Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit marți Grădinița Buna Vestire a Patriarhiei Române din București. În cuvântul său, el a subliniat că grădinița, alături de familie, joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor, adică în ceea ce se numește în popor „cei șapte ani de acasă”.
„Grădinița și familia formează împreună copilul când ființa lui este foarte flexibilă”, a subliniat Patriarhul.
Proiectul grădiniţei, a spus Preafericirea Sa, „a pornit din dorința de a ajuta familia creștină astăzi în marea artă de educare, de modelare spirituală a sufletului copilului”.
El a subliniat nevoia de formare a copiilor inclusiv în domeniul spiritual, argumentând că Biserica îi tratează drept oameni deplin pregătiți pentru creșterea duhovnicească încă de la naștere.
„Sfântul Ioan Gură de Aur spune că cel care doar a dat naștere unui copil din punct de vedere fizic sau trupesc nu este părinte deplin. Părinte deplin devine cel care arată iubire și grijă responsabile pentru educarea, pentru formarea copilului”, a spus Patriarhul Daniel. „Deci creșterea spirituală prin educație a copiilor este tot atât de importantă ca și creșterea fizică.”
Dezvoltarea spirituală începe de la naștere
„În Biserica Ortodoxă, când un copil este botezat, în aceeași zi este și confirmat, miruns cu pecetea darului Duhului Sfânt. Nu se amână mirungerea pentru mai târziu. Și în aceeași zi i se oferă și Sfânta Taină a Împărtășaniei.”
Prin aceasta, explică Părintele Patriarh, „Biserica Ortodoxă a considerat că, deodată cu creșterea fizică a copilului (…) este nevoie să se dezvolte și creșterea spirituală”.
„De aceea, copilul botezat este considerat o persoană – nu o persoană în devenire, o persoană existentă, care are un nume și un chip și a fost pusă, prin Botez în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în relație de iubire veșnică, sau eternă, cu persoanele divine ale Sfintei Treimi”, a adăugat Părintele Patriarh.
„Creșterea copiilor în credință și în cunoștințele necesare vieții, care îl formează ca pe un viitor cetățean al patriei pământești, dar și ca pe posibil viitor cetățean al patriei cerești, este o lucrare esențială”, a mai spus el.
Credința și educația, lumini ale vieții
Patriarhul Daniel a numit credința și educația „lumini ale vieții care trebuie transmise din generație în generație”.
Inaugurarea grădiniței în Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români ne amintește că aceștia au construit două instituții importante: biserici și școli, pe care patriarhul le-a numit „așezăminte pentru luminarea sufletului”.
„În tradiția poporului român, Școala și Biserica au conlucrat pentru emanciparea generațiilor, pentru a lumina poporul. În general, școlile și bisericile erau aproape. Adesea preotul era și învățător sau soția preotului era învățătoare. Până astăzi noi avem această tradiție frumoasă de colaborare între școală și biserică”, a spus Părintele Patriarh.
În continuare, el a explicat de ce grădinița este probabil cea importantă „școală”: pentru că ea contribuie la definitivarea celor șapte ani de acasă, cum se spune în popor.
Cei șapte ani de acasă sunt formatori
„Studii științifice în domeniul educației au demonstrat că primii șase sau primii șapte ani sunt determinanți pentru formarea caracterului, formarea emoțională și educațională a copiilor. Deci grădinița și familia împreună formează împreună copilul atunci când ființa lui este foarte flexibilă”.
„De modul în care familia și grădinița, și apoi școala lucrează împreună pentru formarea tinerei generații depinde prezentul și viitorul țării noastre”, a mai precizat patriarhul.
În finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a urat „sănătate și ajutor tuturor celor care slujesc educația, sunt implicați, contribuie, sunt angajați în această lucrare sfântă și mare”.
„Cei care transmit cunoștințe tinerei generații sunt mari misionari, au o lucrare sfântă, o lucrare de transmitere a valorilor”, a menționat Părintele Patriarh.
La finalul ceremoniei, Patriarhul Daniel a oferit în dar grădiniței o icoană care reprezintă Buna Vestire.

Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române nu este confesională, dar se bazează pe valorile creștine. Instituția își propune să sprijine familiile în formarea caracterului copiilor, în pregătirea lor pentru integrarea în comunitate și pentru confruntarea cu provocările vieții.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 318
Id: 71320
Data: Sep 15, 2020
Imagine:
Preasfinţitul Părinte Antonie a oficiat luni un Te Deum cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Slujba a avut loc la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi.
Preasfinţia Sa a făcut .....
Data: Sep 15, 2020
O icoană a Sfântului Sava Brancovici a fost adusă din Sfântul Munte în oraşul Ineu, la .....
Data: Sep 16, 2020
Episcopia Huşilor oferă ghiozdane cu rechizite pentru două sute de copii din Episcopia Basarabiei de Sud.
„Primele 100 de ghiozdane complet echipate au ajuns deja dincolo de Prut, mâine (16 septembrie – n.r.) urmând să pornească a doua serie de 100”, a anunţat .....
Data: Sep 16, 2020
„Zi de zi cu Părintele Constantin Necula” este noua emisiune din grila TVR care îl are protagonist pe Părintele Constantin Necula. Este difuzată zilnic, din 14 septembrie, de la ora 19:56 și în reluare, a doua zi, de la 13:15.
„Emisiunea este propusă ca o pauză, un .....
Data: Sep 16, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sf. Teofilact al Bulgariei - Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei - Capitolul 1
Sf. Teofilact al Bulgariei - Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei - Capitolul 10
Sf. Teofilact al Bulgariei - Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei - Capitolul 3
Sf. Teofilact al Bulgariei - Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei - Capitolul 17
Sf. Teofilact al Bulgariei - Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei - Capitolul 11
Sf. Teofilact al Bulgariei - Talcuirea Sfintei Evanghelii de la Matei - Capitolul 9
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).