteanu. Astfel, copiii si tinerii au aflat ca parintele Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului, ramâne în istorie nu doar prin jertfa martirica din 10 septembrie 1940, dar si prin toate faptele de exceptie misionar-pastorale cu care s-a înscris în activitatea desfasurata în aceasta zona.A urmat, apoi, un scurt si impresionant program artistic, sustinut de Maria Talos, în vâsta de 11 ani, alaturi de cei mai tineri artisti ai Ansamblului folcloric „Junii Vladesei“. Apoi, pelerinii s-au rugat, împreuna cu gazdele de la Huedin, în Capela protopopiatului, dupa care au participat la o mica agapa.

Rugaciuni la Crucea Iancului

Pelerinii au pornit din nou la drum, a doilea popas având loc la Manastirea cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ de la Râsca Transilvana, judetul Cluj, unde staretul Casian Ioana a avut un dialog cu cei mici si cu tinerii pelerini, apoi a spus o rugaciune pentru toti participantii la pelerinaj. Mai departe, o alta oprire a avut loc la Crucea Iancului, din Muntii Apuseni, unde toti pelerinii au rostit o rugaciune, apoi copiii au recitat poezii si au rememorat viata lui Avram Iancu.Dupa acest popas, grupul a coborât încet pe lânga salba de lacuri de pe Somes, la Tarnita, prilej de a admira frumusetea locurilor, aurite de soarele toamnei si de frunzele padurilor.

Ultimul popas, la Manastirea Floresti

Dupa o oprire la Parohia Ortodoxa din Somesul Rece, unde este paroh Sergiu Balaj, grupul s-a îndreptat catre Manastirea „Acoperamântul Maicii Domnului“ de la Floresti, judetul Cluj, unde pelerinii s-au închinat la sfintele icoane.Cu acest prilej pelerinii au avut posibilitatea de a vedea cele doua case care s-au construit aici pentru Asezamântul de copii „Micul Onufrie“, la ridicarea carora au contribuit si copiii de la Cercul de pictura a icoanelor pe sticla al Parohiei „Nasterea Domnului“, prin donarea banilor obtinuti din activitatile cercului.Însotiti de Maica Teodora, copiii si tinerii au vizitat mica gradina zoologica de sub poala padurii. Dupa acest ultim popas, grupul a pornit spre casa, pastrând în suflete frumusetea sfintelor lacasuri, a locurilor frumoase si încarcate de fapte eroice ale stramosilor.Acest pelerinaj a devenit traditional pentru micii iconari, fiind o rasplata pentru munca lor, dar si o dovada a iubirii Parohiei „Nasterea Domnului“ pentru ei.

Parohia sarbatoreste 20 de ani

În acest an, parohia clujeana din cartierul Gheorgheni sarbatoreste 20 de ani de la începutul slujirii în demisolul Bisericii „Nasterea Domnului“, 11 ani de slujire în biserica si 13 ani, pe data de 7 septembrie, de când s-a instituit sarbatoarea parohiei, la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului.La Biserica „Nasterea Domnului“ copiii, tinerii, parintii, bunicii, strabunicii, se întâlnesc la sfintele slujbe si la diverse activitati specifice fiecaruia: pentru copii, concursuri literar-religioase si de desen, pictura pe sticla, pelerinaje, agape, întâlniri de suflet (cu invitati), expozitii, iar pentru ceilalti, sarbatorirea zilei de nastere la fiecare sfârsit de luna si, în mod deosebit, a credinciosilor care au peste 90 de ani. În luna iunie sunt sarbatorite familiile cu copii botezati în anul precedent, iar în luna ianuarie sunt sarbatoriti credinciosii cu 50 de ani de casatorie, familiile cununate anul precedent în biserica, precum si credinciosii de toate vârstele care au avut succese deosebite, alaturi de „cel mai fidel cititor“ al bibliotecii parohiei. Credinciosii de la Parohia „Nasterea Domnului“ participa frecvent la pelerinaje, la diverse proiecte, între care „O pâine pentru aproapele meu“ sau cel de ajutorare lunara cu alimente a familiilor nevoiase etc.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 373

Id: 44684

Data: Oct 13, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei