Marți s-au împlinit 14 ani de la trecerea la cele veșnice a Maicii Benedicta (Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga), care a lăsat prin testament să fie îngropată la Mănăstirea Putna.
Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic a oficiat slujba de pomenire la mormântul ei și a evocat personalitatea și aspirațiile spirituale ale celei care a fost cel mai mare eminescolog din cultura română.
După slujbă, care a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Fundației „Credință și creație”, Părintele Stareț a evocat câteva mărturii date de Maica Benedicta în presa vremii, înainte să devină monahie.
În 2003, ea spunea: „Nu cred că am să regret vreodată. Ce poate să-ți facă mai multă plăcere decât să te apropii de Dumnezeu?”
„Prin acest cuvânt se înțelege foarte clar că ea dădea curs glasului lăuntric, chemării pe care Dumnezeu i-o adresa. Maica Benedicta a iubit viața frumoasă, viața înaltă a monahismului”, a spus arhimandritul.
„Vă amintiți, la înmormântare, cât de frumos și zâmbitor îi era chipul. Aș îndrăzni să spun că privea Cerul deschisă, senină, privind la Cel pe care a dorit să Îl aibă, la Hristos Domnul”.
El a mai spus că mănăstirea pregătește, cu sprijinul familiei Radu și Rodica Marinescu, o expoziție de fotografie și manuscrise dedicată Maicii Benedicta. Expoziția trebuia inaugurată în aceeași zi ca și comemorarea, dar, din cauza stării de urgență, evenimentul a fost reprogramat pentru 20 august, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea ei.
„Să ne rugăm și să îi cerem Maicii Benedicta ca, de acolo, de sus, să vegheze și mai mult asupra neamului. Ea veghează și asupra neamului, și asupra culturii române. Chemând-o și pomenind-o în rugăciunile noastre, și ea ne va pomeni pe noi înaintea Preabunului Dumnezeu”, a încheiat Părintele Stareț Melchisedec.
Mănăstirea Putna a înființat Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, care pune la dispoziție gratuit, în format digital, studiile academicienei despre Eminescu, alături de colecții dedicate părinților contemporani și mărturiilor despre prigoana comunistă din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herței.
Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut în 20 august 1920 la București și a învățat credința de la bunicul ei, preot din Mărășești. A studiat Dreptul și Literele și a predat 34 de ani la catedra de Literatură Universală și Comparată a Universității din București, pe a și condus-o. După 1989, a fost vicepreședinta Academiei Române.
Mitropolia Basarabiei transmite faptul că din data de 10 mai 2020 autoritățile din Republica Moldova vor permite participarea credincioșilor la slujbele oficiate în aer liber respectând anumite reguli.
Oficierea slujbelor va avea loc în aer liber, de regulă lângă .....
Data: May 7, 2020
Sibienii de la „Ambulanţa pentru monumente” se numără printre câştigătorii premiilor europene pentru patrimoniu, la categoria Educaţie, Formare şi Conştientizare. Anul acesta au fost premiate 21 de inițiative din 15 țări europene. Premiile sunt oferite de Comisia Europeană și Europa .....
Data: May 7, 2020
Presa locală din Suceava a informat faptul că un monah de la Putna în vârstă de 52 de ani, infectat cu noul coronavirus, a fost transferat marți dimineață în stare gravă la Institutul „Matei Balș” din București.
Referitor la acest caz, Mănăstirea Putna a precizat .....
Data: May 7, 2020
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit joi la Radio Trinitas despre situația actuală din Suceava și despre starea de sănătate a Arhiepiscopului Pimen.
„Lucrurile s-au mai așezat în ultimele săptămâni”, a menționat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei .....
Data: May 7, 2020
70.000 de euro a strâns Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor până în prezent pentru a veni în sprijinul sistemului sanitar din judeţ, care se confruntă cu cel mai multe cazuri de Covid-19 din România. Mai are nevoie de 30.000 de euro pentru a-şi atinge obiectivul stabilit la .....
Data: May 7, 2020
Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși a achiziționat un gravator laser. Aparatul va fi utilizat la confecționarea vizierelor de protecție .....
Data: May 7, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).