Mântuitorul a mers din proprie inițiativă „acolo unde demnitatea umană, ființa umană a fost cel mai mult chinuită, abandonată, părăsită, izolată și umilită”, a spus Patriarhul Daniel în predica sa de duminică. Și noi să facem binele din proprie inițiativă, a adăugat el: „Unde vedem că este multă suferință, singurătate și umilință, să mergem să ajutăm după posibilități și mai ales prin rugăciune, prin prezență, prin cuvânt și prin faptă”.
Gadarenii, deși erau mai aproape de cei doi demonizați vindecați de Hristos, erau mult mai reci și nepăsători.
„Aproape că nu se mai interesau de acești doi oameni posedați de demoni, nu-i mai considerau printre oameni. Îi considerau ca făcând parte dintre demoni, fiindcă erau demonizați. Deci le lipseau compasiunea și comuniunea, le lipsea dragostea față de semenii care erau chinuiți de demoni”, a explicat părintele patriarh.
Dacă cei doi demonizați erau posedați de o legiune de demoni, nici ceilalți gadareni nu erau cu totul curați, căci erau și ei înrobiți de patima averii.
„În loc să se bucure că acești oameni posedați, violenți, furioși și răi au fost vindecați, locuitorii Cetății Gadara s-au întristat de paguba materială pe care le-a pricinuit-o intrarea demonilor în turma de porci”, a precizat patriarhul.
„Această pagubă materială era o atenționare a lor că sunt prea mult preocupați de câștig material și prea puțin de viața spirituală”, a subliniat el.
Hristos restaurează demnitatea și libertatea omului
Preafericirea Sa a mai afirmat că Mântuitorul vrea „să arate că omul posedat de duhuri necurate nu mai este liber și nu mai este demn. El nu mai are libertatea de a folosi facultățile și simțurile sale cum dorește, ci duhurile care au pus stăpânire pe om folosesc vocea lui, gesturile, corpul lui și forța fizică o amplifică pentru a face răul, nu binele”.
„Demonii dezbină pe oameni, îi înfurie, îi înrăutățesc, iar Dumnezeu îi adună pe oameni, îi înduhovnicește, îi face pașnici și iubitori”, a adăugat Patriarhul României.
„Mântuitorul Iisus Hristos, prin vindecarea sau eliberarea oamenilor de duhurile rele, restabilește pe om în demnitatea sa de ființă creată după chipul lui Dumnezeu și chemată la asemănarea cu Dumnezeu, adică la sfințenie”, a adăugat el.
„Vedem cum Hristos Domnul redă omului demnitatea și libertatea și bunătatea sufletului.”
Cum ne ferim de duhurile rele
Întrebându-L de ce a venit la ei „înainte de vreme”, demonii „au simțit că venirea lui Iisus spre ei era un început al judecății”, a explicat părintele patriarh. „Iisus cel smerit și bun îi chinuie prin însăși prezența Lui.”
Putem și noi ține la distanță demonii dacă prin felul nostru de a fi aducem harul Duhului Sfânt în viața noastră. Patriarhul a oferit și o „rețetă” pentru aceasta:
- „Când omul se roagă mult, omul are în el pe Duhul Sfânt”, Care vine „să lumineze mintea, să încălzească inima și să întărească voința spre fapte ale iubirii smerite și milostive. Deci rugăciunea înseamnă prezența iubirii milostive a Preasfintei Treimi în viața noastră.”
- „Să ne facem semnul Sfintei Cruci foarte des. Demonii se înfricoșează de semnul Sfintei Cruci, deoarece Sfânta Cruce le amintește de iubirea smerită și milostivă a lui Hristos.”
- Să postim și să ne spovedim des.
- „Biserica are rugăciuni de alungare a demonilor, dar aceste rugăciuni se citesc în stare de post, de smerenie, după spovedanie, nu oricând și oricum.”
„Ne rugăm milostivului Dumnezeu ca să ne dăruiască și nouă iubire milostivă, să înțelegem pe cei aflați în suferință, și să fim și noi prezenți alături de cei care sunt singuri, care sunt înstrăinați, care nu mai pot gândi, vorbi și lucra cum doresc, ci sunt în mare suferință și neputință”, a mai spus Pariarhul Daniel.
„Prin chemarea ajutorului lui Dumnezeu, se vor elibera, se vor vindeca și vor fi reintegrați în comuniunea vieții Bisericii”, a încheiat părintele patriarh.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 378
Id: 74251
Data: Jul 25, 2021
Imagine:
Giulia Ghebîrsină, o tânără în vârstă de 14 ani, și-a imaginat ce ne-ar spune nouă, românilor de azi, un participant la serbarea românilor de pretutindeni organizată în 1871 de un comitet al studenților români din care au făcut parte Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, .....
Data: Jul 25, 2021
Nord-bucovinenii caută sprijin pentru restaurarea părții românești a vechiului cimitir din Cernăuți. Cimitirul este un adevărat muzeu al memoriei bucovinene, dar riscă să dispară prin degradare și vandalizare.
.....Data: Jul 25, 2021
Părintele Nicolae Tănase a spus într-un interviu acordat Radio Trinitas că, în lupta pentru crearea unei culturi a vieții, argumentul teologic și moral trebuie îmbinat cu cercetarea și actualizarea permanentă a datelor științifice. El s-a arătat recunoscător pentru existența .....
Data: Jul 25, 2021
Mitropolitul Clujului și Episcopul Covasnei și Harghitei au sfințit duminică biserica Mănăstirii .....
Data: Jul 26, 2021
Mănăstirea Godoncourt din estul Franței îi invită pe români la pelerinajul „În cinstea Maicii Domnului”. Românii sunt așteptați la mănăstire în zilele de 14 și 15 .....
Data: Jul 26, 2021
Mai multe documente de arhivă şi informaţii nepublicate până în prezent despre Biserica Mănăstirii Cotroceni sunt disponibile publicului în cadrul expoziţiei „Back-up – Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice”, vernisată săptămâna trecută în .....
Data: Jul 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
IPS Teodosie - Predica la inaltarea Domnului
IPS Teodosie - Predica la Duminica a 3-a dupa Rusalii - Despre grijile vietii
IPS Teodosie - Predica la Duminica Sf Grigorie Palama
IPS Teodosie - Predica la Duminica Orbului din nastere
IPS Teodosie - Predica la Duminica Mironositelor
IPS Teodosie - Predica la Duminica a 8-a dupa Rusalii - Inmultirea Painilor
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).