Tânărul pictor iconar Andrei Cozma, care a câștigat anul acesta două premii Întâi la Concursul Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”, vorbește despre calea pe care a ales-o, a artei sacre, și despre rolul familiei în formarea sa.
Andrei Cozma are 28 de ani și este originar din Târgu Neamț. A absolvit secția de Artă Sacră și masterul în Patrimoniu Cultural ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
A participat pentru a doua oară la Concursul „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” și a fost din nou premiat. Dacă în 2008 a primit Premiul Întâi la Icoană pe lemn, anul acesta a primit două premii Întâi: atât la secțiunea Icoană pe lemn, cât și la secțiunea Miniatură.

Basilica.ro: Cum v-ați simțit când ați aflat că ați câștigat nu doar unul, ci două premii întâi la ediția din acest an a Concursului Național „Icoana Ortodoxă – Lumina credinței”?
Nu am reacționat în mod deosebit, întrucât, în acel moment, lucram la perete într-un spațiu restrâns și incomod pentru pictat. În acele condiții am primit rezultatul de la un fost coleg de seminar, care mă felicita printr-un mesaj pentru premiile obținute.
Am simțit o bucurie interioară și apoi am fost cuprins de o avalanșă de gânduri și scenarii, pe care le-am alungat imediat, deoarece îmi diminuau capacitatea de concentrare și de muncă. Acesta este în mod obișnuit felul meu de a mă manifesta când primesc astfel de vești.
Basilica.ro: Cum ați ajuns să alegeți arta sacră? V-a inspirat cineva sau lucrurile s-au așezat de la sine pe acest făgaș?
Alegerea a fost una simplă și o conturasem încă din clasele gimnaziale. Drumul era bătătorit și eram „purtat pe mâini”, cum zice la Psalmi, de unul dintre frații mei mai mari, Iulian. El îmi este călăuza.
Am trăit într-un mediu propice artei sacre. Tata a creat prin anii 1980 un atelier de sculptură bisericească, lucrând în stilul bizantin. Această artă a dobândit-o după ce a ucenicit la frații Răzmeriță.
Acest nume nu are o rezonanță pentru publicul larg, dar vă dau o informație mai puțin cunoscută: erau unii dintre cei mai apropiați prieteni ai marelui bizantinolog I.D. Ștefănescu. Atunci când Patriarhul Nicodim Munteanu căuta sculptori prin Italia pentru ctitoria lui din Pipirig, I.D. Ștefănescu i-a propus pe aceștia. Rezultatul a fost impresionant.
Mai mult decât atât, tata avea mai multe vederi primite din Paris de la I.D. Ștefănescu, ilustrate cu chipul lui Brâncuși și cu operele lui. Până la vârsta de șapte ani, eu am crezut că Brâncuși e bunicul meu.
Eu pe bunicul l-am prins în viață doar trei ani și nu aveam o imagine clară despre el. Știam doar că are barbă și, prin analogie, am ajuns la concluzia că, dacă el avea barbă și tata era sculptor, Brâncuși era bunicul meu!
Basilica.ro: Există o poveste a icoanei cu care ați câștigat ediția din acest an a Concursului Național „Icoana Ortodoxă – Lumina credinței”?
E o poveste în care personajul principal se confruntă cu materia și alte entități încercând să le supună după conceptul creat în forul lui interior, unde nu există vicisitudinile exterioare. Atunci când încep să pictez o icoană, nu curge totul lin, ci simt o mistuire interioară, în încercarea de a realiza o icoană care să invite credinciosul la rugăciune și să simtă prezența sfinților pictați.

Sursa de inspirație o reprezintă o icoană bizantină a Maicii Domnului din secolul al XIII-lea care se află în Galeriile de Artă din Washington.
Basilica.ro: Ce poveste ne spune miniatura câștigătoare pe care ați realizat-o?
Povestea e asemănătoare cu cea a icoanei. Specială în această miniatură este străduința mea de a crea ceva unic prin aplicarea bolusului pe o suprafață flexibilă, fără cracluri. Astfel se realizează fondul ideal ce reliefează pictura.

Basilica.ro: Ați întâmpinat dificultăți pe parcursul realizării lucrărilor? Care?
Dificultatea în realizarea lucrărilor o întâmpin la nivel rațional, deoarece îmi ridic standarde foarte înalte, în care totul pare fezabil, apoi mă îndoiesc de capacitatea mea de execuție, ceea ce mă consumă.

Basilica.ro: Există persoane care au jucat un rol important în formarea dumneavoastră personală și profesională?
Sunt mai multe persoane. Deja l-am menționat pe fratele meu mai mare, Iulian, care este pictor bisericesc.
Desigur, ca orice copil am fost fascinat de tata. El găsea răspunsuri la întrebările mele și soluții la problemele pe care le întâmpinam cu o imaginație neîntrecută.
Când am crescut și treceam prin perioada mea de rebeliune adolescentină, el m-a înțeles, lăsându-mă să visez că pot descoperi din nou roata și tehnica encaustică. Nu-mi răspundea contradictoriu, ci doar se ruga pentru mine. Cu timpul, am înțeles că această rugăciune m-a ferit de multe și că ea lucrează în om imperceptibil, intervenind în momentele cheie ale vieții.
Basilica.ro: Aveți un sfânt ocrotitor?
Am mai mulți sfinți ocrotitori, dar, atunci când am o rugăminte și caut sprijinul ceresc, citesc paraclisele și acatistele închinate Maicii Domului și Sfântului Mina. Sfântul Mina e un grabnic ajutător, răspunzând întotdeauna cererilor mele.

Maicii Domnului i-am închinat cele mai multe icoane, pentru că implicarea ei în viața fiecărui credincios este pregnantă, ea oferindu-și necontenit sprijinul.
Basilica.ro: Ce planuri de viitor aveți?
Scopul meu este de a dobândi mântuirea. Poate sună ca o formalitate pentru mulți, dar acesta este idealul și planul meu măreț.
Cum nu am puterea de a mă ruga neîncetat, cum ne propune Sf. Apostol Pavel, folosesc pictura ca și vehicul de a parcurge drumul spre a-mi finaliza scopul prin milostivirea Domnului spre mine. Acum, dacă Dumnezeu, Care lucrează prin oameni, îmi trimite astfel de „cadouri”, eu le primesc cu bucurie.
Andrei Cozma a participat la mai multe expoziții naționale și internaționale, printre care:
- „Sfânta Scriptură și Sfânta Liturghie – izvoare ale vieții veșnice”, Iași (2009)
- Festivalul Internațional de Artă Plastică „The Small Montmartre of Bitola”, în Macedonia (2011) – parte din echipa care a câștigat Marele Premiu
- Concursul Național „Icoana – fereastră spre cer”, București, 2008 – Premiul Întâi
Vezi și:
- FOTO: Lucrările premiate la Concursul Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței”
- Premiere „Icoana ortodoxă – lumina credinței”. Operele participante expuse la Patriarhie şi Muzeul Satului
- Concursul Național Icoana ortodoxă – lumina credinței, ediția a IX-a | În imagini
Foto credit: Arhiva personală a lui Andrei Cozma
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 346
Id: 71372
Data: Sep 21, 2020
Imagine:
Euronews Travel recomandă iubitorilor de călătorii vizitarea Maramureşului pentru bisericile sale unice.
„Descoperiţi bisericile gotice unice din îndepărtata regiune a Maramureşului din România” este titlul articolului prin care jurnaliştii Euronews Travel promovează .....
Data: Sep 21, 2020
Pictura exterioară a Mănăstirii Sucevița va fi restaurată, a afirmat sâmbătă Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Potrivit
Data: Sep 21, 2020
Întâlnirile online cu Părintele Arhimandrit Efrem, Starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, au devenit o tradiție, mai ales în ultima perioadă .....
Data: Sep 21, 2020
Episcopul Petroniu al Sălajului a sfințit duminică biserica din localitatea Stoboru, Protopopiatul Zalău, care a fost urmată de Sfânta Liturghie.
În semn de .....
Data: Sep 21, 2020
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad au fost organizate două evenimente naţionale dedicate familiei creştine, sub egida Arhiepiscopiei Aradului și a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad printr-un proiect finanțat de Ministerul Educației .....
Data: Sep 22, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).