Pomenirea intrării in biserică a Maicii Domnului ne cheamă la sfințirea vieții, spune Patriarhul Daniel

„Aceste două sărbători din Postul Crăciunului, Intrarea in biserică a Maicii Domnului, care ne cheamă la sfințirea vieții, și sărbătoarea Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, care ne indeamnă la milostenie, sunt luminile călăuzitoare ale Postului Crăciunului”, a spus Patriarhul Daniel marți, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului in biserică.

Această sărbătoare a fost instituită la inceputul Postului Crăciunului, „pentru a ne arăta că, așa cum Maica Domnului s-a pregătit pentru a deveni sălaș al lui Dumnezeu Cuvantul cel veșnic, al Domnului Iisus Hristos – prin intruparea Sa ca Om, tot așa și noi trebuie să ne pregătim pentru a primi pe Hristos in peștera sufletului nostru – ca să se nască duhovnicește la sărbătoarea mare a Nașterii Domnului”.

Semnificația spirituală a sărbătorii este chemarea ca și noi să „devenim templu, biserică sfințită a lui Hristos, după cum Maica Domnului a devenit Biserică a lui Hristos, adică lăcaș sfant, curat al zămislirii Lui și al nașterii Lui”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

„Tempul din Ierusalim era o pre-inchipuire, sau prefigurare, a Intrupării Domnului, a tainei mari a lui Hristos”, a explicat Preafericirea Sa, amintind cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos: „Dăramați acest templu și in trei zile il voi rezidi”.

„Pe de altă parte, Templul din Ierusalim era și o prefigurare a bisericii ca lăcaș de cult, ca lăcaș de inchinare”, a mai precizat Patriarhul Romaniei, amintind că „prima rugăciune la sfințirea unei biserici ortodoxe noi este rugăciunea lui Solomon de la sfințirea templului din Ierusalim”.

„Maica Domnului intră in templu, sau in Biserica Vechiului Testament, pentru că ea insăși va deveni biserică sfințită și rai cuvantător, după cum o numesc cantările liturgice ortodoxe”, a explicat Patriarhul Daniel.

Maica Domnului, Chivot al Intrupării Fiului lui Dumnezeu

Tradiția orală a Bisericii ne-a transmis că, la intrarea in templu, Maica Domnului a fost dusă și in Sfanta Sfintelor, unde de obicei intra doar arhiereul și numai o dată pe an, după jertfa de curățire.

Intamplarea are un simbolism important, a explicat Preafericirea Sa: „In Sfanta Sfintelor nu mai era Chivotul Legii. După robia babiloniană, care a avut loc intre anii 597 și 538 inainte de Hristos, Chivotul Legii, care conținea Tablele Legii, toiagului lui Aaron și mana din pustie, a fost luată de asiro-babilonieni”.

„Atunci ea, care va deveni chivotul Intrupării Fiului cel veșnic al lui Dumnezeu, a fost dusă acolo profetic, prin inspirația Duhului Sfant, și se spune că a fost hrănită cu daruri duhovnicești, cerești, de către Arhanghelul Gavriil.”

„Această sărbătoare ne arată că Maica Domnului s-a pregătit 12 ani duhovnicește și din punct de vedere al muncii, al activității: foarte multă rugăciune și foarte multă ascultare și citire a cuvantului lui Dumnezeu. Ea, mai intai prin văz și prin auz, a interiorizat cuvantul lui Dumnezeu din Scripturi și din rugăciunile Templului din Ierusalim”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Ca apoi, mai tarziu, Cuvantul lui Dumnezeu cel veșnic viu să se zămislească, prin lucrarea Duhului Sfant, din trupul ei. Deci mai intai ea a interiorizat cuvantul Scripturii și apoi a primit in ea pe Dumnezeu Cuvantul cel veșnic, Fiul cel veșnic al lui Dumnezeu.”

„Maica Domnului, prin această sărbătoare, ne cheamă și pe noi să citim mai mult Sfanta Scriptură, să ne spovedim mai des, să ne impărtășim mai des cu Trupul și Sangele Domnului și să facem milostenie”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.

Model de sfințenie și pentru femei, și pentru bărbați

„O sărbătoare următoare, in 6 decembrie, a Sfantului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, ne indeamnă și mai mult ca, in această perioadă de pregătire pentru a primi pe Hristos Domnul in sufletele noastre, să facem milostenie. Milostenia inseamnă iubirea arătată in faptă față de cei ce au nevoie de ajutorul nostru.”

„Maica Domnului este ocrotitoare al tuturor fecioarelor și maicilor din mănăstiri, dar și a mamelor care nasc și cresc copiii in credință. De asemenea, Maica Domnului este și model de viață creștină pentru toți bărbații și pentru toți creștinii care ascultă cuvantul lui Dumnezeu”, a adăugat Patriarhul Romaniei.

„Ea este, pentru toată Biserica, model de rugăciune, de sfințenie și, in același timp, este ajutor oferit celor care Il caută pe Dumnezeu și se apropie de El cu smerenie și cu multă dragoste.”


Părintele Patriarh Daniel a participat marți la Sfanta Liturghie oficiată la Paraclisul Istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 124

Id: 79661

Data: Nov 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).